Afvallen in de overgang

Graag wat pondjes kwijtraken? Helaas is dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral afvallen in de overgang is lastiger dan je denkt, maar gelukkig niet geheel onmogelijk. In de overgang vinden er in je lichaam heel wat veranderingen plaats. Deze worden allemaal veroorzaakt door je hormonen, met verschillende overgangsklachten tot gevolg.De ene vrouw heeft voornamelijk lichamelijke overgangsklachten, zoals bijvoorbeeld de bekende opvliegers, haarverlies of een droge huid, andere vrouwen hebben juist minder lichamelijke klachten maar voelen zich vooral op psychisch vlak niet prettig. Zij kunnen last krijgen van een laag libido, voelen zich depressief of erg kribbig. Uiteraard komt ook een combinatie van klachten tijdens de menopauze op grote schaal voor.

Afvallen tijdens de overgang te doen?

Afvallen tijdens de overgang is niet gemakkelijk. Juist tijdens deze periode in je leven verandert de vetverdeling en krijg je ineens dat beruchte uitpuilende randje boven je broekband. Zelfs als je altijd slank bent geweest, krijg je hiermee te maken! Dit komt doordat je stofwisseling verandert tijdens de overgang. Je verbrandt hierdoor minder snel calorieën, dit kan zelfs tot wel 20% schelen! Je begrijpt dan ook dat wanneer je je eetpatroon niet verandert, je langzaam maar zeker zult aankomen.

Afvallen en overgang TIPS
Slank door de overgang (aff.)

Een straf van Moeder Natuur? Zo zou je het kunnen opvatten, maar eigenlijk is die lagere vetverbranding juist goed. Door een laagje vet op de botten te hebben, ben je voorzien van een extra overlevingsmechanisme in bittere tijden. Alleen.. in onze huidige welvaart is er van die bittere tijden geen sprake, en dát is waarom het extra vetlaagje alleen ervaren wordt als ‘last’.

Het vet heeft nog een andere functie: in vet wordt oestrogeen aangemaakt, net als in de eierstokken. Juist aan oestrogeen krijg je tijdens de overgang zo’n gebrek, dus een extra oestrogenenfabriekje is dan mooi meegenomen! Oestrogeen is belangrijk voor je botten, je huid, je libido en je humeur. Maar afvallen wordt er dus niet gemakkelijker op. Wel zijn er speciale middeltjes verkrijgbaar die kunnen helpen dit tekort aan oestrogenen op te vangen, bijvoorbeeld Menostril (aff.).

Kijk ook eens op deze website (aff.), daar staan heel veel handige tips.

Hoe kan je afvallen tijdens de overgang

Wil je op dieet tijdens de menopauze? Je maakt een prima begin door alle snelle koolhydraten, zoals suikers en wit meel, van je voedingslijst te schrappen. (Minderen in plaats van volledig schrappen kan uiteraard ook.) Verder is het belangrijk dat je zorgt voor een zo stabiel mogelijke suikerspiegel. Ook dit doe je door je suikerinname te beperken, zie ook de website 20 dagen suikervrij (aff.), maar ook niet te veel koffie drinken is belangrijk. Eet zo veel mogelijk natuurlijke voeding en ga niet lager zitten dan 1500 calorieën per dag, omdat dan je vetstofwisseling kan worden verstoord.

Voldoende bewegen is belangrijkUiteraard is ook beweging erg belangrijk. Veel vrouwen van boven de veertig bewegen minder dan één uur per dag, en dat is jammer. Door te zorgen voor voldoende beweging hou je je conditie op peil, zorg je voor je botten én hou je je gewicht binnen de perken. Een win-win-win situatie dus! Ook zorgt beweging voor ontspanning, waardoor eventuele stress minder kans krijgt. Niet alleen voelt stress niet prettig voor jezelf, stress kan er ook nog eens voor zorgen dat je minder gemakkelijk gewicht verliest. Dit komt omdat stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de suikerspiegel in je lichaam fluctueert. Om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen tijdens de menopauze moet je dus niet zozeer (alleen) je voedingspatroon, maar ook je leefwijze eens onder de loep nemen. Wel kan je uiteraard een steuntje in de rug nemen, zoals middeltjes die helpen om je stofwisseling te bevorderen en je bloedsuiker op peil te houden, bijvoorbeeld Superslank van Bloem (aff.).

TIP: Op deze pagina vind je nog veel meer over afvallen tijdens de overgang (aff.).

Een reactie plaatsen