Blaasontsteking

Blaasontsteking in de overgang

Een urineweginfectie veroorzaakt onder andere pijn bij het plassen. Als vrouw ben je gevoeliger voor een blaasontsteking in (en na) de overgang. Hoe komt dat eigenlijk, en wat doe je eraan? In dit artikel lees je meer over de symptomen van blaasontsteking en hoe je een urineweginfectie in de overgang kunt voorkomen.

Waarom vaker blaasontsteking in de overgang?

De urinewegen (blaas, urineleiders, plasbuis) zijn bekleed met een dun laagje slijmvlies. Het slijmvlies beschermt het tere weefsel van de urinewegen en zorgt ervoor dat de blaas goed functioneert. Als de overgang intreedt, vermindert de aanmaak van oestrogeen. Daardoor worden de slijmvliezen dunner en droger. Atrofie noemen artsen dat proces. Als gevolg hiervan raken je vagina, maar ook de urinewegen sneller geïrriteerd. Bovendien worden de urinewegen minder goed beschermd tegen bacteriën. Een blaasontsteking ligt dan sneller op de loer.

Hoe herken je blaasontsteking in de overgang?

Een urineweginfectie herken je aan de gebruikelijke blaasontsteking symptomen:

  • Pijn bij het plassen;
  • Zwaar gevoel in de onderbuik;
  • Vaak naar het toilet moeten, om vervolgens kleine beetjes te plassen;
  • Troebele urine of urine met bloed(spoortjes) erin;
  • De urine kan stinken;
  • Algeheel ziek gevoel.

Heb je klachten die wijzen op een blaasontsteking? Dan is het belangrijk om daar direct iets aan te doen. Een verwaarloosde blaasontsteking kan namelijk overgaan in een nierbekkenontsteking, en dan ben je verder van huis.

Diagnose blaasontsteking

Blaas Check
De Blaas-Check is een thuis test voor blaasontstekingen (aff.)

Als je een blaasontsteking hebt, bevat de urine bacteriën. De huisarts kan dit checken. Je kunt dan het beste wat ochtendurine langsbrengen. Je kunt natuurlijk ook een blaasontsteking zelftest doen. Deze blaasontsteking thuistest (aff.) werkt hetzelfde als de test bij de huisarts: op basis van urine. Je hebt de uitslag al binnen enkele minuten. Blijkt uit de test dat je inderdaad een urineweginfectie hebt, neem dan contact op met de huisarts over een eventuele behandeling. Overleg ook met een arts als de test negatief is maar je wel klachten hebt.

Blaasontsteking behandelen

Een beginnende blaasontsteking kan vanzelf overgaan. Je kunt je lichaam daarbij een handje helpen door veel te drinken. Je moet dan ook vaker plassen, en op die manier spoel je de blaas en plasbuis als het ware goed schoon. Een voedingssupplement op basis van cranberry’s kan hierbij ondersteunend werken, bekijk aanbod > (aff.). Cranberry’s verhogen de zuurgraad van de urine en bevatten stofjes waar de bacteriën in de urinewegen niet dol op zijn.

Heb je hevige klachten, dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven. Deze medicijnen doden de bacteriën in de urinewegen waardoor de blaasontsteking snel verdwijnt.

Blaasontsteking in de overgang voorkomen

Juist omdat je in de overgang gevoeliger bent voor urineweginfecties, is het belangrijk om goed voor je blaas te zorgen. Een paar tips om blaasontsteking tijdens en na de overgang te voorkomen:

  • Drink ruim voldoende. Zo’n twee liter per dag is eigenlijk het beste;
  • Stel plassen niet uit;
  • Plas altijd goed uit. Restjes urine in de blaas kunnen een infectie in de hand werken;
  • Ga na het vrijen zo snel mogelijk plassen. Door het vrijen kunnen er bacteriën in de plasbuis terechtkomen, en die kunnen een blaasontsteking veroorzaken.
  • Veeg altijd op de juiste manier af. Na het plassen alleen droogdeppen, na de ontlasting naar achteren afvegen. Zo voorkom je dat er bacteriën in de plasbuis komen.

Naast deze maatregelen kun je eventueel een voedingssupplement gebruiken dat de urinewegen ondersteunt, bekijk aanbod > (aff.)

Terugkerende blaasontstekingen in de overgang

Sommige vrouwen hebben erg vaak last van urineweginfecties tijdens de overgang. In dat geval kan een arts medicijnen voorschrijven die een blaasontsteking voorkomen. Dat heet een profylaxe. Je krijgt dan bijvoorbeeld antibiotica voor langere tijd. Maar ook hormoonvervangende medicijnen kunnen overgangsklachten als terugkerende blaasontstekingen helpen voorkomen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel