Bloedverlies na de overgang

De overgang luidt het einde in van je leven als vruchtbare vrouw. Is de overgang eenmaal volledig doorlopen, dan kan je vanaf dat moment definitief geen kinderen meer krijgen. De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, verschilt van vrouw tot vrouw, maar ligt gemiddeld rond het vijftigste levensjaar. Bij sommige vrouwen echter blijft de menstruatie al definitief weg vóór het veertigste levensjaar. In dat geval spreekt men van een vervroegde overgang. Voor de desbetreffende vrouw kan dit psychisch heel zwaar zijn, zeker wanneer er nog sprake is van een kinderwens. 

De overgang is pas compleet wanneer de menstruatie één jaar is weggebleven. Maar hoe zit dat dan, wanneer je na dat jaar toch weer te maken krijgt met vaginaal bloedverlies? Zijn de signalen van de overgang in dat geval verkeerd geïnterpreteerd?

Bij vaginaal bloedverlies dat optreedt wanneer de laatste menstruatie langer dan een jaar geleden was, wordt gesproken van bloedverlies na de overgang. Dit is dus zeker geen signaal dat er van een overgang geen sprake was. Bloedverlies na de overgang is altijd een reden voor een bezoekje aan de huisarts, hoewel de signalen gelukkig niet perse op iets ernstigs hoeven te duiden. In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig.

Oorzaken van bloedverlies na de overgang

Het slijmvlies van de vagina is soms droog en kwetsbaar, zeker na de menopauze. Hierdoor kunnen gemakkelijk kleine wondjes ontstaan tijdens het vrijen. Ook kan er sprake zijn van kleine goedaardige slijmvliesbolletjes bij de baarmoederhals. Deze bolletjes worden poliepen genoemd en kunnen soms gemakkelijk gaan bloeden. Ook vindt bloedverlies na de overgang soms plaats zonder duidelijke oorzaak.

Helaas kán bloedverlies na de overgang ook wijzen op minder onschuldige aandoeningen. Dit komt vaker voor dan je denkt: bij maar liefst 1 op de 10 vrouwen wijst vaginaal bloedverlies na de overgang op een vorm van kanker. Dit kan baarmoederhalskanker zijn, maar ook kanker van de baarmoederholte. Bij vaginaal bloedverlies na de overgang is het dus belangrijk op tijd een arts te consulteren.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


3 gedachten over “Bloedverlies na de overgang

 1. Hallo,

  Ik ben Ria en 53 jaar. Ik heb al 3 jaar geen menstruatie meer. Ben redelijk door de overgang gegaan. Weinig last op wat opvliegertjes na.
  Nu heb ik sinds 3 dagen last van bloedingen. Maak me best wel zorgen. Heeft iemand dit ook gehad?

  Gr.Ria

 2. Hallo Ria,
  Ook ik heb al 2 jaar geen menstruatie meer en heb ineens last van bloedingen. Ik ben hier uiteindelijk toch voor naar HA gegaan. Doorverwezen naar Gyn. En nu in malle medische molen. Uitstrijkje was goed, maar nu verdenking baarmoederkanker. Zou toch laten controleren voor de zekerheid. Hoeft niets te zijn, maar eranders in ieder geval optijd bij..,,

 3. hoi ik ben wendy..ik was net 30 toen ik hoorde dat ik in de vervroegde overgang was..heel heftig..moest pil gaan slikken voor de kwalen voor te blijven zijn en voor me botte…innovember 2016 toch gestopt ermee..min parnter en ik wilde toch proberen als er nog een kans op een kindje was…vijf maanden geen bloedingen gehad…en daar kwam toch een bloeding…na ziekenhuis…weer bloed geprikt maar helaas de waardes waren torehoog dus absoluut geen kans op een kindje…t gekke is dat ik vanaf april een maandelijkste bloeding krijg met zelfs deze maand heel heftig…weet iemand wat dat zou kunne betekene…stiekem ook wel bezorgd maar ook weer hoop op spontane zwangerschap…liefs

Een reactie plaatsen