Botontkalking tijdens de overgang

Osteoporose oftewel botontkalking: als je in de overgang bent, heb je hier als vrouw meer kans op. Wat is het precies en wat kun je doen om botontkalking tijdens de overgang (en daarna!) te voorkomen?

Waarom botontkalking tijdens de overgang?

Tijdens de overgang stoppen je eierstokken met het produceren van oestrogenen. Dit proces heeft z’n weerslag op botmineralen: deze worden sneller afgebroken als er geen oestrogeen meer wordt aangemaakt. De aanmaak van botmineralen versnelt echter niet. Er wordt dan dus meer bot afgebroken dan dat er wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaan er holtes in het bot. Het resultaat: je botten worden poreuzer en verliezen hun stevigheid. Daardoor kun je sneller iets breken en zakken je rugwervels in.

Botontkalking symptomen

Bij botontkalking tijdens de overgang kun je last krijgen van de volgende klachten:

  • Een bot breken terwijl de val of stoot niet eens zo hard was. Dit gebeurt met name snel bij de pols en rugwervels. Bij oudere mensen gaat het vaak om de heup;
  • Rugklachten, als een rugwervel breekt.
  • Krommer lopen of kleiner worden. Als de rugwervels een beetje inzakken, scheelt dat al snel een paar centimeter in lichaamslengte. Hierdoor kun je ook wat voorovergebogen gaan lopen.
  • Pijn in de organen, als deze in de verdrukking komen doordat je krommer gaat lopen.

Het ontkalkingsproces van de botten zelf voel je dus niet. Je krijgt pas klachten als de botten al broos zijn.

Wie maakt meer kans op osteoporose tijdens de overgang?

In principe heeft iedere vrouw een verhoogde kans op botontkalking tijdens de overgang. Maar sommige vrouwen lopen extra risico. Dat geldt bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Als je een lage BMI hebt (19 of lager). Vetweefsel maakt een klein beetje oestrogeen aan, wat goed is voor de botten. Heb je weinig vetweefsel, dan produceert je lichaam dus ook minder oestrogeenhormonen.
  • Bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige geneesmiddelen, zoals corticosteroïden of epilepsiemedicijnen vergroten de kans op osteoporose.
  • Je hebt een bepaalde aandoening. Zo kan een schildklierafwijking, reumatoïde artritis of een ziekte aan een van de organen botontkalking veroorzaken.
  • Een tekort aan vitamine D. Deze vitamine is heel belangrijk voor de aanmaak van botweefsel. Een vitamine D-tekort komt in ons land vaak voor.
  • Je krijgt te weinig calcium binnen. Ook deze stof speelt een grote rol in het behoud van sterke botten.
  • Als je te vroeg in de overgang komt (voor je 45e).
  • Wanneer je te weinig beweegt.
  • Als je rook en/of veel alcohol drinkt.

Botontkalking in de overgang behandelen

Botontkalking wordt behandeld met medicijnen. Geneesmiddelen zoals bisfosfonaten verminderen bijvoorbeeld de botafbraak. Zo zijn er ook medicijnen die de botopbouw stimuleren. Daarnaast kun je voedingssupplementen slikken om een tekort aan vitamine D en calcium op te heffen. Deze voedingssupplementen zijn ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Bekijk hier het assortiment vitamine D > (aff.). Heb je door de botontkalking veel last van pijnklachten, dan kan een arts een pijnstiller voorschrijven.

Botontkalking voorkomen

Wandelen
Beweeg! Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van botweefsel.

Ben je in (bijna) in de overgang en wil je botontkalking voorkomen, dan kan het helpen om je leefstijl aan te passen. Een paar tips om je botten sterk en stevig te houden rondom de overgang:

  • Beweeg! Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van botweefsel. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn prima sporten om te beoefenen tijdens de overgang.
  • Stop met roken en/of drinken. Deze gewoonten zijn voor je hele lijf ongezond.
  • Eet gezond. Zorg ervoor dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Kaas, melk, vla en yoghurt zijn goede bronnen van calcium. Ook spinazie en noten zijn rijk aan calcium. Eet je deze producten onvoldoende, dan kan een voedingssupplement met calcium uitkomst bieden, bekijk aanbod > (aff.)
  • Ga vaker naar buiten. Zonlicht op de huid stimuleert de aanmaak van vitamine D en heeft dus een positief effect op de kwaliteit van je botten.

Heb je last van klachten als rugpijn of pijn in de organen, ga dan altijd even langs de huisarts! Hij/zij weet of de symptomen duiden op botontkalking of op iets anders.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel