In de overgang door borstkanker

De overgang is een geheel natuurlijk proces. Deze periode luidt het einde in van het vruchtbare tijdperk van de vrouw. De hormoonhuishouding verandert, waardoor diverse klachten kunnen ontstaan op zowel geestelijk als lichamelijk gebied. Gewichtstoename en opvliegers zijn het meest bekend, maar ook klachten zoals ongewenst urineverlies komen voor. In vrijwel de meeste gevallen wordt de overgang pas ingezet op een leeftijd rond de 50 jaar. Maar een ziekte zoals borstkanker kan soms zorgen voor een vervroegde overgang

Wordt er borstkanker bij een vrouw geconstateerd, dan is het natuurlijk zaak dat zij zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt. Deze behandeling zal bij voorkeur bestaan uit chirurgisch ingrijpen, maar ook chemotherapie, bestraling, hormoontherapie of een combinatie hiervan komen op grote schaal voor. Chemotherapie en hormoontherapie kunnen daarbij wel zorgen voor een vervroegde menopauze. Deze menopauze kan tijdelijk zijn, maar ook blijvend. In veel gevallen is hierbij vooral de leeftijd van de patiënte van belang: bij jongere vrouwen komt de vruchtbaarheid vaak wel weer terug, maar niet altijd. Dit is voor de vrouw in kwestie vaak moeilijk te verteren: naast het gevecht tegen borstkanker, komt zij ook nog eens in een andere, niet-vruchtbare levensfase terecht.

In de overgang door borstkanker: omkeerbaar?

Van te voren weet men niet of een eventueel optredende menopauze blijvend of tijdelijk is. Dit levert, naast alle emoties in verband met het hebben van een levensbedreigende ziekte, nog eens extra verdriet en onzekerheid op. Pas na afloop van de hormoontherapie komt de menstruatie eventueel weer op gang… of niet. Zeker bij vrouwen van 40 jaar of ouder blijft de menstruatie na behandeling vaak definitief uit. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht voor de combinatie borstkanker en overgang. Zo biedt onder andere het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis online therapie voor patiënten die in de overgang door borstkanker terechtkomen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen