De overgang en je huwelijk

De overgang hoort erbij, maar dat wil nog niet zeggen dat het een gemakkelijke fase is. Tijdens de overgang kan je als vrouw zijnde last hebben van diverse klachten, zoals stemmingswisselingen, botontkalking, opvliegers, prikkelbaarheid en vaginale droogte. Maar of dat nog niet genoeg is, kan ook je huwelijk danig te lijden hebben onder de overgang. Hoe wordt dit veroorzaakt en -misschien wel nog veel belangrijker- hoe is dit te verhelpen?

Veel mannen onderschatten de impact van de overgang. Dat is op zich niet verwonderlijk, want doordat er bij het mannelijk lichaam geen sprake is van een menstruatiecyclus, hebben zij op zich sowieso al minder te lijden onder hormoonschommelingen. Tel daarbij op dat veel (maar lang niet alle) mannen geen praters zijn, en je begrijpt waarom er zoveel onbegrip en onmacht leeft. Communicatie is dan ook het sleutelwoord: leg aan je man uit waaruit je klachten bestaan en wat dit voor jou en jullie relatie betekent. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van urineverlies of van vaginale droogheid, kan het idee aan vrijen je tegenstaan. Zou je dit niet bespreekbaar maken, dan kan je man denken dat het aan jullie relatie ligt en/of aan je liefde voor hem. Probeer elkaar tegemoet te komen: er zijn veel manieren waarop je intiem kunt zijn zonder hét daadwerkelijk te doen. Maar met op z’n tijd een keertje zin máken, is in principe ook niets mis- zolang je maar niets met tegenzin doet. Er zijn trouwens ook diverse producten die Libido versterkend kunnen werken, zoals Shatavari van Vitotaal (aff.).

Opvliegers

Heb je te maken met opvliegers, dan kan het heel vervelend zijn om ’s nachts een warm lichaam tegen je aan te voelen in bed. Ook badend in het zweet wakker worden terwijl er naast je iemand prinsheerlijk ligt te snurken, kan een ware kwelling zijn. De overgang en je huwelijk is dus vaak vooral ’s nachts een slechte combinatie! Wanneer dit niet bespreekbaar is, kan het leiden tot veel irritatie en onbegrip in jullie relatie.

De overgang en je huwelijk: begrip voor elkaar is het sleutelwoord

Dat het bij de overgang om ‘vrouwenzaken’ gaat, wil nog niet zeggen dat je van je man geen begrip mag verwachten. Natuurlijk niet tot in het oneindige, maar tot op redelijke hoogte moet kunnen. Dit werkt echter wel twee kanten op: heb dus ook begrip voor het feit dat het voor je man niet altijd even prettig is wanneer je je prikkelbaar en onredelijk gedraagt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen