De overgang en ongewenst urineverlies

Iedere vrouw komt zo rond het 50e levensjaar terecht in de levensfase die de overgang genoemd wordt. Deze overgang luidt het einde in van het vruchtbare leven van de vrouw. Tijdens de verschillende fasen van de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met diverse klachten, zowel op lichamelijk alsook op geestelijk gebied. Een van de klachten waarmee een vrouw kan kampen, is met ongewild urineverlies. Maar wat hebben de overgang en urineverlies met elkaar te maken?

Tijdens de overgangsjaren zullen de eierstokken langzamerhand iets kleiner worden. De bekkenbodemspieren worden tegelijkertijd slapper en rekken hierdoor verder uit. De baarmoeder komt lager te liggen en zal meer druk uitoefenen op de blaas, waardoor ongewenst urineverlies kan ontstaan. Dit gebeurt vaak vooral bij inspanning, zoals lachen, niezen of hoesten. Dit urineverlies is meestal niet schrikbarend: het gaat over het algemeen slechts om een paar druppeltjes. Toch ervaren veel vrouwen dit probleem als hinderlijk en gênant. Gelukkig is er aan ongewild urineverlies wat te doen.

De overgang en urineverlies: fysiotherapie biedt uitkomst

Heeft een vrouw last van urineverlies, dan zal de behandeling bij voorkeur uitgaan naar fysiotherapie. Door middel van fysiotherapie leert de vrouw in kwestie hoe ze haar bekkenbodemspieren kan trainen en versterken, zodat ongewenst urineverlies wordt voorkomen. Pas wanneer fysiotherapie geen soelaas biedt, kan iemand in aanmerking komen voor een operatie. Dit gebeurt wanneer er sprake is van een verzakking van de baarmoeder. Ook worden in sommige gevallen medicijnen voorgeschreven die het urineverlies moeten voorkomen.

Urineverlies opvangen

Veel vrouwen schamen zich erg voor ongewenst urineverlies en zijn bang voor ‘luchtjes’. Maar wanneer het maar om enkele druppeltjes urine gaat, is een inlegkruisje uitstekend in staat deze druppeltjes op te vangen. Maandverband is minder geschikt. Heb je last van ‘grotere’ ongelukjes, dan ben je al snel aangewezen op speciaal incontinentiemateriaal > bekijk aanbod (aff.). Vaak lijkt dit materiaal op een inlegkruisje en/of maandverband. Je kan het met een plakstrip in het ondergoed bevestigen. Er bestaat echter ook incontinentiemateriaal dat je aan kunt trekken als een broekje ook wel incontinentiebroekjes genoemd, je vind ze hier (aff.).

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “De overgang en ongewenst urineverlies

  1. Wat goed dat jullie ook aandacht schenken aan urineverlies. Een veel voorkomend probleem dat goed te behandelen is.

    Yildiz van der Zijden

Een reactie plaatsen