De overgang herkennen

Vraag je je af hoe je de overgang kunt herkennen? Wanneer je rond de 50 bent en last krijgt van typische overgangsverschijnselen, zoals bijvoorbeeld opvliegers, dan denk je al snel: “oh ja, ik zal wel rond m’n menopauze zitten”. Maar wat als je nu jaren jonger bent en last hebt van bijvoorbeeld stemmingswisselingen, hartkloppingen of libidoverlies? Lang niet iedere klacht is alleen maar toe te wijzen aan de overgang, zeker niet wanneer je hiervoor eigenlijk niet de leeftijd hebt. Daardoor zullen ook veel artsen niet direct aan de overgang denken, wanneer jonge vrouwen zich op het spreekuur melden met klachten van diverse aard. Een (zelf)test kan uitkomst bieden wanneer je je afvraagt of je in je klachten de overgang herkennen moet. 

Zelf testen of via de dokter?

Via internet zijn diverse testen te bestellen: van cholesterol tot Pfeiffer en van zwangerschap tot hiv. Of het verstandig is om je te onderwerpen aan een zelftest, is echter nog maar de vraag. Zeker wanneer het gaat om ingrijpende ziektes, zoals prostaatkanker of hiv, is een zelftest af te raden: bij een foutieve uitslag neem je wellicht verkeerde, maar zeer ingrijpende beslissingen. Wil je gebruikmaken van een zelftest, let er dan op dat de test betrouwbaar is, voldoet aan CE-kwaliteitseisen en gemakkelijk uit te voeren is, zodat de kans op fouten zo klein mogelijk wordt gemaakt.

De overgang herkennen met een overgangstest

Bij een overgangstest staat het FSH-gehalte in je bloed centraal. Hoe verder je in de overgang komt, hoe meer deze waarde zal verhogen. Aan een hoog FSH-gehalte kan je dus de overgang herkennen, maar pas hiermee op! Wanneer je de pil gebruikt, wordt de aanmaak van FSH onderdrukt- ook wanneer je in de overgang zou zijn. Deze manier van testen heeft dus geen zin zolang je gebruikmaakt van de anticonceptiepil. Ben je geen pilgebruikster (meer) en wil je testen op de aanwezigheid van FSH, dan kan je kiezen uit een bloed- of een urinetest. De bloedtest gaat altijd via het laboratorium, maar een urinetest kan je ook thuis uitvoeren. Je kan echter alleen te weten komen óf je in de overgang bent, niet hoe ver de overgang al gevorderd is.

De vervroegde overgang herkennen

Als je de leeftijd hebt waarop je normaliter de overgang zou verwachten, dan herken je wellicht eerder de verschijnselen die erop wijzen dat de menopauze nu echt z’n intrede heeft gedaan. Ben je te jong voor de overgang? Maar herken je jezelf in onderstaande verschijnselen? Dan is het wellicht verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Signalen die kunnen wijzen op een vervroegde overgang:

Wordt de vervroegde overgang inderdaad vastgesteld, dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Vrouwen die vervroegd in de overgang komen, hebben immers een verhoogd risico op klachten zoals botontkalking en hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn deze hogere risico’s grotendeels terug te dringen door voldoende beweging en gezonde voeding, al dan niet aangevuld met voedingssupplementen, bekijk hier het aanbod, afgestemd voor vrouwen in de overgang (aff.). Ook hebben veel vrouwen baat bij superfoods die rijk zijn aan vitamine D en/of aan calcium.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


3 gedachten over “De overgang herkennen

 1. Dank voor deze website ,ik zit echter nog met een vraag welke ik nergens kan vinden
  Ik ben in februari gestopt met de pil en heb vorige week mijn bloed laten prikken,word niet meer ongesteld,
  Mijn FSH waarde is 28 zit ik nu in de overgang???Ik hoop dat u mijn uitleg kan geven want heb geen mensen om me heen bij wie ik het zou kunnen vragen

  • dag evelien, ik weet niets van die waarde maar uit ervaring weet ik dat wanneer de overgang begint je ongesteldheid aan het veranderen is , je plotseling heel warm bent zonder enige reden, enz., enz.
   Als je twijfelt ga naar een goede gynaecoloog en bespreek dit met hem of haar.
   succes!

 2. Dank je voor dit bericht…mij gaat het vooral om de gewrichtsklachten…Ik heb steriel onstekingen in voeten elleboog en schouder…dit belemmerd mij in mijn werk als taxichaufeuse in het zorgvervowr…best heel jammer…ik.doe mijn werk met heel veel plezier. Afz Marjan

Een reactie plaatsen