De overgang te lijf met medicijnen?

Hoewel de overgang een ‘normale’ fase is in het leven van een vrouw, wil dat niet zeggen dat iedereen de overgang zonder kleerscheuren doorkomt. Gedurende de verschillende fases van de overgang kan je als vrouw last krijgen van diverse klachten en kwalen, zoals stemmingswisselingen, hartkloppingen, libidoverlies, opvliegers, ongewild urineverlies en vermoeidheid. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je de overlast enigszins binnen de perken houden. Goed voor jezelf zorgen betekent in dit geval: zorgdragen voor in- en ontspanning, stoppen met roken, matigen met koffie, thee en sterk gekruid voedsel en afdoende nachtrust in acht nemen. Toch helpen deze leefregels niet altijd voldoende, zeker niet wanneer er sprake is van ernstige overgangsklachten. Medicijnen tegen de overgang kunnen dan een uitkomst zijn. 

Wie veel last heeft van de verschillende klachten die behoren bij de overgang, doet er goed aan een bezoek te brengen aan de huisarts. Hij of zij zal de (ernst van de) klachten in kaart brengen en eventueel een hormoonpreparaat voorschrijven. Dit hormoonpreparaat bevat oestrogenen en soms ook progestagenen. Hormoonpreparaten kunnen op diverse manieren worden toegediend, zoals per tablet, als gel of in de vorm van een neusspray of vaginale crème.

Medicijnen tegen de overgang: hormoonpreparaten

Hormoonpreparaten zijn werkzaam op diverse gebieden. Zo kunnen deze preparaten uitkomst bieden bij opvliegers en transpiratieaanvallen, maar ook bij ongewild urineverlies of andere plasklachten en bij vaginale droogheid. Vaak worden ook psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, verminderd, doordat je beter in je vel zit en ’s nachts lekkerder doorslaapt. Dit komt je humeur overdag uiteraard ten goede. Hormoonpreparaten als medicijnen tegen de overgang zijn dus voor veel vrouwen een uitkomst.

Al goud wat er blinkt?

Dat hormoonpreparaten een gunstige invloed hebben op diverse overgangsklachten, wil natuurlijk niet zeggen dat iedere vrouw in de overgang aan de hormoonpreparaten moet. Ook hormoonpreparaten hebben bijwerkingen, zodat het gebruik ervan zorgvuldig moet worden afgewogen. Bekende bijwerkingen zijn misselijkheid, doorbraakbloedingen, hoofdpijn en pijnlijke borsten. Zeldzame, maar ernstige bijwerkingen zijn trombose en embolie.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen