De pil slikken tijdens de overgang

Voor veel vrouwen is de pil nog steeds hét voorbehoedsmiddel bij uitstek. Niet alleen voorkom je met de pil dat je ongewenst zwanger raakt, veel vrouwen gebruiken het middel ook ter verlichting van hun menstruatieklachten. Maar hoe zit het met de pil slikken tijdens de overgang? Kan dit zomaar en zo nee, waar moet je op letten?

De pil werkt op basis van twee hormonen: oestrogeen en progesteron. Dit zijn ook de hormonen die een grote rol spelen bij de menopauze. Juist door de hormonale schommelingen krijg je last van typische overgangsklachten, zoals bijvoorbeeld ongewenst urineverlies of een toename aan gewicht. Ook krijgen veel vrouwen last van pijnlijke borsten, vaginale droogte of stemmingswisselingen.

De pil slikken tijdens de overgang

Tegen de overgang nader je het einde van de eicelvoorraad in je lichaam. Je maandelijkse cyclus raakt hierdoor van slag. Slik je de pil, dan heb je hier geen last van, omdat je in feite je cyclus kunstmatig in stand houdt. De menstruatie tijdens de stopweek is dan ook geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding.

Door de pil te slikken tijdens de overgang, krijg je altijd een vaste dosis hormonen binnen via de anticonceptiepil. Hierdoor zullen de hormonen in je lichaam aan minder schommelingen onderhevig zijn, waardoor je minder last ervaart van typische overgangsklachten. De pil slikken tijdens de overgang kent dus zeker voordelen.

Dat wil niet zeggen, dat het al goud is wat er blinkt. De anticonceptiepil brengt een aantal risico’s met zich mee, die groter worden naarmate de vouw ouder wordt. Hierbij moet je denken aan symptomen zoals een hoog cholesterolgehalte of een hogere bloeddruk. Deze risico’s spelen met name als je last hebt van overgewicht of wanneer je rookt. Als je de vijftig bent gepasseerd en nog steeds de anticonceptiepil slikt, heb je kans dat het risico op borstkanker wordt vergroot.


Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod van producten speciaal tegen de overgang.

Ondersteuning tijdens de overgang >

4 gedachten over “De pil slikken tijdens de overgang

  1. Ik ben 48 en slik de pil.
    Heb al sinds mijn 39e opvliegers. ‘S nachts zweet ik mijn bed uit en heb vaak een rood hoofd, heb dan ook het gevoel in de brand te staan. Mijn menstruatie schommelt enorm. De ene keer veel, de andere keer bijna niets. Ook worden de dagen korter. Voor mijn gevoel ben ik in de overgang. Maar die wordt niet tegengehouden door de pil. Wel verergeren de klachten als ik in de stopweek niet slik.

Een reactie plaatsen