De verschillende fases binnen de overgang

Zoals de ene vrouw de andere niet is, zo is ook de ene overgang de andere niet. Toch zijn er binnen iedere overgang wel overeenkomsten te vinden, zoals bijvoorbeeld op het gebied van geestelijke en/of lichamelijke klachten. Vrijwel iedere vrouw in de overgang krijgt te maken met stemmingswisselingen, vermoeidheid en opvliegers. Het is lang niet altijd even gemakkelijk om hiermee om te gaan. De wetenschap dat ook de overgang slechts een fase is die weer voorbijgaat, helpt. Maar wist je dat er verschillende fases binnen de overgang zijn?

De eerste fase: de pre-menopauze

De verschillende fases binnen de overgang beginnen met de pre-menopauze. De pre-menopauze is de periode vóór het optreden van je allerlaatste menstruatie. Juist in deze periode schommelen de hormonen er lustig op los. In het begin hoef je hiervan niets te merken. Pas wanneer je dichterbij je menopauze komt, zal ook je menstruatiepatroon veranderen: je menstruatie kan heftiger, langer of pijnlijker worden, maar ook juist minder heftig, korter of met andere tussenpozen dan je gewend bent, Al deze veranderingen worden veroorzaakt doordat de eierstokken gaan minderen met de aanmaak van hormonen. Kom je erg dicht in de buurt van de volgende fase (de menopauze), dan wordt dit ook wel de peri-menopauze genoemd.

De tweede fase: de menopauze

Hoewel de menopauze geen ‘grote’ fase in je overgang betreft, is het voor jou als vrouw waarschijnlijk een hele stap: de menopauze is de dag waarop je je aller- allerlaatste menstruatie hebt beleefd. Dit weet je natuurlijk niet op voorhand, dus de menopauze is alleen achteraf vast te stellen. Pas wanneer je menstruatie een jaar is weggebleven, kun je met recht stellen dat je de menopauze achter de rug hebt.

En tot slot de derde fase: de post-menopauze

In de derde en laatste fase van de overgang komt je lichaam weer tot rust: de eierstokken zijn nu volledig gestopt met de aanmaak van hormonen en de menopauze is een feit. Dit wil echter niet zeggen, dat de overgangsklachten volledig tot het verleden behoren. Je moet immers nog zoeken naar een nieuw evenwicht, iets waar je in deze fase de eerste tijd nog volop mee bezig bent. De overgangsklachten zullen echter steeds verder afnemen naarmate de post-menopauze langer duurt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


18 gedachten over “De verschillende fases binnen de overgang

 1. Beste
  Ik heb een spiraal; hierdoor heb ik geen menstruatie meer.
  Ik ben 39 jaar. Heb de laatste tijd klachten die kunnen wijzen op de overgang.
  Kan ik mij hiervoor laten testen ook al heb ik een spiraal?

 2. Hoihoi,

  Heb zelf de mirena. Heb daarom de fabrikant gebeld omdat ik bij de huisarts het antwoord kreeg dat het geen zin had. Maar omdat mirena maar 5 jaar werkt vond ik dat maar vreemd.
  Antwoord van fabrikant: je kunt altijd bij spiraal een test doen. Omdat hij in de baarmoeder hormonen afgeeft en zeker na de 5 jaar wanneer hij uitgewerkt is.

  Beetje laat antwoord maar hoop dat je hier nog iets aan hebt.

  Gr esther

 3. Ik had een mirenaspiraal, die is bij mij verwijderd omdat ik hem langer dan 5 jaar had. Ik ben eerst getest op mijn FSH, die liet zien dat ik in de overgang zat. Na het verwijderen ben ik nog 1 keer goed ongesteld geweest en daarna nog 2 keer met een paar maanden er tussen een heel klein beetje. Ik heb daarna dus niets meer hoeven gebruiken. Maar heb het er met je huisarts over, je bloed moet namelijk 2 maal nagekeken worden met een maand ertussen om een goed beeld van je FSH te geven.

 4. Hallo ik ben 48 sinds vorig jaar precies op mijn verjaardag werd ik niet meer ongesteld, heel raar eigenlijk en begon down te worden en begon weer aan de pil en had me toch een buikpijn bah en daarna ben ik gestopt en nog 1 keer bloeding gehad en toen niks ja wat in het slijm doorzichtig wat bloed , maar nu helemaal niks en verder nu last van duizeligheid dat is raar , ik heb ook suikerziekte en cholesterol en weke dele spier reuma fibromyalgie 24 uur pijn en moe en pijn aanvallen en dat is wel ergere geworden en mijn huid is droger en gevoelig , merk dat het droger is en smeer mij ook in steeds en ik ja merk mijn haar wil niet zitten huilen en moeheid en door mijn reuma is het moeilijk om alles op overgang te zetten of de reuma fibromyalgie die ik heb want daar komen ook de meeste klachten voor .

 5. Ik heb na sterlisatie geen menstruatie meer gehad van te voren veel problemen met de menstuatie gehad nu denken ze aan vervroegde overgang ben 39 jaar

 6. ik ben 45 heb 2 jaar mirena spiraaltje en sinds het spiraaltje niet meer ongesteld geweest. heb vaak opvliegers . daar heb ik al oplossingen voor gevonden. ik let op mijn voeding dat gaat goed . alleen die stemmingswisselingen en irritaities daar wil ik van af. het is zo vermoeiend . heeft iemand tips voor me .

 7. Ik slik de pil nog maar tussentijds heb ik af en toe een bloeding moet ik dan stoppen met de pil als dat gebeurt of gewoon doorslikken?

 8. Hier ook al 6 jaar een Mirena (inmiddels dus de 2e) en sindsdien niet meer ongesteld. Nu alleen al enige tijd last van gevoelige borsten, hoofdpijn en vermoeidheid. Ik ben 37 jaar, zou dit de pre-menopauze kunnen zijn? Kun je dit laten testen? Zo raar, heb nooit gevoelige borsten gehad, zelfs niet tijdens de zwangerschappen.

 9. Zo wat lekker vroeg allemaal zeg.
  Ik ben 55 en heb me toch al jaaaren een vreselijke klachten!
  Ik zou zo graag er van af willen, maar wil geen troep in mijn lijf dus wachten maar…..

 10. ik ben 55 en nog steeds normaal en regelmatig ongesteld. Er is voldoende te lezen over vrouwen die jong in de overgang komen, maar niets over de late dames. Mijn moeder is op jonge leeftijd geopereerd waardoor ik die referentie mis, geen zussen…zijn er vrouwen die ook pas op latere leeftijd in de overgang zijn gekomen en wat is jullie ervaring hiermee?

 11. Hallo Ghislaine
  Ik ben net 57 jaar,zit 2 jaar in de postmeno pauze. Heb de laatste ongeveer 10 jaar al last van de overgang De laatste 2 jaar zeer heftig, klachten zijn heftiger en blijven lang aanhouden. Nu heb ik al een half jaar geen klacht vrije dag gehad. Te zwaar het werken gaat momenteel niet. Mijn klachten zijn ook droge ogen, spier tinteling, en spierafname, misselijkheid, duizeligheid,slecht slapen,opvliegers,angsten,enorme onrust,downheid.Ben voor het eerst naar een overgangs poli geweest,wat een verademing gewoon dat er al naar je geluisterd wordt. Aanrader Gr Inge

  • Hee Inge. Ook ik heb vreselijke overgangsklachten. Het is bij mij begonnen na het verwijderen van mijn mirenaspiraal. Ik ben toen ook terecht gekomen op de gesloten psychiatrische afdeling i.v.m. hevige angst en paniekaanvallen en suicidale gedachtes. Dat is nu inmiddels bijna 2 jaar geleden. Mijn leven is zo drastisch op de schop gegaan en begrijp niet dat wij als vrouwen nog steeds door deze hel heen moeten omdat het vaak niet her en erkend wordt door onze medici en dat er na al die jaren nog niets op gevonden is om je overgang wat te verzachten. Ik kan leven met sommige lichamelijke klachten (fybromialgie, opvliegers, hoofdpijn, vermoeidheid) maar de geestelijke klachten vind ik vaak niet te doen. Gelukkig vind ik vaak steun op de verschillende facebook sites. Ik wil ook niets meer gebruiken (heb AD en bio identieke hormonen gebruikt) maar het is erg zwaar. Verder heb ik heel veel supplementen geslikt en slik nig steeds vit D, omega 3, magnesium, ribus nigrum, probiotica en glutazyme. Ik doe aan yoga en ik mediteer en heb aan tai chi gedaan. Ik probeer zoveel mogelijk mijn ding te blijven doen en ik fiets en wandel veel. Ik eet suiker en glutenarm en biologisch. Wanneer ik een dag gezondigd heb (zoals gister op de bruiloft van mijn neef) dan moet ik het de volgende dag echt weer bezuren (zoals nu dus). Ben vanmorgen wakker geworden met het gevoel alsof ik met mijn vingers in het stopcontact zit. De hormonen gieren door mijn lijf en alles prikkeld en tinteld en doet pijn. Ben misselijk en huil constant. Ook heb ik last van diepe depressieve momenten. Het lijkt wel hoe minder ik menstrueer hoe erger de klachten worden. Ik vind het de meest donkere periode van mijn leven.

 12. Ben net 47 en heb het geviel dat hij bij mij onderhuids beginnen is. Stemmingswissekingen rond de cyclus zijn groter. Tussenpozen worden instabieler. Hoop dat het niet zo gaat als bij mijn moeder. Zij is nu 76 en ze moet nog steeds hormonen slikken. Dan heeft ze in de nacht licht last van opvliegers. Zonder hormonen is het in de nacht en overdag geen dien. Ze menstrueert al jaren niet meer, maar haar lichaam jan blijkbaar geen evenwicht vinden. Zijn er meer mensen die nooit van hun overgangsklachten af komen? Mijn moeder heeft ooit van 1 andere vrouw die dit had, gehoord

 13. Hallo
  Ik zit sinds mijn 38 ste al in de overgang.
  Ik heb erge klachten.
  Niet kunnen slapen.
  Erg veel zweten.
  Me niet meer vrouwelijk voelen.
  Depressie.
  Mag nu eindelijk (ben nu 41 )naar de gynaecoloog om aan hormonen te denken.
  Het beïnvloed mijn leven zo dat ik vaak thuis blijf omdat het zweten echt niet normaal is.
  Hoop echr dat dat helpt want ben er echr klaar mee pff.
  Gr anjo

Een reactie plaatsen