De vervroegde overgang

Hoewel de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt, rond de 50 ligt, is dit getal niet meer dan het lijkt te zijn: een gemiddelde. Dit betekent, dat er uitschieters zowel naar beneden als naar boven te vinden zijn. Over een verlate overgang zul je echter weinig vrouwen horen klagen. Kom je als vrouw daarentegen vervroegd in de overgang, dan kan dit verschillende klachten veroorzaken: niet alleen de gebruikelijke lichamelijke en geestelijke klachten, maar ook en vooral het feit dat je nu vervroegd afscheid moet nemen van je vruchtbaarheid. Maar wanneer spreek je nu eigenlijk van een vervroegde overgang?

Wanneer je menstruatie tussen je 40e en 45e definitief ten einde komt, wordt gesproken van een vroege overgang, Je bent in dat geval aan de vroege kant, maar niet schrikbarend. Pas als de menstruatie definitief wegblijft nog vóór het 40e levensjaar, is er sprake van een vervroegde overgang.

Typische klachten bij een vervroegde overgang

Ben je vervroegd in de overgang, dan kan je leven hierdoor behoorlijk op z’n kop staan. Misschien was er bij jullie nog sprake van een (sluimerende) kinderwens, waar nu definitief een streep door moeten worden gezet. Of voel je je ineens oud en afgedankt. Lotgenoten met wie je je overgangsklachten kunt bespreken, zijn in de regel allemaal ouder dan jij, waardoor je je nog rotter kunt voelen. Gelukkig zijn er diverse plaatsen waar je vrouwen kunt ontmoeten die ook vervroegd in de overgang zijn gekomen, zoals bijvoorbeeld bij Freya, een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Hoe ontstaat een vervroegde overgang?

Hoewel de overgang een normaal verschijnsel is, is de vervroegde overgang dat níet. Een vervroegde overgang wordt veroorzaakt doordat de voorraad eicellen is uitgeput, zodat de eierstokken stil komen te liggen. Iedere vrouw wordt geboren met een hoeveelheid eicellen in haar lichaam: na de geboorte komen er geen nieuwe eicellen meer bij. Op = is dit geval dus ook echt op. Beschadiging/verwijdering van de eierstokken, enzymafwijkingen en auto-immuunziekten kunnen eveneens tot een vervroegde overgang leiden.

Vervroegde overgang en het fragiele X-syndroom

Het fragiele X-syndroom is een erfelijke ontwikkelingsstoornis, waardoor verschijnselen kunnen ontstaan zoals gedragsstoornissen of een lichte tot matige verstandelijke handicap. Bij vrouwen zijn de verschijnselen van het fragiele X-syndroom echter minder duidelijk zichtbaar dan bij mannen. Vooral de eerste levensjaren zijn er geen grote vertragingen te zien inde ontwikkeling in vergelijking met leeftijdsgenoten en het niveau van verstandelijk functioneren ligt gemiddeld gezien beduidend hoger dan bij mannen die aan dezelfde aandoening lijden. Ook aan het gedrag merk je als buitenstaander vaak niet veel: een slechte concentratie, impulsief gedrag en problemen op sociaal gebied wordt echter wel gezien.

Draagsters van het fragiele X-syndroom lopen een groter risico op de vervroegde overgang: maar liefst 16% van de vrouwen die deze premutatie bij zich dragen, komt vervroegd in de overgang. Overigens hebben de vrouwen die deze premutatie hebben, zelf geen fragiele X-syndroom: zij dragen het afwijkende gen slechts met zich mee. Dit betekent wel, dat zij deze mutatie kunnen doorgeven aan hun kinderen.

Draag je zelf een premutatie van het fragiele X-syndroom en wil je weten of je het risico loopt om vervroegd in de overgang te komen? Het hangt er van af of je de mutatie via je vader of je moeder hebt geërfd: vrouwen die de mutatie via hun moeder geërfd hebben, lopen veel meer kans om vervroegd in de overgang te komen dan vrouwen die via hun vader erfelijk belast zijn. Wil je graag kinderen en weet je dat je de premutatie van het fragiele X-syndroom draagt, stel je kinderwens dan niet te lang uit en laat je doorverwijzen naar een klinisch geneticus in verband met de erfelijkheid van het fragiele X-syndroom.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


12 gedachten over “De vervroegde overgang

 1. Ik denk dat de overgang bij meerdere vrouw eerder begint dan rond de 50. Het begint dan alleen misschien met onopvallende veranderingen, waardoor niet iedere vrouw doorheeft dat ze er al inzit.
  Bij mij begon het met een bijna non-stop menstruatie van anderhalf jaar, die uiteindelijk een vleesboom opleverde. Achteraf gezien kunnen ook dat dus symptomen zijn van de overgang.
  Veel huisartsen weten dat niet (2 van mij verwarden zelfs de overgang met de menopauze!) en de gynaecoloog die ik had vond mij te jong voor de overgang. (Ik was toen 40 jaar.) Pas toen reguliere symptomen (opvliegers en uitblijvende menstruatie) de kop op staken werd de overgang geconstateerd.

  Ik heb dan ms, een auto-immuunziekte, maar geen arts die dus wist dat dit kon zorgen voor een vroegtijdige overgang.
  Heel vervelend als je zelf allang doorhebt dat je in de overgang zit, maar dat de artsen je voor gek verklaren.

 2. Wij liggen in scheiding, mijn vrouw wordt binnenkort 46 jaar.
  Ik vond haar het laatste half jaar vreemd, ze begon te drinken, was snel heel erg kwaad, en sloot zich van mij af.
  ze stuurde me eens een bericht dat ze voor mij een dode vrouw in bed zou zijn.
  Ze kroop s,avonds met haar hoofd onder de dekens en sloot zich ook van mij af.
  Kan dit met overgang te maken hebben.

  • Ja dat heb ze zelf niet in de gaten .Ik heb dat ook gehad ik wilde niet meer samen zij alles wat hij zij of deed was voor mijn teveel het was zo erg dat ik hem haat de maar gelukkig heb mijn man mijn niet op gegeven hij west dat ik in de overgang zat. Je moet Veel praten met je vrouw waar ze mee zit en geef haar Veel aandag dat doet haar goed geloof me gr roza Veel succes

 3. Bij mij is in 2012 een vervroegde overgang vastgesteld (ik was toen 34) maar het is me alleen medegedeeld, voor de rest heb ik er nooit meer iets van gehoord van mijn huisarts.
  Op zich heb ik helemaal geen probleem met de vervroegde overgang (heb 3 maanden 24/7 achter elkaar de ene opvlieger na de andere gehad, maar dat was alles)
  Ik begin nu ook andere klachten te krijgen zoals vergeetachtigheid, dan vraag ik iets aan mn partner en dan zegt hij dat ik dat een uur daarvoor ook gevraagd heb, en een antwoord heb gekregen.
  Ik vraag me af of ik niet onder een soort controle had moeten staan, of dat er verdere onderzoeken gedaan hadden moeten worden…….

 4. Bij mij werd het officieel vastgesteld op mijn 39e. Had daarvoor al best veel klachten, dus het kan ook al eerder zijn ontstaan. Moest zelfs mijn huisarts overtuigen om een bloedtest aan te vragen. Ik wist allang dat het erfelijk was.
  Mijn moeder, oma, zusje..Allemaal waren wij voor ons veertigste in de overgang.
  Ook bij mij hebben ze verder niets gedaan met voorlichting, risico’s, ect.
  Ze hebben mij gewoon door laten modderen. Not done!….Achteraf gezien.
  Mijn dochters zijn op de hoogte van het risico.
  Ik wordt binnenkort 53. Ben nog steeds niet klachtenvrij……

 5. Ik Ben nu 50 en zit in de overgang. Wat vooral tot hiring komt in opvliegers. Deze vinden afwisselend plaats. In slik er tabletten op basis van Dr. Vogel voor maar voor de rest most de natuur de, seeking doen..

 6. Hoi

  Ik heb het gevoel dat ik in de overgang zit. Voel me zoveel anders als pak hem beet een driekwart jaar terug.

  Regelmatig hoofdpijn, behoorlijk prikkelbaar, emotioneler dan normaal, geen behoefte aan intimiteit, de ene keer ontzettend warm en dan weer koud, ook heb ik een gewichtstoename van ruim 10kg in een half jaar tijd

  Kan het niet peilen wat betreft mij cyclus, heb een spiraal.

  Huisarts heeft een vingerprikje gedaan deze wees uit op niets, is nu een half jaar terug

 7. Hallo

  Ik ben nu 37 en zit sinds me 35e in een vervroegde overgang. Ik ben nu aankomende september een jaar niet ongesteld geweest. aankomende week moet ik bloedprikken om te kijken of ze kunnen zien hoever de overgang nu is. En ik moet toch nog naar de gynaecoloog om te bespreken of de pil voldoende hormonen afgeeft gezien me leeftijd en ik nog wel oestrogeen nodig heb. Zelf wil ik absoluut geen hormoonpillen slikken op de pil na dan. Maar deze helpt ook goed tegen de klachten vooral de opvliegers.

  • Hoi jaqueline, heb je baat bij de pil? Ik ben gesteriliseerd omdat ik niet goed reageer op hormonen maar vraag me af of ik nu misschien toch niet beter de pil kan gaan nemen. Ik ben 38 en beginnend in de overgang. Zelftest is positief alleen ik moet nog naar de huisarts ermee.
   Groetjes

 8. Hoi
  ik ben 38 en heb vanmorgen een zelftest gedaan die positief was. Over een week nog een doen en dan naar huisarts, tot nu toe vond gynaecoloog en huisarts me te jong om te checken,ook omdat ik nog regelmatig menstruatie heb maar die is wel heel erg veranderd en de laatste maanden onregelmatig en minder . Iemand tips wat nu?? Ik wil botcheck ivm osteoporose die in mijn fam veel voorkomt maar verder zijn de klachten wel te doen. Blijk ze al dik twee jaar te hebben maar wist niet dat het bij de overgang hoorde. Ik heb nog maar een eierstok ivm cyste aan de linkerkant dus wel verklaarbaar dat ik er iets eerder in begin. Hormonen op mijn leeftijd wel of niet nodig/wenselijk? Voordelen/nadelen? Graag tips . Groetjes

 9. Lieve dames,

  Ik ben ook in de overgang (bijna 50). Laatste tijd had ik een soort vuist om mijn hart. Ik dacht aan hartritmestoornissen maar dit is bij nader inzien hyperventilatie. Met name ’s nachts als ik wakker word, begint na een tijdje de hyperventilatie. Ik pas de de Buteyko methode toe. Klein beetje inademen adem 5 seconden vasthouden en uitademen… en weer opnieuw. Ook helpen gewone foliumzuur tabletten heel goed. Wilde dit met jullie delen. Hopelijk helpt het bij Julie ook, liefs!

 10. Ik ben sinds januari gaan schommelen met me mesntruatie , kreeg opvliegers nacht zweten ,angst aanvallen ,last van me maag en darmen , na 3 maanden gelukkig over ,maar me menstruatie blijft uitvallen ,nu weer wat klachten van angst
  We gaan er van uit dat ik in de vervroegde overgang zit ben pas 37 geworden, iemand tips

Een reactie plaatsen