Depressie en de overgang

Somber, huilerig, overal tegenop zien en nergens zin in? Je bent niet de enige. Hoewel er volgens de huisartsenrichtlijn ‘geen duidelijke associatie tussen de overgang en depressie, angst en andere psychische klachten’ bestaat, lijken vrouwen in de overgang weldegelijk gevoeliger te zijn voor een sombere stemming. Hoe komt dat en wat kun je doen als je depressief bent in de overgang?

Emotionele achtbaan

Als je rond de vijftig bent, gebeurt er van alles. Niet alleen in je lijf, maar vaak ook in je privéleven. Heb je kinderen, dan zitten die misschien dik in de puberteit en dat vreet energie. Of ze gaan uit huis, waardoor je ineens last krijgt van het zogenaamde ‘lege nest-syndroom’.

Aan de andere kant kun je in deze fase ook te maken krijgen met kwakkelende ouders. Je moet dan ineens gaan mantelzorgen, terwijl je daarnaast misschien ook nog werkt. En dan kan het ook nog gebeuren dat een van je ouders overlijdt; een heftige en ingrijpende gebeurtenis, vooral op het emotionele vlak.

Combineer dit alles met opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen, slaapproblemen en alle andere overgangssores, en je begrijpt: hier wordt niemand vrolijk van. Geen wonder dat veel vrouwen klagen over somberheid tijdens de overgang!

Depressie of gewoon somber?

Depressie is natuurlijk een ruim begrip. Iedereen heeft wel eens een dipje. En oververmoeidheid en burn-out kunnen ook leiden tot sombere gevoelens. Artsen spreken van een depressie wanneer klachten als een sombere stemming, gebrek aan interesse en slaapproblemen langdurig (lees: een paar weken) aanhouden. Maar of je depressie nu officieel is of niet, het feit is dat jij niet lekker in je vel zit. En daar wil je natuurlijk graag iets aan doen.

Wat te doen bij depressieve klachten in de overgang?

Voordat je gaat denken over medicijnen: probeer eerst eens te kijken naar je leefstijl. Gezond eten en voldoende bewegen doen vaak wonderen bij lichamelijke en geestelijke overgangsklachten. Bovendien kan een aangepast eetpatroon helpen om gewichtstoename in de overgang te voorkomen.

Ook meer ontspanning kan helpen om somberheid op afstand te houden. Probeer stress en drukte te vermijden – in de overgang ben je nu eenmaal minder belastbaar. Plan dus minder afspraken en geef wat meer taken uit handen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar blijven doorjakkeren helpt sowieso niet. Tip: Mindfulness of yoga kunnen helpen om sneller te ontspannen.

Natuurlijke oppeppers bij somberheid in de overgang

Heb je behoefte aan ondersteuning uit een potje, dan kan een voedingssupplement helpen. Zo staat magnesium bekend om zijn ontspannende invloed op spieren en zenuwen. Ook vitamine D kan je lichaam en geest ondersteunen tijdens de overgang: onderzoek wijst uit dat mensen die voldoende vitamine D binnenkrijgen, minder gevoelig zijn voor depressies.

Wordt je somberheid vooral veroorzaakt door slecht slapen (een bekende overgangsklacht), dan kan een natuurlijk middel als melatonine of een kruidenextract met bijvoorbeeld valeriaan en hop helpen. Als je beter slaapt, heb je overdag meer energie en dat werkt weer positief op je gemoedstoestand. Bekijk hier het aanbod voedingssupplementen die een goede nachtrust ondersteunen > (aff.)

Ook Sint Janskruid is een bekend natuurlijk middel tegen depressieve klachten. Gebruik dit wel altijd in overleg met je huisarts; Sint Janskruid is niet voor iedereen geschikt. In dit artikel lees je meer over natuurlijke middelen tegen overgangsklachten.

Medicijnen tegen depressie in de overgang?

Worden je depressieve klachten niet beter door een aangepaste leefstijl, dan is het toch echt zaak om met de huisarts te praten. Bij een echte depressie heb je hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van therapie en/of antidepressiva.

Heb je naast een sombere stemming ook veel last van andere overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtzweten, dan kan hormoontherapie de oplossing zijn. Artsen zijn hier vaak terughoudend in vanwege het iets verhoogde risico op ernstige bijwerkingen. Maar bij hevige overgangsklachten kan het soms dé oplossing zijn. Je huisarts of gynaecoloog kan je meer vertellen over hormoontherapie in de overgang.

Gedeelde smart…

Goed om je te realiseren: je bent niet de enige die zich met moeite door de overgang worstelt. Soms helpt het om je ervaringen te delen met andere ‘overgangers’, bijvoorbeeld op een forum. Ook altijd fijn: lezen over de overgang. Er zijn zoveel (zelfhulp)boeken met herkenbare verhalen, goede tips, lekkere recepten en inspirerende ideeën!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

Eén reactie

  1. Hoewel er volgens de artsen geen duidelijk verband is tussen depressie en overgang… er is wel degelijk een verband. Door de oestrogeen daling zijn er ook minder endorfinen aanwezig: het feel good stofje, en dus is een depressie zeer wel mogelijk … dus die artsen mogen de boeken er weer eens op naslaan

Reacties zijn gesloten.