Droge huid in de overgang

Tijdens de menopauze verandert er van alles in je lichaam: je hele hormoonhuishouding staat op z’n kop. Dat blijft in de regel niet zonder klachten. Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van een heel scala aan kwalen, zoals de bekende opvlieger, ongewenst urineverlies, pijnlijke borsten of bloedverlies. Ook hebben vrouwen vaak last van klachten die meer geestelijk van aard zijn: een slecht humeur, een depressie of geen zin meer in vrijen

Bij deze waslijst aan mogelijke kwalen en kwaaltjes lijkt een droge huid in eerste instantie schril af te steken. Toch kan je van een droge huid in de overgang meer last hebben dan je denkt. Doordat je huid droog, trekkerig en jeukerig aanvoelt, kom je letterlijk en figuurlijk minder lekker in je vel te zitten. Verder zijn veel vrouwen onzeker wanneer hun huid er niet goed uitziet en velletjes en schilfertjes vertoont. Gelukkig is er aan een droge huid in de overgang veel te doen.

Hoe wordt een droge huid in de overgang veroorzaakt?

Tijdens de menopauze maakt een vrouwenlichaam steeds minder oestrogeen aan. Oestrogeen is het hormoon dat je botten sterk houdt, maar is tevens verantwoordelijk voor de stimulatie van ceramiden en collageen. Collageen en ceramiden zijn lichaamseigen vetten die de huid soepel houden. Bij gebrek aan deze vetten kan de huid droog en trekkerig worden. Ook schilfertjes en jeuk komen vaak voor.

Door roken en alcohol droogt de huid nog verder uit. Ben je in de menopauze, rook en drink dan niet te veel. Het eten van essentiële vetzuren, zoals in vette vis, helpen je huid te hydrateren. Ook noten en soja zijn een welkome aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon. Verder doe je er verstandig aan niet te heet of te lang te douchen en te baden. Hierdoor worden namelijk vetten op je huid weggespoeld. Een dagcrème met een filter van minimaal 15 SPF voorkomt verdere aftakeling van de huid. Bekijk hier het aanbod van producten die bij kunnen dragen > (aff.)

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen