Duizelig door de overgang

Duizeligheid behoort tot de zogenaamde a-typische overgangsklachten; symptomen die (volgens de medische wetenschap) niet direct door hormoonwisselingen worden veroorzaakt. Toch klagen veel vrouwen in de overgang over een licht gevoel in het hoofd of duizeligheid. Hoe komt dat en wat kun je doen aan deze vervelende klacht?

Symptomen duizeligheid

Een aanval van duizeligheid kan je behoorlijk overvallen. Zomaar ineens kun je last krijgen van symptomen als:

  • Een licht gevoel in je hoofd, alsof je zweeft of aangeschoten bent;
  • Draaierig gevoel, alsof je op een schommelende boot staat;
  • Het zien van sterretjes of zwarte vlekken;
  • Misselijkheid en/of overgeven.

Tijdens een aanval van draaiduizeligheid kun je het ook warm krijgen of gaan zweten. Meestal is dat echter de schrik die toeslaat. Een aanval van duizeligheid duurt meestal slechts enkele minuten.

Waarom ben je soms duizelig tijdens de overgang?

Tijdens de overgang schommelt je hormoonspiegel nogal. Je lichaam maakt steeds minder oestrogeenhormonen aan, en dat kan veel lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Daar kan duizeligheid mee te maken hebben. Een paar mogelijke verklaringen:

  • De duizeligheid kan te maken hebben met oververmoeidheid. Veel vrouwen slapen slecht tijdens de overgang.
  • Een angst- of paniekaanval gaat vaak samen met duizeligheid. Angst en paniek zijn bekende overgangsklachten.
  • Sommige vrouwen worden duizelig als ze een opvlieger
  • Stress is een belangrijke trigger voor duizeligheid. Veel vrouwen ervaren de overgang als een stressvolle periode.
  • Een te lage bloedsuikerspiegel kan ook duizeligheid veroorzaken. Tijdens de overgang kan je bloedsuiker sneller ‘van slag’ raken.
  • Duizeligheid kan ook het gevolg zijn van bloedarmoede. Als je door de overgang bijvoorbeeld heviger en langer menstrueert, kun je hier last van krijgen.

Soms is er echter gewoon geen aanwijsbare reden waarom je duizelig bent. Men gaat er dan vanuit dat het evenwichtsorgaan last heeft van de veranderende hormoonhuishouding.

Wat te doen bij duizeligheid tijdens de overgang?

Heb je een aanval van duizeligheid? Blijf kalm en probeer zo snel mogelijk te gaan liggen. Kan dat niet, ga dan zitten met je hoofd tussen je knieën. Op die manier stroomt er meer bloed naar je hoofd en dat vermindert de klachten meestal direct.

Krijg je last van duizeligheid terwijl je in bed ligt? Blijf dan liggen en zet 1 voet op de grond. Dit helpt je hersenen bij de coördinatie, waardoor de aanval sneller verdwijnt.

Wanneer naar de huisarts?

Ben je vaak duizelig sinds je in de overgang zit? Maak dan voor de zekerheid even een afspraak bij de huisarts. Meestal is duizeligheid in de overgang vrij onschuldig, maar het kan ook een symptoom zijn van een achterliggende aandoening, zoals hartklachten, bloedarmoede, diabetes of een hoge of lage bloeddruk.

Tips bij duizeligheid door de overgang

Helaas kun je overgangsklachten als draaierig gevoel, licht in het hoofd en duizeligheid niet helemaal voorkomen. Maar met de volgende tips kun je het risico op duizeligheid wel verkleinen:

  • Zorg voor voldoende ontspanning en slaap. Oververmoeidheid en stress kunnen duizeligheid in de hand werken. Moeite met ontspannen? Een cursus of boek over mindfulness of een andere ontspanningstechniek kan helpen!
  • Let op je eetpatroon. Alcohol en koffie zijn bekende triggers voor duizeligheid. Eet ook op regelmatige tijden en schrap snelle suikers uit je menu. Op die manier zorg je voor een stabielere bloedsuikerspiegel.
  • Stop met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor je duizelig of draaierig kunt worden.
  • Sta niet te plotseling op uit bed of als je lang gezeten hebt. Rustig overeind komen, voorkomt dat draaierige gevoel in je hoofd.
  • Bewegen is goed voor je hart en bloedvaten. Een goede bloedsomloop helpt duizeligheid te voorkomen.

Een laatste tip: houd een poosje een dagboekje bij waarin je noteert wanneer je duizelig werd en wat je toen deed. Zet er ook bij of je nog andere klachten had, of je die nacht goed geslapen had, of je je ergens zorgen om maakt en wat je gegeten/gedronken had. Soms kun je op die manier ontdekken wat jouw trigger is voor duizeligheid.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel