Een onregelmatige menstruatie: de overgang?

Bij de een begint de overgang eerder dan bij de ander. De overgang gaat vaak gepaard met diverse klachten, waarvan de opvlieger wellicht de meest bekende is. Maar weet je dat ook een onregelmatige menstruatie een overgangssymptoom kan zijn?

Veel mensen menen dat de overgang leeftijdsgebonden is. Nu is ‘ie dat ook wel, maar niet zo strikt als je wellicht in eerste instantie zou denken: de ene vrouw van 48 is nog jaren van de menopauze verwijderd, de andere zit er middenin. Er zijn zelfs vrouwen die vervroegd in de overgang terecht komen en reeds vóór hun 40e (of nog eerder) hun eerste klachten hebben. De definitieve vaststelling dat je vervroegd in de overgang gekomen bent, kan een erge klap zijn: vooral wanneer er nog sprake is van een kinderwens. In zo’n situatie is een zelftest om de overgang vast te stellen niet verstandig: wie denkt dat zij vervroegd in de overgang gekomen is, doet er goed aan zich tot een dokter te wenden. Een menstruatiepatroon dat ineens onregelmatig wordt, kan hierbij een signaal zijn.

Een onregelmatige menstruatie als voorbode van de overgang

Tijdens de overgang verandert de menstruatie. In eerste instantie krijg je te maken met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit komt doordat de eierstokken minder progesteron en oestrogeen gaan produceren. De progesteronproductie neemt als eerste af. Hierdoor wordt de menstruatiecyclus onregelmatiger. In het begin betekent een onregelmatige menstruatie meestal dat je vaker ongesteld bent: de tussenpozen tussen twee menstruaties nemen af. Tijdens de menstruatie kan bijvoorbeeld Women’s Menstruel Care van Care for Women (aff.) je eventueel verlichting geven.

Pas in een later stadium wordt het tijdsbestek tussen twee menstruaties juist langer dan gebruikelijk. Je bent dus minder vaak ongesteld, maar als je het eenmaal bent, is de bloeding vaak heviger en gaat deze gepaard met grotere stolsels dan je gewend bent. Dit komt doordat het baarmoederslijmvlies langer de tijd heeft gehad om op te bouwen, waardoor het dikker is geworden. Bij de menstruatie moet al dit extra baarmoederslijmvlies weer worden afgestoten.

Andere menstruatieklachten tijdens de overgang

Een onregelmatige menstruatie is niet het enige waar vrouwen last van kunnen hebben. Andere menstruatieklachten kunnen zijn:

  • Korter durende menstruatie;
  • Langer durende menstruatie;
  • Meer menstruatiepijn ten opzichte van het verleden;
  • Meer klachten tijdens en voor de menstruatie (toename PMS).

Heb je last van een hevige menstruatie die ook nog eens langer duurt dan gebruikelijk, wees dan alert op een mogelijk ijzertekort!

Moet je met een onregelmatige menstruatie naar de dokter?

GynaecoloogDe menopauze is een biologisch gezien volkomen normaal verschijnsel. Je bent niet “ziek” en de overgang is ook niet iets dat door medisch ingrijpen tegen te houden is. Toch kan het verstandig zijn om in geval van een onregelmatige menstruatie een afspraak te maken met je huisarts, omdat er uiteraard ook andere oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan je gewijzigde menstruatiepatroon. De huisarts verwijst je dan eventueel door naar een gynaecoloog.

De gynaecoloog kan een inwendig onderzoek doen om de baarmoedermond te bekijken, maar ook de vorm en de grootte van de baarmoeder. Als het vermoeden bestaat dat je last hebt van een vleesboom of poliep, wordt er tevens een echo gemaakt. In sommige gevallen krijg je een hysteroscopie: een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een kijkbuisje via de schede de baarmoeder bekijkt.

Ook als je dusdanig last hebt van je menstruatie dat je dagelijks leven hierdoor wordt verstoord, doe je er goed aan om naar de huisarts te stappen.

Bloedverlies na de overgang

Een onregelmatige menstruatie kan betekenen dat je in de overgang zit of dat deze voor de deur staat. Pas als je menstruatie een jaar is weggebleven, is de overgang compleet. Heb je een jaar lang niet gemenstrueerd en krijg je dan ineens weer te maken met een vaginale bloeding, dan wordt gesproken van bloedverlies na de overgang.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld het ontstaan van kleine wondjes door vrijen met vaginale droogte of door poliepen. Helaas kan bloedverlies na de menopauze ook een aanwijzing zijn voor een vorm van kanker. Krijg je last van vaginaal bloedverlies en was je laatste menstruatie langer dan een jaar geleden, dan is dit altijd een reden om een bezoekje te brengen aan je huisarts.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen