Eerste hulp bij opvliegers

De overgang gaat gepaard met zowel geestelijke als lichamelijke overgangsklachten. De typische klachten die bij de overgang horen, zijn vrij divers van aard en variëren van prikkelbaarheid en libidoverlies tot depressiviteit en hartkloppingen. Ook de opvlieger is een zeer bekend verschijnsel van de overgang. Maar hoe weet je nu of je er een hebt, en hoe ga je ze te lijf?

Een opvlieger herkennen is niet zo moeilijk: dat weet je vanaf het moment dat je er eentje hebt ‘mogen’ ervaren. Ineens breekt het zweet je aan alle kanten uit, alsof iemand een flinke zwengel heeft gegeven aan de thermostaat. En eigenlijk ís dat ook zo, zij het dat die ‘thermostaat’ zich in je hypothalamus (gebied in de hersenen) bevindt. Door de hormoonschommelingen die in je lichaam plaatsvinden, is deze thermostaat ontregeld: ook al is je lichaamstemperatuur volkomen normaal, je hersenen ‘denken’ dat je het te warm hebt en geven een alarmsignaal af: koelen die hap! Je bloedvaten verwijden zich en je gaat zweten.

Hijgen en puffen

Zoals vrouwen tijdens de bevalling hun weeën opvangen door middel van hun ademhaling, zo kunnen ook opvliegers opgevangen worden. Met een langzame, diepe buikademhaling kan in veel gevallen worden voorkomen dat een opvlieger doorzet.

Tegen opvliegers: move that body!

Vrouwen die minstens een half uur per dag flink bewegen, hebben minder vaak en minder heftig last van opvliegers. Ook gaat sport geestelijke overgangsklachten, zoals vermoeidheid, te lijf. Dus kom van die bank af en beweeg- het maakt niet uit hoe.

Kleed je bewust

Door je te kleden op je opvliegers, kan je ze uiteraard niet voorkómen, maar je kan dan wel gemakkelijker reageren op een plotselinge hitteaanval. Draag bij voorkeur geen lycra, nylon of polyester, maar kies in plaats daarvan voor katoen of linnen. Ook kleding in laagjes verdient de voorkeur: wanneer je het plotseling warm krijgt, kan je één laagje uittrekken.

Vermijd kruiden, koffie en alcohol

Sterk gekruid voedsel kan opvliegers uitlokken. Zeker in een restaurant is dit dus wel een aspect om rekening mee te houden. Ook alcohol en koffie zijn bekende ‘triggers’ van een opvlieger. Heb je erg veel last van opvliegers, dan zijn er speciale medicamenten verkrijgbaar die opvliegers helpen voorkomen. Ook zijn er diverse supplementen die kunnen bijdragen, bekijk aanbod (aff.).

Relax, no stress!

Juist stress lokt opvliegers uit, zo blijkt uit onderzoek. Het heeft dus totaal geen zin om alvorens lekker uit eten te gaan of een avondje naar de bioscoop, je druk te maken over de vraag of je al dan niet een opvlieger krijgt. Ben je in gezelschap en krijg je last van een enorme opvlieger? Maak er een (luchtige) opmerking over of verexcuseer je eventjes om naar buiten te lopen, maar ga niet krampachtig zitten doen alsof er niets aan de hand is.

Ventilatortje

Werk je vaak achter de computer en heb je last van opvliegers tijdens de overgang? Er bestaan kleine ventilatortjes met een USB-aansluiting. Hiermee koel je in een handomdraai lekker af. Ook kan je ervoor kiezen om alvast een icepack klaar te leggen in de vriezer.

Niet roken

Voor verstokte rooksters is het niet leuk om te horen, maar helaas kunnen sigaretten en shag naast allerlei enge kwalen ook opvliegers veroorzaken. Als je rookt, heb je kans dat je vroeger in de je leven met opvliegers te maken krijgt en dat deze langer duren. Alweer een goede reden om met deze slechte gewoonte te stoppen dus! Producten die je hier eventueel bij kunnen helpen vind je hier (aff.).

Natuurlijk kan het opvolgen van deze tips niet garanderen dat je nooit met opvliegers te maken krijgt. In de menopauze hoort dit vervelende verschijnsel er helaas gewoon bij, dus probeer om jezelf niet al te ongemakkelijk te voelen en weet dat deze periode op een dag ook weer voorbij is.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


9 gedachten over “Eerste hulp bij opvliegers

 1. Ik heb ontdekt dat ik opvliegers krijg in ongemakkelijke situaties, wanneer ik mij ietwat onzeker voel, of wanneer ik alleen nog maar denk aan zo’n bepaalde situatie.
  Sommige situaties zijn niet aan te ontkomen, maar wel mijn gedachten daarover. Sinds ik dat heb ontdekt en tevens heb bedacht hoe ik mijn gedachten kan controleren heb ik minder last van opvliegers. Minder vaak, minder lang en minder heftig.

  Toen ik opvliegers nog ervoer als iets dat verschrikkelijk gênant was, waren ze dan ook verschrikkelijk heftig. Nu ik mijzelf heb overtuigd dat het iets heel normaals is waar (bijna) iedere vrouw mee te maken krijgt, en waarvoor je je niet hoeft te schamen, zijn mijn opvliegers minder heftig en blijven ze dus vaak helemaal uit. Daar komt bij; hoe erg is het nou eigenlijk om het warm en een rood hoofd te krijgen…?

  Oké, die klotsende oksels zijn alles behalve fijn, maar ook daar heb ik iets tegen gevonden: baking soda!
  Ik smeer er iedere dag – na het douchen en afdrogen – iets van onder mijn oksels en ik heb nergens meer last van. Het is (voor mij) de beste deo die ik ooit heb gehad!

 2. *OPVLIEGERS*

  De vlam slaat in de pan
  Ik ben van de kook inwendig
  Ik sta in vuur en vlam
  Ben ik wel hittebestendig

  Ontwaak in ‘n broeinest van zweet
  Het matras niet vochtbestendig
  Ik voel me
  in de heetst van de strijd
  nogal moedeloos en ellendig

  Ik geef me over
  geef mezelf bloot
  Ben zo onderhand weersbestendig
  Ik ga de kou omarmen nu
  ook al kook ik inwendig

  *EllyCat*

 3. hoi ik heb een vraag hebben jullie dat ook dat je ineen keer bloed heet wordt van uitje nek en vaak 4 a 5 keer per dag en ook na inspanning

 4. Na mijn 55e begon ik hevig last van opvliegers te krijgen. Naar de huisarts en kreeg Activelle. Geweldig. Nergens meer last van. 2 jaar geleden, ik was 68, stopte ik ermee. Het leek me niet gezond. En nu …ja hoor…opvliegers. Verdikke , ik heb de overgang uitgesteld. Dus nu ben ik 70 jaar en het is heftig, heel heftig. Wat triest dat niemand mij hiervoor waarschuwde. Ja, zoekend op internet blijkt inderdaad dat deze hormoon pilletjes gewoon uitstel van de menopauze waren. Nu zoekend naar verlichting.

 5. Hoe vaak hebben jullie opvliegers. Ik ben 47 jaar en sinds gisterenmiddag de op vliegers geteld en kom op 29 x komt dit vaker voor zoveel Opvliegers?
  Hoor graag jullie ervaringen

  • Hoi, ik heb sinds februari 2017 heftige opvliegers en kom uit op gemiddeld 20 x per dag. De hitte aanvallen duren een paar minuten maar veel erger is het voorafgaande aan de hitte aanval. Intens vedrietig, onzeker, angstig gevoel. Het energieniveau die ineens keldert en daardoor ontzettend moe. En dat zo’n 20 keer per dag en ’s nachts ervan wakker worden. Slopend. Er wordt een beetje lacherig gedaan over de overgang maar dit is iets waar veel meer rekening mee moet worden gehouden.

Een reactie plaatsen