Opvliegers

Opvliegers; wat zijn dat en hoe kun je ze voorkomen?

De overgang gaat gepaard met zowel geestelijke als lichamelijke overgangsklachten. De typische klachten die bij de overgang horen, variëren van prikkelbaarheid en libidoverlies tot depressiviteit en hartkloppingen. Ook de opvlieger is een zeer bekend verschijnsel van de overgang. Maar hoe herken je een opvlieger, wat is het precies en hoe ga je opvliegers te lijf?

Opvlieger symptomen

Een opvlieger is in feite niets anders dan een warmteaanval. Je krijgt het ineens bloedheet! Het warme gevoel verspreidt zich vanuit de borststreek naar boven. Tijdens een opvlieger worden hals en gezicht rood en breekt het zweet je uit. Vaak gaat het hart ook nog eens flink tekeer en sommige vrouwen worden duizelig. Een opvlieger duurt meestal maar een paar minuten, daarna zwakt het gevoel weer af. Vlak na een opvlieger kun je het juist weer erg koud krijgen.

Hoe vaak krijg je een opvlieger?

Over de frequentie van opvliegers is weinig zinnigs te zeggen: sommige vrouwen hebben er één per dag, andere enkele per uur. Wat wél bekend is: de opvlieger is de meest voorkomende overgangsklacht. Zo’n 80% van de vrouwen in de overgang krijgt hier last van. Opvliegers doen zich het vaakst voor in de jaren voorafgaand aan de menopauze (de allerlaatste menstruatie) tot ongeveer een jaar daarna. In de postmenopauze (vanaf 1 jaar na de laatste menstruatie) nemen bij de meeste vrouwen de opvliegers geleidelijk aan af.

Hoe ontstaat een opvlieger?

Een opvlieger voelt dus alsof iemand een flinke zwengel heeft gegeven aan de thermostaat. En eigenlijk ís dat ook zo, alleen bevindt deze thermostaat zich in dit geval in je hypothalamus (gebied in de hersenen). Door de hormoonschommelingen die in je lichaam plaatsvinden, is dit temperatuurcentrum ontregeld. Daardoor registreren je hersenen af en toe dat je het te warm hebt, ook als dat helemaal niet zo is. Er wordt dan een korte maar hevige afkoelreactie in gang gezet: de bloedvaten verwijden zich en je gaat flink zweten.

Opvliegers in de nacht

Wist je dat je ook ’s nachts een opvlieger kunt krijgen, gewoon tijdens je slaap? Dit wordt ook wel nachtzweten genoemd. Ook dit is gemakkelijk te herkennen: je wordt namelijk badend in het zweet wakker. Sommige vrouwen moeten zelfs hun drijfnatte pyjama’s en beddengoed verschonen. In dit artikel lees je meer over nachtzweten tijdens de overgang.

Zijn opvliegers gevaarlijk?

Opvliegers zijn ongelooflijk vervelend en gênant, maar in principe kunnen deze warmteaanvallen geen kwaad. Waar je wel op moet letten: tijdens een opvlieger ga je zweten en verlies je dus veel vocht. Blijf daarom ruim voldoende drinken om je vochtgehalte op peil te houden. Heb je extreem veel last van opvliegers, of krijg je er ernstige klachten bij, zoals pijn op de borst, dan is het zaak om even langs de huisarts te gaan.

Kunnen mannen opvliegers krijgen?

Hoewel mannen ook in de overgang komen, krijgen ze meestal geen opvliegers. Is dat toch het geval, dan komt dat waarschijnlijk doordat het testosterongehalte erg snel daalt. Bij de meeste mannen gaat dit echter heel geleidelijk. Overgangsklachten bij mannen bestaan vooral uit gebrek aan energie, het krijgen van een buikje, en slaap- en erectieproblemen.

Eerste Hulp Bij Opvliegers

Opvliegers horen bij de overgang. Je kunt ze dus nooit helemaal voorkomen. Wel zijn er een aantal richtlijnen die je kunt volgen waardoor je waarschijnlijk minder vaak en minder hevig last hebt van warmteaanvallen:

  • Pas op met ‘triggers’. Sommige voedingsmiddelen lijken namelijk een opvlieger te kunnen uitlokken. Wees voorzichtig met koffie, scherpe kruiden, alcohol en suiker.
  • Eet gezond! Een gezond eetpatroon met veel groenten, fruit, noten, zuivel, magere eiwitten en gezonde vetten helpen je lichaam om de overgang zo goed mogelijk te doorstaan.
  • Drink voldoende water en/of (kruiden)thee. Zo voorkom je een vochttekort door al dat zweten. Genoeg drinken is ook belangrijk om urineweginfecties te voorkomen.
  • Beweeg! Vrouwen die minstens een half uur per dag flink bewegen, hebben minder vaak en minder heftig last van opvliegers. Ook gaat sport geestelijke overgangsklachten als stress en vermoeidheid te lijf. Dus kom van die bank af en beweeg, het maakt niet uit hoe.
  • Maak je niet druk. Stress lijkt de kans op een opvlieger te vergroten. Probeer je ook tijdens een warmteaanval niet teveel op te winden. De opvlieger zal daardoor alleen maar langer duren.
  • Draag katoenen kleding, dat neemt het vocht beter op en dat helpt een vervelende zweetlucht te voorkomen. Kleed je het liefst in laagjes. Zo kun je snel iets uittrekken als je een opvlieger voelt aankomen.
  • Vervang je donzen dekbed voor katoenen lakens met meerdere dunne dekens. Zo kun je bij een opvlieger ’s nachts snel een paar dekens van je afgooien.
  • Rook niet (meer)! Als je rookt, heb je kans dat je vroeger met opvliegers te maken krijgt én dat deze langer aanhouden.

Heb jij last van opvliegers? Je bent niet de enige! Soms helpt het om je dat goed te realiseren. Er zijn heel veel boeken over opvliegers en andere overgangsklachten geschreven. Hierin vind je vast veel herkenning, maar ook tips van (ervarings)deskundigen. Op diverse online forums zijn ook veel lotgenoten te vinden.

Medicijnen bij opvliegers?

Vrouwen die erg veel last hebben van opvliegers kunnen hier medicijnen voor krijgen, zoals hormoonvervangende therapie (HRT). Je krijgt dan kunstmatige hormonen toegediend in de vorm van pillen of hormoonpleisters. Wil je opvliegers liever op een natuurlijke manier behandelen, dan zijn er diverse voedingssupplementen verkrijgbaar. Vaak bevatten deze tabletten kruidenpreparaten van bijvoorbeeld zilverkaars, soja en/of salie. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering! Slik je verder nog medicijnen of heb je een specifieke aandoening, overleg dan eerst altijd even met je huisarts. Hij of zij weet of de natuurlijke middelen geschikt voor je zijn.

Bekijk hier het aanbod van middelen die het kunnen verlichten > (aff.)

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

17 reacties

  1. Ik heb ontdekt dat ik opvliegers krijg in ongemakkelijke situaties, wanneer ik mij ietwat onzeker voel, of wanneer ik alleen nog maar denk aan zo’n bepaalde situatie.
    Sommige situaties zijn niet aan te ontkomen, maar wel mijn gedachten daarover. Sinds ik dat heb ontdekt en tevens heb bedacht hoe ik mijn gedachten kan controleren heb ik minder last van opvliegers. Minder vaak, minder lang en minder heftig.

    Toen ik opvliegers nog ervoer als iets dat verschrikkelijk gênant was, waren ze dan ook verschrikkelijk heftig. Nu ik mijzelf heb overtuigd dat het iets heel normaals is waar (bijna) iedere vrouw mee te maken krijgt, en waarvoor je je niet hoeft te schamen, zijn mijn opvliegers minder heftig en blijven ze dus vaak helemaal uit. Daar komt bij; hoe erg is het nou eigenlijk om het warm en een rood hoofd te krijgen…?

    Oké, die klotsende oksels zijn alles behalve fijn, maar ook daar heb ik iets tegen gevonden: baking soda!
    Ik smeer er iedere dag – na het douchen en afdrogen – iets van onder mijn oksels en ik heb nergens meer last van. Het is (voor mij) de beste deo die ik ooit heb gehad!

  2. Hi,

    Sinds een kleine 5 maanden heb ik ze ook, opvliegers…
    Ik gebruik sinds 3 maanden peppermint essential oil en dat werkt echt geweldig!!! Freezing sensation als ik de opvlieger voel opkomen, ik doe dan een beetje olie achter mijn oren en in mijn nek achter. Op mijn site heb ik er iets over geschreven, even naar beneden scrollen onder ‘blog’. ( in het Engels, hopelijk no problem 🙂 )

  3. Ik ben ’n slechte medicijn in nemer, mijn vraag is of er een vloeibaar medicijn is tegen opvliegers in de overgang ( transpireren, slecht slapen) .M v groeten

  4. *OPVLIEGERS*

    De vlam slaat in de pan
    Ik ben van de kook inwendig
    Ik sta in vuur en vlam
    Ben ik wel hittebestendig

    Ontwaak in ‘n broeinest van zweet
    Het matras niet vochtbestendig
    Ik voel me
    in de heetst van de strijd
    nogal moedeloos en ellendig

    Ik geef me over
    geef mezelf bloot
    Ben zo onderhand weersbestendig
    Ik ga de kou omarmen nu
    ook al kook ik inwendig

    *EllyCat*

  5. Salie !!
    Ik had ze de afgelopen 2 jaar af en toe maar de laatste 2 maanden zo’n beetje elk uur. Begon met gloeiende oren en daarna knalrode kop en het zweet brak me uit. Verschrikkelijk, hele onrustige nachten. Mijn hele leven werd erdoor beïnvloed.
    Aangezien op diverse fora Famosan werd aangeraden heb ik gekeken wat daar precies inzat; Salie dus.
    Ik heb (voor veel minder geld) een pot salie poeder (Pure Powder van Jacob Hooy, o.a. bij De Tuinen) gekocht en doe dagelijks 2 theelepels in mijn yoghurt. Vanaf de tweede dag bijna geen opvliegers meer gehad en als ik ze al heb zijn ze veel minder krachtig. Ik slaap ook weer nachten door. Ik heb eens op internet gekeken of het toeval was of tussen mijn oren zat maar kwam daar dit onderzoek tegen: http://goedgezond.info/2015/09/16/natuurlijke-remedie-bij-opvliegersandere-overgang-symptomen-salie-bewezen-effectief/
    Hoop dat anderen er ook baat bij hebben.

  6. hoi ik heb een vraag hebben jullie dat ook dat je ineen keer bloed heet wordt van uitje nek en vaak 4 a 5 keer per dag en ook na inspanning

  7. Na mijn 55e begon ik hevig last van opvliegers te krijgen. Naar de huisarts en kreeg Activelle. Geweldig. Nergens meer last van. 2 jaar geleden, ik was 68, stopte ik ermee. Het leek me niet gezond. En nu …ja hoor…opvliegers. Verdikke , ik heb de overgang uitgesteld. Dus nu ben ik 70 jaar en het is heftig, heel heftig. Wat triest dat niemand mij hiervoor waarschuwde. Ja, zoekend op internet blijkt inderdaad dat deze hormoon pilletjes gewoon uitstel van de menopauze waren. Nu zoekend naar verlichting.

  8. Hoe vaak hebben jullie opvliegers. Ik ben 47 jaar en sinds gisterenmiddag de op vliegers geteld en kom op 29 x komt dit vaker voor zoveel Opvliegers?
    Hoor graag jullie ervaringen

    • Hoi, ik heb sinds februari 2017 heftige opvliegers en kom uit op gemiddeld 20 x per dag. De hitte aanvallen duren een paar minuten maar veel erger is het voorafgaande aan de hitte aanval. Intens vedrietig, onzeker, angstig gevoel. Het energieniveau die ineens keldert en daardoor ontzettend moe. En dat zo’n 20 keer per dag en ’s nachts ervan wakker worden. Slopend. Er wordt een beetje lacherig gedaan over de overgang maar dit is iets waar veel meer rekening mee moet worden gehouden.

  9. “Door de hormoonschommelingen die in je lichaam plaatsvinden, is deze thermostaat ontregelt:”
    Aiaiai, “ontregelt” moet toch echt met een d hier. Terug naar school!

  10. heb het sinds een paar weken, zo’n 6 tot 11 keer per 24 uur. Door ze te tellen hou ik een gevoel van controle waardoor het voor mij beter te hanteren is.

  11. Hoi, ik ben 57 jaar oud en heb al ongeveer 2 jaar last van hartkloppingen. Eerst krijg ik een soort van wegtrekker, even daarna begint mijn hart als een gek te kloppen, alsof die uit mijn borstkas wil hollen. Mijn borst en armen voelen dan zwaar en pijnlijk en ademen gaat moeilijk. Het is heel beangstigend en komt op onverwachte momenten. Laatst ook bij een vriendin op de koffie. Ik probeer rustig te blijven ademen en de aanval verdwijnt na 10 – 20 minuten. Herkent iemand dit ? Ik kreeg laatst “plakkers” voor op de borst voor 2 weken maar toen kreeg ik natuurlijk geen aanval.

  12. De hartkloppingen zijn het ergste, alsof mijn hart eruit vliegt, zwart voor de ogen worden. Als ik dan het geluk heb dat ik snel kan gaan liggen trekt het bij, maar het maakt me zo angstig dat ik nergens meer durf te gaan. Bang dat het me op straat gebeurd.

Reacties zijn gesloten.