Eierstokken verwijderen en de overgang

In Nederland zijn er enkele honderden vrouwen die draagster zijn van een afwijking op het BRCA1- of het BRCA2-gen. Doordat zij deze mutatie hebben, lopen zij een sterk verhoogd risico op de ontwikkeling van borstkanker en/of eierstokkanker. Daarom laat een aantal van deze vrouwen preventief hun borsten en/of eierstokken verwijderen. Wat betekent het als je je eierstokken laat verwijderen?

Niet alle gevallen van borst- en eierstokkanker worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Sterker nog, in zo’n 90 tot 95% is het slechts een kwestie van pech. Gemiddeld heeft een vrouw een kans van 12.5% dat zij ooit in haar leven borstkanker krijgt. Voor eierstokkanker liggen deze risico’s gelukkig ene stuk lager: slechts 1.5% van de vrouwen zonder erfelijke aanleg krijgt hier vroeg of laat mee te maken.

Maar heb je een afwijking op het BRCA1- of BRCA2-gen van een van je ouders geërfd, dan loop je maar liefst 60 tot 80% kans op het krijgen van borstkanker. Bij het bepalen van het risico op eierstokkanker hangt het er vanaf op welk gen je een mutatie hebt: bij een fout in het BRCA1-gen loop je een risico van 30 tot 60%, bij een afwijkend BRCA2-gen varieert het risico tussen de 5 tot 20%. Het erfelijk verhoogde risico op eierstokkanker geldt voornamelijk vanaf het 40e levensjaar.

Eierstokken verwijderen: gevolgen

De kans dat je vóór je 40e levensjaar eierstokkanker krijgt is gelukkig klein, ook als je mutaties op het BRCA1- of BRCA2-gen hebt. Door rond je 40e levensjaar te kiezen voor een preventieve eierstokverwijdering, daalt het risico op eierstokkanker tot bijna nul. Voor vrouwen met een kinderwens betekent dit dat zij de gelegenheid hebben om eerst kinderen te krijgen en pas daarna hun eierstokken te laten verwijderen. Na een eierstokverwijdering ben je definitief onvruchtbaar.

Natuurlijk is het een vreselijk idee om een hoog risico te lopen op kanker. Toch moet je niet te simpel denken over het laten verwijderen van je borsten en/of eierstokken: een eierstokverwijdering brengt veel lichamelijke en psychische ongemakken met zich mee. Doordat je je eierstokken laat verwijderen, kom je abrupt in de overgang, met alle gevolgen van dien. Vaak openbaren de eerste overgangsklachten, zoals een drogere huidhet uitblijven van je menstruatie en het droger blijven van de vagina zich al zo’n twee weken nadat de operatie om de eierstokken te verwijderen heeft plaatsgevonden. Je krijgt dus nauwelijks de tijd om te wennen aan je nieuwe situatie. Ook loop je op den duur een verhoogd risico op het krijgen van botontkalking en op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Eierstokken verwijderen en de overgang: symptomen bestrijden

De overgang zélf kun je niet tegenhouden op het moment dat de eierstokken eenmaal zijn verwijderd. Wel kunnen de nadelige gevolgen van de operatie bestreden worden door middel van hormoontherapie. Vaak wordt dit geadviseerd bij vrouwen die jonger zijn dan 45 jaar. Wel zal je er rekening mee moeten houden dat door het gebruik van hormoonpreparaten het risico op niet-erfelijke borstkanker kan toenemen. Het risico wordt echter niet groter dan dat het vóór de operatie was. Voor vrouwen die hun borsten preventief hebben laten verwijderen, geldt dit risico niet.

Psychische hulp

Vrouwen die na het verwijderen van hun eierstokken in de overgang zijn gekomen, kunnen veel baat hebben bij hulp van een psycholoog of maatschappelijk werker. Vaak weet men in het ziekenhuis wel waar deze hulp te vinden is. Ook kan het raadzaam zijn om boeken te lezen over de overgang in z’n algemeen, zodat je een beetje weet wat je op lichamelijk en geestelijk vlak te wachten staat.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen