Geen zin in vrijen tijdens de overgang

Geen zin in vrijen tijdens de overgang

Vroeger deden jullie het nog regelmatig, maar nu de menopauze nadert, komt er behoorlijk de klad in je seksleven. Klinkt dit bekend? Geen zin in vrijen tijdens de overgang is een veel gehoorde klacht. Dat heeft verschillende oorzaken.

De oorzaken van een laag libido in de overgang

Als de overgang inzet, verandert er nogal wat. Je maakt minder vrouwelijke geslachtshormonen aan en dat brengt fysieke en mentale overgangsklachten met zich mee. Een aantal van die klachten kan je zin in seks aardig indammen. De volgende overgangssymptomen verminderen je zin in vrijen tijdens de overgang:

  • Vaginale droogheid. Tijdens de overgang worden je slijmvliezen van de vagina dunner en minder vochtig. Dat kan pijn, irritatie en zelfs contactbloedingen bij het vrijen geven, waardoor de lust je (letterlijk) snel vergaat.
  • Ongewenst urineverlies. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van licht urineverlies. Dat kan je onzeker maken over geurtjes of ongelukjes in bed.
  • Veranderend figuur. In aanloop naar de menopauze verandert de vetverdeling van je lichaam. Je komt sneller een paar kilo aan en die reserves blijven dan ook nog eens op je buik plakken. Ook dit kan zorgen voor onzekerheid of schaamte.
  • Spierpijn en/of gewrichtspijn kan ervoor zorgen dat je minder soepel beweegt en daardoor minder plezier beleeft aan seks.
  • Laag zelfbeeld. Veel vrouwen hebben moeite met het idee dat ze onvruchtbaar (aan het worden) zijn en grijze haren en rimpels krijgen. Ze voelen zich daardoor minder aantrekkelijk.
  • Oververmoeidheid speelt ook een grote rol in je seksleven. Als je bekaf bent, wil je eigenlijk alleen naar bed om te slapen. Veel vrouwen in de overgang zijn moe door een slechte nachtrust, bijvoorbeeld vanwege het restless legs-syndroom of nachtelijk transpireren.
  • Vrouwen in de overgang hebben sneller last van een sombere stemming of zelfs een depressie. Daardoor hebben ze minder zin om te vrijen.
  • Pijnlijke borsten. Heb je door de hormoonschommelingen last van gespannen borsten, dan doet het soms al pijn als je ligt. Het laatste waar je dan zin in hebt, is dat iemand ze aanraakt!

Daarnaast maak je tijdens de overgang ook nog eens minder van het mannelijke geslachtshormoon testosteron aan. Dit stofje speelt een grote rol als het gaat om je libido. Daardoor kunnen zowel vrouwen als mannen in de overgang minder zin hebben in seks.

Is minder zin in seks erg?

Veel vrouwen en mannen vinden het jammer als hun seksleven (bijna) wegvalt door de overgang. Begrijpelijk, want seks heeft veel pluspunten, zowel voor je lichaam en geest als voor je relatie. Vrijen is goed voor zo’n beetje alles: het ontspant, geeft je hart- en bloedvaten een fijne workout, helpt je om beter te slapen en verbetert je weerstand en je stemming. Daarnaast versterkt seks de band met je partner, wat weer leidt tot meer tevredenheid in je relatie.

Maar er zijn ook koppels die er weinig moeite mee hebben als ze (bijna) niet meer vrijen. Vaak komt er dan een andere vorm van intimiteit voor in de plaats. Samen knuffelen kan dan bijvoorbeeld al genoeg zijn, en dat is natuurlijk ook prima. Laat je dus vooral niet aanpraten dat je seks ‘moet’ hebben; deze behoefte is voor iedereen anders.

Verschillen jullie onderling qua mening over dit onderwerp? Praat er samen over! Het is belangrijk dat jullie je allebei fijn voelen in je relatie. De huisarts of een therapeut kan eventueel tips geven over hoe jullie het beste kunnen omgaan met verschillende behoeften aan seks.

Wil je toch iets doen aan je haperende libido, dan kunnen de volgende tips misschien helpen.

Tips om het vuurtje aan te wakkeren

Vind je het jammer dat jullie veel minder vrijen en wil je daar verandering in brengen? Zin in seks komt niet vanzelf! Met deze tips wakker je het vuurtje weer aan:

  • Neem tijd voor het voorspel. Het duurt gewoon wat langer voordat jullie allebei opgewonden zijn.
  • Elkaar masseren is een bekende manier om lekker te ontspannen en in de stemming te komen. Investeer in een fijne massageolie en verdiep je in (erotische) massagetechnieken. Kaarsjes aan, kleren uit en het feest kan beginnen!
  • Heb je last van vaginale droogheid, schaf dan een glijmiddel aan. Dit voorkomt pijn bij het vrijen. Er zijn ook speciale gels die een wat tintelend gevoel geven, wat voor extra prikkeling en opwinding kan zorgen.
  • Praat met je partner over je onzekerheden. Grote kans dat hij of zij daar zelf ook last van heeft.
  • Train je bekkenbodemspieren. Dit helpt niet alleen ongewenst urineverlies te voorkomen, maar kan er daarnaast voor zorgen dat je seks intenser beleeft.
  • Wat je niet gebruikt, vergeet je. Oftewel: ga gewoon aan seks beginnen. Je zult zien dat je dan sneller en vaker zin krijgt om te vrijen.

Aanbod van verschillende ondersteunende en stimulerende producten vind je hier > (aff.)

Nog steeds geen zin in vrijen, zelfs na het proberen van deze tips, en wil je hier iets aan doen? Praat er eens over met je huisarts. Deze kan uitzoeken of het probleem misschien ergens ander vandaan komt en je tips geven.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.