Geen zin in vrijen tijdens de overgang

De overgang is een woelige periode in het leven van iedere vrouw. Niet alleen lichamelijk, maar ook op geestelijk vlak krijgt de vrouw in kwestie het soms behoorlijk voor haar kiezen. Er zijn dan ook veel verschillende klachten waarmee een vrouw te maken kan krijgen: pijnlijke borsten bijvoorbeeld, maar ook urineverlies en de welbekende opvliegers. Geen wonder dat de meeste vrouwen tijdens deze periode vaak niet al te lekker in hun vel zitten. Geen zin in vrijen tijdens de overgang is dan ook een veelgehoorde klacht.

Geen zin in vrijen tijdens de overgang kan verschillende oorzaken hebben. Door ongewenst urineverlies  of vaginale droogte bijvoorbeeld kan een vrouw zich onzeker gaan voelen over haar lichaam, waardoor de gedachte aan vrijen haar gaat tegenstaan. Ook kan het gebrek aan vaginaal vocht ervoor zorgen dat het vrijen moeizaam, hinderlijk of zelfs pijnlijk is. En wie heeft er zin in seks wanneer het pijn doet? Niemand toch zeker?

Niet vrijen tijdens de overgang is voor de meeste ook geen oplossing

Tegen vaginale droogte zijn gelukkig goede middeltjes te verkrijgen, zodat je kunt vrijen zonder pijn, bijvoorbeeld Multi-Gyn LiquiGel (aff.). Ook langduriger stimulatie, oftewel meer tijd besteden aan het voorspel, kan een goede manier zijn om vaginale droogte tegen te gaan. Uiteraard moet je dan wel de ruimte hebben in je hoofd: als je overspoeld bent door negatieve gevoelens, zoals somberheid, depressie of de angst dat het “toch weer niet lukt”, neemt de kans op een geslaagde vrijpartij zienderogen af.

Toch is “niet vrijen” voor de meeste mensen geen oplossing. Niet alleen komt lichamelijk contact de relatie ten goede, het is ook nog eens zo dat iemand die seksueel niet actief is, uiteindelijk steeds moeilijker opgewonden wordt. “Use it or loose it,” oftewel, soms is het verstandiger om te proberen een beetje zin te máken. Er zijn bijvoorbeeld ook producten die Libido versterkend kunnen werken, zoals Shatavari van Vitotaal (aff.).

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen