Geestelijke overgangsklachten

Een vrouw in de overgang heeft vaak niet alleen lichamelijke klachten, maar ook geestelijke. En niet alleen zij, maar ook haar omgeving kan hier behoorlijk onder te lijden hebben. Een veelgehoorde klacht die duidt op beginnende overgang, is ergernis en boosheid. De vrouw in kwestie vindt het steeds moeilijker om altijd maar klaar te staan voor haar gezin, en vragen als: “Wat eten we vanavond?” “Schat, heb jij mijn blauwe sokken gezien?” en “Op hoeveel graden moet dit truitje worden gewassen?” kunnen vroeg of laat leiden tot een behoorlijke ontploffing. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar de ergernis wordt vaak langzaam opgebouwd. “Mankeren jullie soms wat aan je handen of je hersenen?!” – Als je dit maar vaak genoeg denkt, komt er vanzelf een moment waarop je de woorden niet meer binnen kunt houden. 

Natuurlijk is lang niet iedere uit de slof schietende vrouw in de overgang. Mensen, dus ook partners en kinderen, kunnen elkaar soms behoorlijk op de zenuwen werken, en ruzie en onbegrip hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer je de behoefte krijgt om gillend weg te rennen van huis en haard en nu eens alleen maar stil te staan bij jóuw behoeftes en passies, dan kan je er voorzichtig rekening mee houden dat de overgang z’n intrede heeft gedaan. De boosheid zal waarschijnlijk nog wel een tijdje aanhouden, waardoor het huwelijk soms behoorlijk onder druk kan komen te staan. Is je partner op de hoogte van de verschijnselen die horen bij de overgang, dan kan dit een slok op een borrel schelen: begrip doet een hele hoop. Maar dat wil niet zeggen, dat de geestelijke overgangsklachten hierdoor volledig verdwijnen.

Geestelijke overgangsklachten: stemmingswisselingen en depressie

Naast prikkelbaarheid, kunnen vrouwen in de overgang ook last krijgen van stemmingswisselingen en depressies. Je voelt je vaak moe en huilerig, of misschien zelfs wel in paniek. Voor een gedeelte gaan geestelijke en lichamelijke overgangsklachten hand in hand: de negatieve gemoedstoestand wordt veroorzaakt door schommelende hormonen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


7 gedachten over “Geestelijke overgangsklachten

 1. Dit berichtje over gillend weg willen lopen van huis en haard is wel erg gericht op de niet werkende vrouw. Jammer.
  Hoe gaan werkende vrouwen om met opvliegers, prikkelbaar zijn en weg willen lopen van werk , werkvragen en problemen. Ik merk namelijk dat ik veel minder kan hebben op dag gebied sinds ik in de overgang ben.

 2. Hier een fulltime werkende vrouw. Het liefst kijk ik geen emailbox door omdat ik door de overgang negativiteit lastig kan hanteren (ik beheer er drie dus tel uit je winst hihi).
  Laat mijn bokkepruik zoveel mogelijk in de trein liggen omdat ik niet van chagrijn hou maar soms is dat best lastig. Gelukkig werk ik met drie vrouwen waarvan er twee ook in de overgang zijn. Begrip voor elkaar dus. En we zijn allemaal van nature opgewekte mensen dus als de 1 veel last van de overgang heeft dan hengelen (grappen) de anderen die ene er wel weer uit. Gelukkig maar. Ik woon alleen met drie schatten van katten dus in de trein naar huis ligt veelal bij de remise nog een bokkepruik. Lang leve de NS! 🙂

 3. Deze periode in mn leven haalt die andere ik in me naar boven. Eentje waar ik nog niet zoveel mee heb en het liefste wegstop. Bij mij is het glas altijd halfvol, maar nu even niet.
  Ik denk, dat ik het advies van Lennie ga volgen en op zoek ga naar lotgenoten, even lekker tegen elkaar aan zeuren en accepteren dat dit een stuk van mn eigen ik is. Een stuk, dat mij vast verder gaat helpen in mijn verdere leven 😉

 4. Onrust en inderdaad paniek in me lijf voel de onrust letterlijk door me lichaam gieren een dag erger dan de andere
  Dat het door de overgang zou kunnen komen nooit bij stil gestaan

 5. Hallo, ik ben 29 jaar oud en heb een dochtertje van 2 jaar oud! Na haar geboorte zat ik in een depressie en dan ging het heel goed met mij ! Sinds ik de pil van de huisarts kreeg ging het na tien dagen heel slecht met mij , ik had een paniek aanval gekregen en sindsdien ben ik depressief geworden en kreeg ik angstoornis! Na een maand kreeg ik anti depressiva en ging heel goed met mij! Ik dacht van ok ik ga ermee stoppen en een tweede kind kopen dan een maand later plots een paniekaanval ! Ik ben sinds eind februari (2017) gestopt met de pil en sindsdien voelt mijn lichaam extreem in de war , nerveus , enz gewoon om zot te worden !!! Ik weet gewoon niet wat ik moet doen ??!! Ik heb van alles geprobeerd en ze zeggen dat ik moet afwachten dus “ontpillen ” ! Komt dit door mijn hormonen of ?? En herkent er iemand dit ?

 6. Al lezende een “opmerking”betreft het altijd klaarstaan; Zelf run ik zelf het huishouden als man mijn echtgenote werkt en heeft minder(geen) zorgen betreft het huismanagement kunnen bovengenoemde klachten dan ook voorkomen??

Een reactie plaatsen