Gewichtstoename in de overgang

Tijdens de overgang verandert er van alles in je lichaam. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals de welbekende opvliegers, prikkelbaarheid en last van pijnlijke borsten. Ook krijgen sommige vrouwen last van minder bekende klachten, zoals hyperventilatie en ongewild urineverlies. En alsof dat allemaal nog niet vervelend genoeg is, merk je vaak al snel dat ook je gewicht navenant toeneemt tijdens deze woelige jaren.

De overgang heeft alles te maken met een verandering van de geslachtshormonen. De verhouding tussen de verschillende geslachtshormonen verandert, waardoor je gewicht kan toenemen. Dit komt met name doordat je vetverdeling verandert. Hierdoor krijg je het welbekende vetrandje dat boven je broekrand uitpuilt, door vrouwen zelf enorm verfoeid maar helaas (bijna) niet te voorkomen.

Gewichtstoename in de overgang door veranderde verbranding

Niet alleen de vetverdeling, maar ook je verbranding verandert tijdens de overgang. Door de verminderde aanmaak van oestrogeen wordt de verbranding van lichaamsvet op een lager pitje gezet, waardoor je toeneemt in gewicht, óók als je nog steeds hetzelfde eet. In sommige gevallen neemt de vetverbranding met wel 20% af! Je kan je voorstellen wat dit betekent voor je gewicht…

SportenIn vroeger tijden was je overigens maar wát blij geweest. Toen konden met name oudere vrouwen een beschermend laagje vet rondom hun lichaam goed gebruiken. Tegenwoordig zit iedereen goed in zijn/haar vet en wordt een paar kilo extra al snel als “te veel” ervaren. Lastig, want de veranderde oestrogeen spiegel zorgt er tevens voor dat je meer honger hebt. Tot slot neemt ook je spiermassa af bij het ouder worden, waardoor je eveneens wat dikker wordt. Vaak gaan deze kilo’s juist daar zitten waar ze extra goed opvallen, namelijk op je buik. Door het schrappen van snelle koolhydraten kan je dit gelukkig vaak redelijk binnen de perken houden, zie ook de website: “20 dagen suikervrij” (aff.). Ook sporten is uiteraard gunstig voor de stofwisseling.

Gewichtstoename in fases

Of je nu zwaarder wordt doordat je in de overgang bent of vanwege een andere reden, gewichtstoename gaat altijd sluipenderwijs. Om het maar eens plat te zeggen: niemand gaat slank als een den slapen om als model kamerolifantje op te staan. Maar als het om gewichtstoename in de overgang gaat, verloopt dit via een bepaald patroon. Allereerst is er de fase waarin het oestrogeen dominant is: de fase vóór de perimenopauze. Dit is de fase die meestal vlak aan het begin van de overgang vooraf gaat.

In deze fase ben je gevoeliger voor vetopslag, vooral op je billen, je kuiten en je bovenbenen. Het teveel aan oestrogeen kan naast het feit dat je dikker wordt ook leiden tot andere klachten, maar dit hoeft niet altijd.

Gewichtstoename tijdens de overgangOp het moment dat de overgang daadwerkelijk begint, daalt je oestrogeenniveau weer. Dit gaat niet bepaald sluipenderwijs: je kan in korte tijd een spectaculaire daling in je oestrogeengehalte krijgen. Hierdoor raken al je hormonen uit balans, wat weer de typische overgangsklachten tot gevolg kan hebben en zaken zoals botontkalking in de hand kan werken. Het zijn echter niet de hormonen die gewichtstoename in de hand werken, althans niet direct. Wel kunnen deze hormonen ervoor zorgen dat je meer trek in eten hebt. Geef je hieraan toe, dan is de kans uiteraard aanzienlijk dat je dit terug zal zien als je op de weegschaal staat- vooral als je minder bent gaan bewegen (bijvoorbeeld doordat je minder goed in je vel zit.)

Zodra je stopt met menstrueren, daalt je oestrogeengehalte nog verder. Ook de productie van progesteron ligt op een zeer laag niveau, sterker nog, deze komt vrijwel stil te liggen. Deze disbalans werkt het krijgen van extra kilo’s in de hand. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om je gewicht enigszins acceptabel te houden, zonder je meermaals per week in het zweet te hoeven werken. Om te beginnen is het belangrijk dat je voldoende water drinkt: niet alleen omwille van je gewicht, maar ook omdat dit klachten zoals bijvoorbeeld opvliegers en nachtzweten helpt verminderen. Ook het gebruik van superfoods kan een heilzame werking hebben bij overgangsklachten. Speciaal aan te raden superfoods zijn:

Uiteraard dien je dit wel aan te vullen met een gezond voedingspatroon. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam in moeilijker tijden voorziet van extra veel vitaminen, mineralen en vezels. Vooral magnesium, calcium en vitamine E zijn in deze fase van je leven belangrijk. Bekijk hier het aanbod van diverse vitaminen en mineralen afgestemd op de overgang > (aff.)

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “Gewichtstoename in de overgang

  1. Ben nu ook aan gekomen ,en volgens de test ben ik in de begin fase …..?!hoe is het daarna fase 2 enz enz blijf ik zo dik en ik doe er alles aan wandelen op het eten letten help ?

Een reactie plaatsen