Gewichtstoename tijdens de overgang

Gewichtstoename in de overgang

Veel vrouwen komen tijdens de overgang een paar kilo aan. Soms lijkt het wel of die vetrolletjes er vanzelf bijkomen, want ze verschijnen ook als je helemaal niet anders of meer bent gaan eten. Hoe komt dat, waarom kun je dikker worden tijdens de overgang en wat kun je doen om dit te voorkomen?

Het is de schuld van de hormonen!

Dat plotselinge buikje is natuurlijk niet jouw schuld, maar dat van je hormonen. Het zit zo: naar mate de overgang vordert, produceren je eierstokken steeds minder oestrogeen. Hierdoor kun je last krijgen van allerlei overgangsklachten. Maar… vetweefsel kan de oestrogeenproductie deels overnemen. En dus doet je lichaam zijn uiterste best om hier en daar een voorraadje van deze bron op te slaan. Je verbrandt daardoor minder calorieën en zet brandstof sneller om in vet in plaats van in spierweefsel. Zo komt het dat je tijdens de overgang een buikje kunt krijgen terwijl je niks geks doet.

Andere vetverdeling tijdens de overgang

Raar eigenlijk, dat je voorheen vooral dik werd op je heupen en dijen, en nu meer op je buik. Die andere vetverdeling schijnt te komen doordat je in deze periode relatief meer testosteronhormonen aanmaakt. Dit is een mannelijk geslachthormoon. Net als bij mannen, wordt het vet bij vrouwen in de overgang daarom vooral rond de taille opgeslagen.

Waarom is overgewicht riskant?

Overgewicht is voor niemand goed, maar als je in de overgang bent, heb je extra veel redenen om op je gewicht te letten. Een te hoge BMI kan namelijk het risico op ziektes als een hartinfarct, trobose en depressie vergroten. Bovendien is overgewicht erg slecht voor je gewrichten en kan het je nachtrust verstoren. Vrouwen in de overgang zijn gevoeliger voor het ontstaan van depressies, hart- en vaatziekten en klachten als gewrichtspijn en slapeloosheid. Ben (of word) je in aanloop naar de menopauze te zwaar, dan maak je hier dus extra veel kans op. Reden te meer om gewichtstoename in de overgang te vermijden!

Aankomen in de overgang vermijden

Is gewichtstoename tijdens de overgang te vermijden? Ja, dat is meestal gelukkig wel mogelijk, net als afslanken tijdens de overgang. Om minder snel aan te komen, zul je echter wel je leefstijl moeten aanpassen. Dat betekent dat je je eetgewoonten moet veranderen. Niet voor een maand of twee, maar voor de rest van je leven. Je stofwisseling verandert nu eenmaal als je ouder wordt, en ouder worden is helaas niet iets tijdelijks. Ook belangrijk: voldoende bewegen. Niet alleen om calorieën te verbranden, maar ook om je spieren, botten, hart en bloedvaten gezond te houden.

Aangepaste eetpatroon voorkomt vetrolletjes

Zit je nu nog redelijk strak in het vel en wil je die extra kilo’s tijdens de overgang voorkomen? De volgende tips kunnen helpen om op een gezond gewicht te blijven:

  • Eet gezond. Houd daarbij de richtlijnen van de Gezondheidsraad aan. Dat betekent dat je dagelijkse eetpatroon veel groenten en fruit, drie porties melkproducten en 40 gram kaas bevat. Neem daarbij voldoende onverzadigde, plantaardige vetten (olijfolie, pitten, zagen, noten), volkorengranen en wees matig met vlees. Eet weinig tot geen suiker, minder zout en wees matig met verzadigde vetten.
  • Eet minder. Je stofwisseling vertraagt, en daarom kun je maar beter niet teveel eten. Kleinere porties dus, zo voorkom je dat je het teveel aan voedsel opslaat als vetrolletjes.
  • Drink voldoende. Je hebt dan minder snel trek en je lichaam voert afvalstoffen sneller af. Veel drinken is ook een goede manier om overgangsklachten als blaasontsteking te voorkomen. Water en thee zonder suiker zijn natuurlijk de beste dorstlessers; zorg dat je minimaal 2 liter vocht per dag binnenkrijgt. Vermijd zoete dranken zoals vers fruitsap, limonade en frisdrank.

In dit artikel lees je meer over gezond eten tijdens de overgang.

Meer bewegen om extra gewicht te voorkomen

Sporten
Meer bewegen om extra gewicht te voorkomen

Je stofwisseling mag dan vertragen tijdens de overgang, maar dat betekent natuurlijk niet dat je bij de pakken neer gaat zitten. Als jij meer beweegt, zal je lichaam toch de benodigde calorieën moeten omzetten in energie. Je komt daardoor minder snel aan. Blijf (of kom) dus vooral in beweging! Duursporten (wandelen, fietsen, zwemmen) zijn prima, ook als je ze in een wat lager tempo doet. Probeer daarnaast ook spierversterkende oefeningen te doen. Zo bouw je meer spierweefsel op, en spieren verbranden (ook in rust!) meer calorieën dan vet. Heb je geen zin in de sportschool, dan kun je natuurlijk ook thuis op je yogamatje aan de slag. Of probeer op een natuurlijke manier spieren te kweken: volle tassen met boodschappen dragen, is ook gewichtheffen! Lekker bewegen is trouwens ook goed om overgangsklachten als slapeloosheid en depressies te helpen voorkomen.

Rust is ook belangrijk!

Voordat je de hele dag gaat sporten: overdrijf nou niet. Een uurtje of op z’n minst 30 minuten per dag matig intensief bewegen is al hartstikke goed. Daarnaast is het ook belangrijk dat je mentaal je rust pakt. Probeer minder te stressen, want stress kan afslanken behoorlijk tegenwerken. Een minder volle agenda doet vaak al wonderen! Ontspanningstechnieken zoals yoga of mindfulness kunnen je helpen om beter te ontspannen. Vind je dat te zweverig? Lekker met een boek op de bank is ook een prima manier om te relaxen. Verder is het ook belangrijk dat je voldoende slaapt. Op tijd naar bed dus!

Steuntjes in de rug

Je leefstijl omgooien is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heb je geen zin, of vind je het lastig om anders te gaan koken, eten of bewegen? Er zijn hele leuke boeken over de overgang die je hierbij kunnen helpen. Laat je inspireren door de vele vrouwen die je voorgingen. Lees herkenbare verhalen, volg een eetplan zonder suiker of ga aan de slag met een lekkere en gezonde recepten. Er is voor ieder wat wils!

Lichamelijk een duwtje in de goede richting nodig? Veel vrouwen hebben baat bij een voedingssupplement dat je stofwisseling tijdens de overgang ondersteunt. Bekijk hier een aantal voedingssupplementen die zijn afgestemd op vrouwen in de overgang > (aff.)

Wanneer naar de huisarts?

Lukt het ondanks een aangepaste leefstijl niet om op gewicht te blijven tijdens de overgang? Of is afvallen tijdens de overgang een drama? Ga dan even langs de huisarts. Het kan zijn dat er iets anders speelt. Zo krijgen sommige vrouwen last van een trager werkende schildklier tijdens de overgang. Dat kan je stofwisseling ook aardig in de war gooien. De huisarts kan dit controleren door wat bloed te laten prikken.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

2 reacties

  1. Ben nu ook aan gekomen ,en volgens de test ben ik in de begin fase …..?!hoe is het daarna fase 2 enz enz blijf ik zo dik en ik doe er alles aan wandelen op het eten letten help ?

  2. Ben ook in de overgang en hoe pff word er soms gek van ben ook in gewicht bij gekomen voor de buik en de heupen vald best mee wat ik eet wil graag wat kilo’s kwijt maar hoe ?

Reacties zijn gesloten.