Hartkloppingen tijdens de overgang

Een van de vervelendste overgangsklachten: hartkloppingen. Het is behoorlijk schrikken als je hart ineens als een razende tekeer gaat terwijl je gewoon op de bank zit. Hoe ontstaan hartkloppingen in de overgang, zijn ze gevaarlijk en wat kun je eraan doen?

Hoe ontstaan hartkloppingen tijdens de overgang?

Hartkloppingen (ook wel palpitaties of hartritmestoornissen genoemd) komen vaak voor, en echt niet alleen bij vrouwen in de overgang. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het drinken van koffie, na een zware maaltijd of door drugsgebruik. Maar ook hormonale schommelingen kunnen hartkloppingen veroorzaken. Dat heeft te maken met je autonome zenuwstelsel; het deel van je lichaam dat de automatische functies zoals je hartslag en ademhaling aanstuurt. Door de daling van het oestrogeenhormoon kan dit zenuwstelsel wat van slag raken waardoor je hart ineens op hol slaat.

Daarnaast worden hartkloppingen getriggerd door factoren als stress, hoog oplopende emoties, een hoge bloeddruk en opvliegers. Deze klachten komen tijdens de overgang ook regelmatig voor. Het is dus niet vreemd dat het merendeel van de vrouwen in de overgang soms hartkloppingen krijgt.

Hartkloppingen symptomen

Mocht je nog nooit een hartklopping hebben gehad en je vraagt je af hoe dat voelt: je herkent hartkloppingen aan een aantal duidelijke symptomen.

  • Een hele snelle hartslag die je ineens voelt in je borstkas, keel of hals. Dit gevoel kan een aantal minuten aanhouden en stopt op een gegeven moment net zo plotseling als het begonnen is.
  • Het hart kan ook een keer overslaan, om daarna weer even een dubbele slag te geven. Je voelt dit als een soort gerommel in je borstkas.

Je kunt meerdere keren per dag een hartklopping hebben. Of je hebt ze af en toe. Er is eigenlijk geen peil op te trekken. Slechts 30% van de vrouwen heeft nooit hartkloppingen tijdens de overgang.

Zijn hartkloppingen tijdens de overgang gevaarlijk?

Hartkloppingen zijn vervelend maar kunnen in principe meestal geen kwaad. Toch is het verstandig om met hartkloppingen even langs de huisarts te gaan. Hartritmestoornissen kunnen namelijk ook een symptoom zijn van andere aandoeningen, zoals een schildklierprobleem of hart- en vaatziekten.

Heb je tijdens een hartklopping ook last van symptomen als misselijkheid, duizeligheid, pijn op de borst of benauwdheid, neem dan direct contact op met een arts. Deze signalen kunnen wijzen op een hartinfarct.

Eerste Hulp Bij Hartkloppingen

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een paar ‘trucjes’ die hartkloppingen zouden stoppen:

  • Hoesten of hard in je vuist blazen. Dit verhoogt de druk in je borstkas en hierdoor kan je hartritme weer terugschieten in de normale stand.
  • Naar het toilet gaan. Hurken en persen hebben invloed op de nervus vagus, de hersenzenuw die te maken heeft met hartkloppingen.
  • Even gaan liggen en rustig ademhalen. Zo kalmeer je je zenuwen en stoppen de hartkloppingen sneller.
  • Ga liggen en masseer met twee vingers de plek in je hals achter de linker onderkaak. Dit kan de hartslag verminderen.
  • Drink ijskoud water of houd je gezicht even onder de koude kraan. Door de ‘schrik’ kan je hartritme weer normaliseren.

Blijven je hartkloppingen erg lang aanhouden en lijkt niets te helpen, neem dan even contact op met een arts.

Hartkloppingen voorkomen

De overgang kun je helaas niet tegenhouden. Maar door goed voor jezelf te zorgen, kun je overgangsklachten als hartkloppingen wel zoveel mogelijk voorkomen. Een paar tips:

  • Pas je leefstijl aan, daar doe je je hart en bloedvaten een groot plezier mee. Een gezonde leefstijl betekent een aangepast eetpatroon, iedere dag bewegen en stoppen met roken.
  • Zorg ervoor dat je voldoende magnesium, vitamine B en vitamine D binnenkrijgt. Een tekort aan deze stoffen kunnen hartkloppingen uitlokken.
  • Vermijd stress! Dit is een belangrijke trigger voor hartkloppingen en andere hartproblemen. Minder afspraken maken dus, en vooral meer ontspannen. Mindfulness kan helpen, net als yoga of mediteren.
  • Pas op met koffie, chocolade, cola en andere producten waar cafeïne inzit. Cafeïne kan, als je daar gevoelig voor bent, je hart op hol brengen.

Het kan handig zijn om een dagboekje bij te houden. Noteer daarin wanneer je een hartklopping hebt en wat je vlak daarvoor hebt gedaan of gegeten. Op die manier kun je ontdekken of er een bepaalde trigger is voor jouw hartkloppingen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel