Hyperventilatie tijdens de overgang

De overgang is vaak een moeilijke periode in het leven van een vrouw. Niet alleen op lichamelijk vlak, ook op geestelijk niveau verandert er een hoop. Zo hebben veel vrouwen moeite met het definitieve afscheid van hun vruchtbare jaren. Zeker vrouwen die te vroeg in de overgang komen, hebben het hier soms heel moeilijk mee. 

De lichamelijke klachten van de overgang zijn bij veel mensen welbekend. De bekendste lichamelijke klacht is hierbij wel de opvlieger. Hoewel daarover soms lacherig wordt gedaan, kan het doormaken van een opvlieger erg vervelend zijn. Helaas blijft het daar voor sommige vrouwen niet bij: zij krijgen ook last van allerlei klachten op geestelijk gebied, zoals bijvoorbeeld paniekaanvallen of depressies. Ook hyperventilatie tijdens de overgang kan voorkomen.

Hoe ernstig is hyperventilatie tijdens de overgang?

Hyperventilatie tijdens de overgang is niet ernstig, maar wel vervelend. De hyperventilatie-aanval zorgt ervoor dat je heel snel en heel diep ademhaalt, waardoor je teveel CO2 verwijdert uit je lichaam en teveel zuurstof opneemt. Hierdoor word je duizelig, misselijk en krijg je tintelingen rond je lippen. Ook kan je last krijgen van druk op de borst en hartkloppingen.

Helaas raken veel mensen in paniek als zij een hyperventilatie-aanval hebben, waardoor de hyperventilatie verergert. Het gevoel dat je geen lucht meer krijgt zorgt ervoor dat je nóg sneller gaat ademen. Om een hyperventilatie-aanval te stoppen, is het dan ook belangrijk om de ademhaling onder controle te krijgen en rustig te worden. Een schelp vormen met je handen en daarin ademen kan helpen. Hyperventilatie is niet gevaarlijk, alleen vervelend.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “Hyperventilatie tijdens de overgang

Een reactie plaatsen