In de overgang na baarmoederverwijdering?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom moet worden besloten tot het verwijderen van de baarmoeder. Veel mensen denken dat een baarmoederverwijdering alleen plaatsvindt in het geval van een kwaadaardig proces, zoals kanker, maar dat is niet waar. Ook vleesbomen, endometriose of een verzakking kunnen aanleiding geven tot het verwijderen van de baarmoeder. Maar hoe zit het nu precies?

Een normale, gezonde baarmoeder is circa 8 centimeter lang en heeft de vorm van een peer. De baarmoeder is voorzien van een heel sterke spierwand en aan de binnenzijde bekleed met een slijmvlies. Het onderste gedeelte van de baarmoeder wordt de baarmoedermond of baarmoederhals genoemd. Bovenin de baarmoeder monden twee eileiders uit. Eileiders zijn dunne buisjes, die hun oorsprong vinden in de eierstokken. Het zijn de eierstokken die geslachtshormonen produceren. Als de aanmaak van deze hormonen sterk afneemt, begint bij de vrouw de overgang. Hierdoor kunnen allerlei kwalen ontstaan, zoals de welbekende opvlieger.

Het zijn dus de eierstokken die verantwoordelijk zijn voor de hormoonproductie, niet de baarmoeder zelf. Je komt dus niet in de overgang na baarmoederverwijdering. Alleen wanneer ook de eierstokken verwijderd worden, kom je door de operatie in de overgang.

En toch ben ik in de overgang na baarmoederverwijdering!

Vrouwen kunnen wel degelijk overgangsklachten krijgen na het verwijderen van de baarmoeder. Deze op de overgang lijkende klachten zijn echter niet de overgang, maar worden veroorzaakt doordat de bloedvoorziening richting de eierstokken verandert door de operatie. De bloedvaten moeten zich hierop aanpassen, wat uiteraard niet van de ene op de ander dag gebeurt. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die sterk lijken op de overgang. Deze klachten zullen na verloop van tijd verdwijnen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


2 gedachten over “In de overgang na baarmoederverwijdering?

  1. Ik heb mijn baarmoeder laten verwijderen maar de rest is er nog,ik ben 48 ,bjna 49,ik heb ontzettend veel last van opvliegers ,ook de nachten ,maar voor de rest heb ik niet veel last ergens van,mischien zien andere het wek maar ikzelf niet dat ik bv mer gevoeliger of zo ben. Is dit de beginstadium van de overgang? En zo ja hoelang duurt dit want leuk is het niet en wat kan ik doen aan die opvliegers?

  2. Ik ben een vrouw van 75 bij mij is de baarmoeder en 1eierstok verwijdert toen ik 40 jaar was momentheel heb ik klachten van duizeligheid mijn ogen mijn gewicht schommelt per dag van pond tot kilo mijn huisarts zegt dat het met de hormonen te maken heeft dat op oudere leeftijd nog een rol kan spelen

Een reactie plaatsen