Lichamelijke overgangsklachten

Er is vrijwel geen vrouw te vinden die de overgang zonder klachten doorkomt: Toch denken veel vrouwen dat zij alleen staan met hun overgangsverschijnselen. Aan overgangsklachten wordt immers weinig ruchtbaarheid gegeven, zodat het al snel lijkt alsof je de enige bent die last heeft van opvliegers, een verminderd libido of sterk wisselende stemmingen. Maar wat zijn nu de meest genoemde lichamelijke overgangsklachten?

Het meest bekende overgangsverschijnsel is toch wel de opvlieger. Hiermee wordt níet gedoeld op de uit haar slof schietende vrouw, maar over een ervaring van plotseling opkomende hitte. Ineens breekt het zweet je uit en heb je het gevoel alsof je je midden in een woestijn bevindt. Je ziet er rood en verhit uit en wil eigenlijk niets liever dan afkoelen, afkoelen en nog eens afkoelen, gewoon omdat het pure zweet je uitbreekt. Een opvlieger duurt maar enkele minuten, maar kan zeer ongemakkelijk aanvoelen. Ook hebben veel vrouwen last van lichamelijke overgangsklachten in de zin van nachtelijke opvliegers, ook wel nachtzweten genoemd.

Andere lichamelijke overgangsklachten: libidoverlies en vaginale droogheid

Dat er bijna niet over gesproken wordt, wil niet zeggen dat het niet op grote schaal voorkomt: libidoverlies en/of vaginale droogheid. Vaginale droogheid is méér dan alleen een lichamelijk ongemakje tijdens het vrijen: door de droogheid kan jeuk en irritatie ontstaan. Hierdoor neemt de zin om te vrijen uiteraard alleen maar verder af. Is de partner hierin niet begripvol, dan kunnen er spanningen in de relatie ontstaan. Dit zal het seksleven geen goed doen, want laten we wel wezen: seks zit vooral tussen je oren, en niet tussen je benen.

Moe, moeier, moeist

Veel vrouwen in de overgang zijn moe, moe en nog eens moe. Als je moe en lusteloos bent, kan je veel minder hebben van je omgeving. Prikkelbaarheid en de neiging om je af te zonderen zijn het gevolg. Toch heeft het weinig zin om op bed of de bank te liggen hangen en somberen. Juist sporten kan in deze periode je lichamelijke toestand sterk verbeteren.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


17 gedachten over “Lichamelijke overgangsklachten

 1. Ik ben pas 43 jr en krijg tintelingen in mijn benen gezicht is dat normaal want ik raak in paniek. Sedert mijn dertiger heb ik opvliegers. De laatste tijd heb ik ook angst aanvallen en last van pijnlijke klieren onder mijn oksel.

 2. Ik ben nog geen 40, maar wel een zwaar schommelende periodes dan eens 3 maanden niet en dan weer ineens 3x in 8weken tijd. Verder veel last van nachtelijk transpireren en hele gespannen borsten daar mag ook niemand buiten mijzelf aankomen. Ook een zwaar verminderd libido en veel ongemakken tijdens sexuele handelingen. Verder ook veel last van hartkloppingen. Zou dit al te maken kunnen hebben met de overgang???

 3. Kan misselijkheidook bij de overgang horen iedere morgen ben ik misselijk en dit duurt vaak tot laat na de middag. En vooral na het eten het gevoel dat het eten niet goed verteerd een opgeblazen gevoel. Ik heb hier al 2jaar last van.en heb veel onderzoeken gehad in het ziekenhuis het blijkt dat ik ook galstenen heb die nog in de galblaas zitten.

  • Beste Anja, ik weet niet of deze site nog actief is, maar ik heb precies dezelfde klachten als jou. En ik vraag me inderdaad ook af of het de overgang betreft. Hoe gaat het nu met je, en ben je er al achter wat het is? Of wat de remedie is? Ben pas 43 jaar, maar sinds ik met de pil gestopt ben (jaar of twee geleden), ook last van een korte maar heftige menstruatie, gepaard met hoofdpijn en lage rugpijn.

 4. Ik ben 50 jaar, dus de gemiddelde overgangsleeftijd. Nu heb ik (nog) geen last van de welbekende opvliegers, maar ik merk wel heel veel andere klachten. Vooral rond mijn menstruatie. Vergeetachtigheid, urineverlies, humeurwisselingen, hevigere menstruaties gepaard met hevige buikkrampen.
  Maar ik heb ook heel veel pijn in mij ledematen. Ik heb sowieso al last van chronische schouderklachten, maar dat speelt extra op vlak voordat ik dus moet menstrueren. Nu krijg ik daar ook nog pijn in mijn heupen/benen/rug bij, alsof ik vreselijke spierpijn heb.
  Kunnen dit ook klachten zijn die bij de overgang horen? Ik lees hier namelijk nooit iets over.

  • hoi liesbeth ik heb ook heel veel pijn in me lichaam en ook overal last van me borst en paniekerig ik ga morgen langs de dokter en ga vragen of dat bij de overgang hoort kan niet eens lopen zoveel pijn heb ik en duizelig word ik ook bij het lopen dus niet zo prettig gr ria

   • Precies zo.alle spieren en gewrichten doen zeer. Kom smorgens als een stijve hark uit bed. Eerst opstarten. De armen nek rug bil benen alles is pijnlijk en stijf. Veel eerder slaap. Wel alle menstruatie klachten nog elke 4 weken vooral hoofdpijn. Tot migraine toe. Maar al bijna een jaar geen menstruatie meer gehad. Ben nu 53. De opvliegers zijn al zeker 10 jaar. Die zijn nu wel veel minder… maar de rest inclusief gewichtstoename is sterk toegenomen.

  • Ik ben 52 jr en ervaar deze klachten ook! Alsof ik enorme spierpijn heb aan de schouders zodat ik er n soort v hoofdpijn van heb. Voel ook de heupen en voel me zwaarder en moe. N halfjaar niks gezien en nu ineens weer ongesteld. Dacht er vanaf te zijn…
   N pijnstiller werk enigszins, slapen doe ik dan ook 1 à 2 nachten niet veel. Vervelend gewoon

 5. Ineens klaagden vriendinnen en vrouwelijke kennissen om me heen over heftige rugpijn en onverklaarbare spierpijnen. Net als ik zelf overigens.
  Het enige wat we allemaal gemeen hebben: We zijn in de overgang!
  Dus wel eens waar een hele late reactie Liesbeth, maar ja, het zou van de overgang kunnen zijn.

 6. Ik denk zelf dat ik in de overgang ben, omdat ik 48 jaar ben, ik bijna alle klachten die ermee te maken hebben: het heel erg warm hebben, weer koud, hartkloppingen, 2 jaar prikkelingen en tintelingen over mijn hele lichaam, spierpijnen en gewrichtsklachten, rug en schouders , zenuwachtig, misselijk etc etc. Ik vraag me af wanneer gaat het ophouden?!. Ik menstrueer nog steeds maar wel onregelmatig. Ik ben radeloos door al die klachten.

  • Hallo Karima ik heb dezelfde klachten. Wordt er zo moe van.Waar ik het meeste last van heb zijn de hartkloppingen. Heb dan nergens zin in. Slik nu een paar dagen medicijnen om dit te onderdrukken. Je gaat je druk maken waardoor de hartkloppingen nog erger worden. Ik zal blij zijn als dit afgelopen is maar heb blijkbaar nog een paar jaar te gaan.

 7. hoi ik heb sinds paar maanden steeds angst aanvallen zo erg dat ik denk dat ik ziek ben en dat is zo eng en ik krijg het ook steeds bloed heet van uit me nek en daar wordt ik dan ook weer doods bang en angstig van is dat echt allemaal overgangsklachten ??? groetjes van rita

 8. Ik heb jarenlang oestrogeen(Activelle) geslikt. Oh ja, dat hielp. Totdat ik ermee stopte. Nu ben ik 70 jaar en mijn overgang werd gewoon uitgesteld. Hier zit dus een senior met fikse opvliegers. Zo jammer van mijn tijd en oude dag. Ik herken veel van bovenstaande klachten. Het is heel vervelend, maar probeer te zorgen dat je je niet te veel zorgen maakt. Dan zit je in een vicieuze cirkel en dat maakt alles erger. Zo probeer ik ook deze lastige vervelende tijd door te komen. Wetend, dat het misschien bij mij altijd zo zal blijven. Er zijn vrouwen, díe er nooit meer vanaf komen…ook 90 jarige kunnen er nog last van hebben. Kop op….en sterkte.

 9. Ik ben nu 59 jaar. Op mijn 46e heb ik baarmoederhalskanker gehad, waarvoor ik zeer uitgebreide chemo en bestraling heb gehad. Dit omdat door allerlei fouten de kanker over het hoofd was gezien waardoor het door de hele buik was verspreid. Door de bestraling zijn mijn eierstokken verschrompeld waardoor ik vervroegd in de overgang kwam, een heel heftige overgang die zeker 2 jaar geduurd heeft. Ik dacht toen: ziezo, daar ben ik vanaf. De laatste 2,5 jaar echter lijkt het alsof ik opnieuw in de overgang ben. Alle klachten die erbij horen en die je maar kan bedenken heb ik. Volgens de endocrinoloog kan dit heel goed omdat de hormoonhuishouding niet alleen d.m.v. de eierstokken wordt geregeld maar ook door de hersenen. Dus dit zou dan waarschijnlijk mijn “normale” overgang geweest zijn. Wat een tegenvaller na alle ellende die er al was. Sterkte voor alle vrouwen die met deze problemen zitten.

 10. Ik heb sinds een paar weken opvliegers en heb een heel grappige remedie gevonden… echt ongelofelijk dat het scheelt in zowel de intensiteit als de heftigheid van de opvliegers. Ik bedacht dat me eraan ergeren weinig helpt, ik vind een ‘omdenk’weg. Als ik opvliegers krijg zie ik dat nu als een herinnering aan mijn vrouw-zijn en daardoor aan mijn kinderen. Ik heb 2 prachtige zoons en ben zo blij met mijn mannen. Daardoor vond ik eerste opvliegers niet meer zo ergerlijk maar vervolgens kwamen ze ook minder voor. Kan dat echt helpen? Of zou het alleen het begin van de opvlieg-periode zijn?

Een reactie plaatsen