Maagdarmklachten

Maagdarmklachten in de overgang

Brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, verstopping… tijdens de overgang zijn vrouwen gevoeliger voor maagdarmklachten. Niet echt verrassend, want de hormonale veranderingen hebben namelijk ook invloed op je spijsverteringsstelsel. Wat kun je doen om maag- en darmproblemen tijdens de overgang te voorkomen?

Maag- en darmklachten bij vrouwen in de overgang

Maagdarmklachten tijdens de overgang; veel vrouwen hebben hier last van. De meest voorkomende symptomen van maagdarmklachten zijn:

  • Obstipatie (verstopping);
  • Diarree;
  • Misselijkheid;
  • Brandend maagzuur;
  • Overmatig boeren;
  • Winderigheid;
  • Opgeblazen gevoel;
  • Maagpijn/buikpijn.

Waarom meer maagdarmklachten in de overgang?

Er zijn een aantal redenen waarom je tijdens de overgang gevoeliger bent voor maagdarmklachten, waaronder:

Hormonale veranderingen

Hormonen hebben veel invloed op je maagdarmstelsel. Tijdens de overgang verandert er van alles in je hormoonhuishouding. Door de verminderde aanmaak van oestrogenen kunnen bijvoorbeeld je maag en darmen trager gaan werken. Dat kan gepaard gaan met klachten als winderigheid, buikpijn en verstopping. Ook kan de werking van je maag veranderen tijdens de overgang. Je maag kan daardoor gevoeliger worden en sneller opspelen.

Stress

Stress, angst en paniek zijn bekende overgangsklachten. Teveel stress en nervositeit lokken ook maagdarmklachten uit. Diarree is een bekend gevolg van overspannen zenuwen, maar van stress kun je bijvoorbeeld ook maagpijn krijgen en misselijk worden.

Veranderde darmflora

uit onderzoek blijkt dat de darmflora van vrouwen in de overgang kan veranderen. De daling van het oestrogeengehalte lijkt samen te gaan met een vermindering van het aantal bacteriesoorten. Een minder rijke darmflora kan darmklachten veroorzaken. Daarnaast spelen de darmen spelen namelijk een belangrijke rol in je weerstand. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de overgang extra goed voor je darmen zorgt.

Maagdarmklachten tijdens de overgang voorkomen

Om je spijsverteringsstelsel tijdens de overgang in optimale conditie te houden, zul je je leefstijl moeten aanpassen. Deze tips helpen je om de kans op maagdarmklachten te verkleinen:

  • Beperk stress zoveel mogelijk. Stress is de grootste veroorzaker van maagklachten. Moeite met relaxen? Er zijn veel boeken en online cursussen die je hiermee kunnen helpen.
  • Pas op met het slikken van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals diclofenac en ibuprofen; deze medicijnen kunnen de maagwand irriteren.
  • Stop met roken! Roken heeft een negatieve invloed op je maagdarmstelsel.
  • Eet veel groenten, fruit en volkorenproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten prebiotica: vezels die de groei van goede darmbacteriën stimuleren.
  • Teveel suiker kan darmklachten veroorzaken. Let ook op met cafeïne, een stof die de maag kan irriteren.
  • Drink voldoende, en daarmee bedoelen we minimaal twee liter per dag. Juist als je vezelrijk eet, heb je extra vocht nodig om obstipatie te voorkomen. Water en thee zijn de beste keuze. Vermijd frisdrank met koolzuur, hier kun je juist maag- en buikklachten van krijgen.
  • Beweeg iedere dag minstens een halfuur. Beweging stimuleert de peristaltiek waardoor je minder last hebt van verstopping en buikpijn.

Voedingsdagboek

In de overgang kun je gevoeliger worden voor bepaalde voedingsmiddelen. Uien bijvoorbeeld, of kunstmatige zoetstof. Heb je veel last van maagdarmklachten, probeer dan te achterhalen welke etenswaren jouw maagdarmklachten uitlokken. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een dagboekje. Hierin noteer je wanneer je klachten hebt en wat je daarvoor gegeten (of gedaan) hebt. Zo kun je misschien een bepaald patroon ontdekken.

Probiotica

Naast prebiotica (voedingsvezels) kunnen ook probiotica (levende organismen, zoals bepaalde melkzuurbacteriën) je darmflora ondersteunen. Probiotica zijn vooral een goede aanvulling als je een antibioticakuur krijgt, bijvoorbeeld vanwege een blaasontsteking. Antibiotica doden namelijk ook de goede darmbacteriën waardoor je last kunt krijgen van diarree of andere maagdarmproblemen. Je vindt probiotica bijvoorbeeld in zure melkproducten en zuurkool, maar er zijn ook voedingssupplementen die probiotica bevatten.

Heb je ondanks aangepaste voeding en meer beweging nog steeds last van maagdarmklachten, laat je dan even onderzoeken door de huisarts.

Bekijk hier het aanbod voedingssupplementen met probiotica > (aff.)

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

Eén reactie

  1. Ik ben 59 jaar kan ik dan nog in de overgang zijn. Ik heb namelijk wat klachten die hierboven beschreven staan. 5 jaar geleden was mijn laatste hevige menstruatiecyclus.

Reacties zijn gesloten.