Nachtelijk zweten en overgang

Nachtelijk zweten tijdens de overgang

Tijdens de overgang kan het zomaar gebeuren dat je ’s nachts ineens drijfnat van het zweet wakker wordt. Nachtelijk zweten is een van de meest genoemde overgangskwalen. Hoe ontstaan deze zweetaanvallen en wat kun je eraan doen?

Nachtelijke opvlieger

Eigenlijk is nachtelijk zweten niets anders dan een opvlieger tijdens de nacht. Opvliegers ontstaan als het temperatuurcentrum in je hersenen ineens een beetje ontregeld raakt. Daardoor krijgt het lichaam een signaal van oververhitting en gaat het snel aan de slag om af te koelen: zweten dus, want dat is dé manier om overtollige warmte af te voeren. Overdag voel je zo’n opvlieger nog wel aankomen en kun je snel iets uittrekken. Maar als je slaapt, merk je het vaak pas als je pyjama en beddengoed drijfnat zijn.

Oorzaak en duur van nachtelijk zweten

Je tijdelijk ontregelde thermostaat heeft natuurlijk alles te maken met de schommelende hormoonspiegel tijdens de overgang. Je eierstokken maken steeds minder oestrogeenhormonen aan, en dat heeft ook zijn weerslag op je temperatuurregeling. Het kan een paar jaar duren voordat deze klachten afnemen. Pas in de postmenopauze (als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd) gaat de hormonale storm liggen en nemen overgangsklachten als nachtelijk zweten en opvliegers af. Helaas is er weinig te zeggen over de frequentie: sommige vrouwen hebben zo’n zweetaanval meerdere keren per nacht. Andere overkomt het slechts af en toe, of met periodes. Er zijn ook vrouwen in de overgang die er nooit last van hebben.

Nachtelijk zweten bij mannen in de overgang?

Mannen komen ook in de overgang, maar zij ervaren meestal minder heftige overgangsklachten dan vrouwen. Toch hebben veel mannen last van nachtelijk zweten. Dit wordt meestal echter veroorzaakt door iets anders, zoals alcoholgebruik, zwaarlijvigheid, slaapapneu of een bepaalde aandoening, zoals diabetes. Ook medicijngebruik kan nachtelijk zweten bij mannen (maar ook bij vrouwen) veroorzaken.

Nachtelijk zweten in de overgang voorkomen

Opvliegers en nachtelijk zweten horen helaas bij de overgang. Maar bepaalde triggers kunnen deze warmteaanvallen wel sneller uitlokken. Zaak om die te vermijden dus! Met deze tips houd je opvliegers en nachtelijk zweten zoveel mogelijk buiten de deur:

  • Wees matig met pittig gekruid eten, koffie, alcohol en suiker. Deze voedingsmiddelen lijken warmteaanvallen in de hand te werken;
  • Drink voldoende. Te weinig drinken heeft een slechte invloed op je temperatuurregeling. Bovendien ben je vatbaarder voor urineweginfecties als je te weinig vocht binnenkrijgt.
  • Houd je slaapkamer koel. Laat je raam ’s nachts als het even kan openstaan of op een kiertje.
  • Ga niet onder een hete douche staan vlak voordat je naar bed gaat; je voert je lichaamstemperatuur dan teveel op, waardoor je sneller een opvlieger in bed krijgt.
  • Drink geen warme melk, thee of andere warme drank vlak voordat je naar bed gaat. Een glas water houdt je lijf koeler.
  • Kies voor katoenen beddengoed en pyjama’s. Synthetische stoffen nemen veel minder transpiratievocht op.
  • Een dik donzen dekbed is natuurlijk heel comfortabel, maar katoenen lakens en een paar dekens werken beter. Je kunt dan sneller een laagje ‘afpellen’.
  • Heb je last van overgewicht? Probeer af te vallen. Met een gezond gewicht heb je minder last van overgangsklachten zoals nachtelijk zweten en opvliegers. Inspiratie nodig? Er zijn veel boeken over het thema gezond eten in de overgang!

Wanneer naar de dokter?

Nachtelijk zweten in de overgang is lastig. Je nachtrust kan er aardig door verstoord raken, waardoor je overdag moe of prikkelbaar bent of je slecht kunt concentreren. In principe zijn de nachtelijke opvliegers echter niet gevaarlijk. Heb je heel erg veel last van nachtelijk zweten, dan kun je toch het beste even aankloppen bij je huisarts. ’s Nachts veel transpireren kan namelijk ook een symptoom zijn van iets anders, zoals een schildklierprobleem of een infectie.

Medicijnen tegen nachtelijk zweten

Vrouwen die erg lijden onder de overgangsklachten, kunnen behandeld worden met medicijnen. Hormoonvervangende therapie kan opvliegers, nachtelijk zweten en andere overgangsklachten sterk verminderen. Wil je het nachtelijk zweten liever op een natuurlijke manier te lijf gaan, dan kun je kiezen voor voedingssupplementen. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld baat bij een product waar fyto-oestrogenen of extracten van zilverkaars of salie in verwerkt zit. Lees hier meer over natuurlijke middelen tegen overgangsklachten.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.