Nachtelijk zweten tijdens de overgang

Slaap is belangrijk voor een mens. Als de kwaliteit van je slaap niet goed is, ben je de volgende dag niet goed uitgerust- met alle gevolgen van dien. Maar hoe lekker slaap je nog als je iedere keer badend in het zweet wakker wordt? En waar komen die nachtelijke zweetaanvallen tijdens de overgang toch vandaan?

Met al z’n hormoonschommelingen brengt de overgang, oftewel de menopauze, de nodige ongemakken met zich mee. Een van de problemen waarmee vrouwen in de overgang te maken krijgen, is nachtelijk zweten. Zweetaanvallen in het holst van de nacht zijn erg hinderlijk, omdat je na slechts enkele uren slaap drijfnat wakker wordt en vervolgens maar moet proberen of je de slaap weer kunt vatten. Vaak gaat daar enige tijd overheen en dát voel je als uiteindelijk de wekker gaat!

Als je ’s nachts een zweetaanval krijgt

Juist ’s nachts is ons lichaam hard aan het werk om ons gezond en sterk te houden. Zo zal met name in de nachtelijke uurtjes de lever druk bezig zijn om ons lichaam te ontgiften. Als je lichaam stoffen verwerkt die opvliegers (kunnen) triggeren, is de kans uiteraard aanwezig dat hierdoor een opvlieger wordt uitgelokt. Dit uit zich dan in nachtelijke zweetaanvallen. Wil je nachtelijk zweten vermijden, dan is het dus allereerst zaak om ervoor te zorgen dat opvliegers zo min mogelijk getriggerd worden. Door enkele wijzigingen aan te brengen in je voedingspatroon, kom je vaak al een heel eind. Ook zijn er diverse supplementen beschikbaar zoals A. Vogel Famosan Overgang Totaal (aff.) of bijvoorbeeld Golden Naturals Menopauze Support (aff.), die beide kunnen helpen bij nachtelijk transpireren.

Wakker liggen na nachtelijk zwetenHelaas werkt dit lang niet voor iedereen afdoende, zodat je wellicht ook andere maatregelen zal moeten treffen om nachtelijke opvliegers het hoofd te bieden. Om te beginnen is het uiteraard verstandig om te gaan slapen in een koele kamer: als je al warm en zweterig begint voordat je überhaupt een opvlieger krijgt, zal dit de kwaliteit van je nachtrust niet bepaald ten goede komen. Hou niet alleen je kamer op een lage temperatuur, maar kies ook voor katoenen dekbedhoezen in plaats van synthetische exemplaren. Hetzelfde geldt voor je kleding: katoen neemt immers, in tegenstelling tot synthetische stoffen, goed vocht op. Heb je dan toch een nachtelijke zweetaanval, dan lig je in ieder geval niet met een doorweekt nachthemd in een drijfnat bed. Wel is het belangrijk om je nachtkleding na een nachtelijke opvlieger om te wisselen, dit is beter voor je spieren.

Verder doe je er goed aan om een glas water naast je bed te zetten. Vocht dat je verliest tijdens een nachtelijke zweetaanval, kan je op die manier weer aanvullen. Juist in de overgang (dus als je opvliegers hebt) is het belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden: iets dat veel vrouwen helaas vergeten.

Wakker liggen na nachtelijk zweten

Ben je wakker geworden na een nachtelijke zweetaanval? Dan kan het soms lastig zijn om weer in slaap te komen. De kans dat je liever iets anders doet dan naar het plafond te liggen staren, is reëel, maar desalniettemin is het niet verstandig om al te veel activiteiten te gaan ondernemen. Opstaan en een kopje thee gaan drinken, even gauw de almaar groeiende stapel post sorteren of toch nog even een wasje in de machine doen lijken misschien wel aantrekkelijke opties, maar zorgen er uiteindelijk voor dat je dag- en nachtritme verstoord raakt, waardoor toekomstige slaapproblemen op de loer liggen.

Niet kunnen slapenKan je de slaap niet vatten na een opvlieger, dan is het verstandiger om iets te gaan doen waarvan je weer een beetje slaperig wordt. Een boek lezen bij een niet al te fel nachtlampje bijvoorbeeld. Een spelletje doen op je smartphone is ook niet verstandig, want het licht dat van het beeldscherm komt maakt dat je lichaam denkt dat de dag aanbreekt. Kan je het  écht niet laten, dan zijn er speciale apps waarmee je een ‘gloed’ over je beeldscherm kunt leggen. Deze gloed, die meestal geel of rood is, maakt je slaperig, terwijl blauwachtig licht (het reguliere licht van je smartphone) je juist wakkerder maakt.

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je ondanks nachtelijke zweetaanvallen probeert om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je slaap op orde te houden. Dit voorkomt dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt en steeds minder goed gaat functioneren. Ook kan je hierdoor bang worden dat je “toch wel weer wakker ligt vannacht” waardoor je juist op voorhand al de slaap niet meer kan vatten.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen