Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

Overgangsklachten aanpakken met natuurlijke middelen, waarom ook niet? Juist tijdens de woelige jaren rond de menopauze kan je wel een steuntje in de rug gebruiken. 

De jaren rondom de overgang verlopen bij de meeste vrouwen niet van een leien dakje. De schommelingen in diverse hormonen, zoals progesteron en oestrogeen, kunnen een heel scala aan klachten met zich meebrengen van zowel psychische als lichamelijke aard. Om deze klachten te verlichten zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Je voeding aanpassen bijvoorbeeld helpt je om ineens opdoemende vetrolletjes binnen de perken te houden, terwijl lichaamsbeweging en het innemen van voldoende calcium ervoor zorgt dat het toegenomen risico op botontkalking beheersbaar blijft. Heb of krijg je last van klachten van ernstiger aard, zoals bijvoorbeeld een depressie, dan is het verstandig om niet te lang op eigen houtje te blijven tobben, maar in plaats daarvan tijdig de hulp inroepen van je huisarts.

Salie

Salie theeBij mildere klachten zijn er verschillende natuurlijke middelen verkrijgbaar die je kunnen helpen de overgang iets gemakkelijker door te komen. Een daarvan is saliethee bij opvliegers, bijvoorbeeld Saliethee van Piramide (aff.). Saliethee wordt gemaakt van salie, oftewel salvia. De naam ‘Salvia’ komt van het Latijnse ‘salvere’, wat ‘heilzaam kruid’ betekent. Reeds in de klassieke oudheid was salvia, oftewel salie bekend en geliefd vanwege zijn geneeskrachtige werking. Ook in de middeleeuwen gebruikte men salvia bij vrouwenkwalen, net zoals bij niezen, hoesten, een loopneus of bij urineweginfecties. Door het drinken van saliethee tijdens de overgang hou je je opvliegers en nachtzweten meer onder controle: salie heeft een zweetremmende werking.

Meno Swift met zilverkaars

Meno Swift kan een doeltreffend middel zijn bij overgangsklachten. De Meno Swift formule bevat actieve isoflavonen uit soja en rode klaver. Deze ingrediënten kunnen verlichtend helpen bij opvliegers en nachtelijk zweten. Ook bevat Meno Swift zilverkaars. Zilverkaars kan een positieve uitwerking op neerslachtige en angstige gevoelens hebben. De aanwezige monnikenpeper verlaagt spanning in de borsten. Tot slot bevat de formule diverse vitamines zoals B6, D3, B12 en foliumzuur. Meer informatie over Meno Swift > (aff.)

Geneeskrachtige planten tegen een droge vagina

Tijdens de overgang staat je hormoonhuishouding op z’n kop. Dit heeft zijn weerslag op tal van gebieden, zowel lichamelijk als geestelijk. Je kan last krijgen van de meest uiteenlopende klachten: van somberheid en depressie tot gewichtstoename en van slapeloosheid tot onregelmatige menstruaties. Helaas blijft ook je seksleven niet gespaard: veel vrouwen hebben hebben rond en na de menopauze last van vaginale droogheid, waardoor het vrijen pijnlijk kan worden. Met vaginale zetpillen met plantenextracten, bijvoorbeeld van Cydonia (aff.), kan je het milieu van je vagina ondersteunen. Let erop dat je niet allergisch mag zijn voor een of meerdere van de vijf plantenextracten die het middel bevat.

Bij stress

StressTijdens de menopauze is de kans groot dat je niet zo goed in je vel zit. Opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen hebben hun weerslag op je nachtrust. Ook kan je last krijgen van slapeloosheid. Hierdoor ben je ’s morgens niet goed uitgerust en valt het je zwaarder om de dag op een goede manier door te komen. Vaak raak je geprikkeld, geïrriteerd en krijg je last van stress. Tabletten met maca dragen bij om mentaal gezond te blijven in tijden en situaties die met stress gepaard gaan. Meer over deze tabletten vind je hier > (aff.)

Voor na de menopauze

Ook als de overgang eenmaal achter de rug is, is het belangrijk om goed voor je lichaam te blijven zorgen. Met de post-menopauze van Promensil (aff.) bijvoorbeeld. Deze tabletten helpen je om sterke botten te behouden en zo het risico op osteoporose te verkleinen. Verder ondersteunen de tabletten zowel je bloedstolling als je energiewisseling. De aanwezige vitamine D3 heeft een gunstige werking op je immuunsysteem en het celdelingsproces.

Tips, goede ervaringen?

Zelf goede ervaringen met natuurlijke middelen, laat het ons weten.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

  1. Ik Ben 48 jaar en nog aan de pil heb veel last van opvliegers hoe weet ik of ik in de overgang Ben als ik stop met de pil Ben ik vier dagen na stoppen gewoon ongesteld

Een reactie plaatsen