Oestrogeen en de overgang: zo zit het echt

De overgang is een woelige periode in het leven van de vrouw en zorgt voor veel hormonale schommelingen. Een van de hormonen “waarmee iets gebeurt” is oestrogeen, maar hoe zit dat ook alweer precies?

Als een meisje een vrouw wordt, dus wanneer zij in de puberteit komt, gaan haar vrouwelijke hormonen voor het eerst een grote rol spelen. Deze hormonen zorgen er onder meer voor dat haar eerste menstruatie op gang komt. Een menstruatie is méér dan alleen maar een bloeding, buikpijn en trek in chocolade: het is een samenspel van hersenen, baarmoeder en eierstokken. De hormonen die bij dit samenspel een rol spelen, zijn:

  • FSH;
  • LH;
  • progesteron;
  • oestrogeen.

FSH en LH zijn hormonen die beide worden afgescheiden door de hypofyse, een klein gedeelte net onder de hersenen. FSH en LH zijn hormonen die ervoor zorgen dat er in de eierstokken een eicel rijpt en dat de eisprong plaatsvindt. De andere twee hormonen, dus progesteron en oestrogeen, worden niet afgescheiden door de hypofyse, maar door de eierstokken. (Vandaar ook dat het laten verwijderen van je eierstokken ervoor zorgt dat je in de overgang komt.) Het oestrogeen en het progesteron zorgen ervoor dat een eiblaasje tot rijping komt en dat het baarmoederslijmvlies zich klaarmaakt om een eventueel bevrucht eitje goed te laten innestelen. Als er geen bevrucht eitje innestelt, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en komt de menstruatie op gang.

Oestrogeen en progesteron hebben echter ook invloed op andere organen en weefsels, zoals bijvoorbeeld de huid, de bloedvaten en de botten. Dit laatste is de reden dat vrouwen na de overgang meer risico lopen om botontkalking te krijgen.

Naarmate de hoeveelheid eicellen in de eierstokken minder wordt, wordt de productie van oestrogeen en progesteron verlaagd. Deze verandering luidt het begin van de overgang in. Hoe lang deze periode duurt en op welke leeftijd deze optreedt, is niet bij iedere vrouw hetzelfde. Gemiddeld zit er een jaar of vier tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de uiteindelijke menopauze, maar sommige vrouwen zijn maar kort in de overgang. Anderen hebben wel vijf tot tien jaar last van overgangsklachten.

De afname van oestrogeen zorgt voor een scala aan klachten

Afname oestrogeen zorgt klachtenAls de eierstokken minder oestrogeen aanmaken, kunnen er hierdoor typische overgangsklachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld:

Door de pil te gebruiken, kunnen overgangsklachten worden onderdrukt. Dit komt doordat de pil je hormoonhuishouding beïnvloedt. De overgang zélf hou je er echter niet mee tegen.

De overgang vaststellen door bloedonderzoek?

Door middel van bloedonderzoek op de derde dag van je menstruatie kan worden vastgesteld of je FSH-gehalte verhoogd en je oestrogeengehalte verlaagd is. Maar ook al is dit het geval: je hebt hiermee geen enkele indicatie wanneer je menstruaties stoppen. Daarom heeft een bloedonderzoek om vast te stellen of de overgang begonnen is, vaak weinig zin. Alleen voor vrouwen met een onvervulde kinderwens en aanwijzingen dat zij in de vervroegde overgang zijn, is een dergelijk bloedonderzoek nuttig.

Oestrogeen heeft effect op je hersenen

Oestrogeen heeft effect op je brein. Zo vermeerdert oestrogeen de hoeveelheid serotonine in je hersenen. Dit heeft invloed op onder andere je slaappatroon, je libido en je eetgedrag. Ook beïnvloedt oestrogeen de productie en het effect van endorfine, een natuurlijke pijnonderdrukker die er tevens voor zorgt dat je je goed voelt. Tot slot bevordert oestrogeen de groei van je zenuwen.

Belangrijk spul dus, en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je door een afname van de oestrogeenaanmaak niet zo goed in je vel voelt zitten. Desalniettemin zijn er gevallen bekend van vrouwen die zich na de overgang juist beter voelen dan ooit tevoren. De experts denken dat dit komt doordat de hoeveelheid oestrogeen na de menopauze niet langer aan schommelingen onderhevig is (wat wel het geval is gedurende de menstruatiecycli). De fluctuaties in de hoeveelheid oestrogeen zouden er voor zorgen dat deze vrouwen last hebben van stemmingswisselingen. Na de menopauze schommelt het oestrogeenniveau niet meer en hiermee zouden ook de stemmingswisselingen tot het verleden behoren. Er zijn ook diverse supplementen te verkrijgen die een positieve invloed kunnen hebben op stemmingswisselingen, bijvoorbeeld Promensil (aff.) of de Care For Women Mood Capsules (aff.).

Na de overgang

Overigens is de hoeveelheid oestrogeen na de menopauze niet volledig verdwenen. Je lichaam heeft nog steeds oestrogeen nodig, zij het veel minder. Het oestrogeen na de menopauze wordt echter niet langer geproduceerd door de eierstokken, maar vanaf dat moment door vetweefsel.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “Oestrogeen en de overgang: zo zit het echt

Een reactie plaatsen