Over de overgang

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de overgang niet leeftijdsgebonden: de ene vrouw raakt (jaren) eerder in de overgang dan de andere. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt, is echter rond het 50e levensjaar. Bij deze overgang horen verschillende overgangsklachten, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Maar hoe ontstaat de overgang eigenlijk en wat weten we precies over de overgang?

De overgang leidt het einde in van de vruchtbare periode van de vrouw. De eierstokken hebben vrijwel geen vruchtbare eitjes meer over, waardoor de hormonale balans van het lichaam verandert. De aanmaak van progesteron en oestrogeen neemt sterk af, terwijl de concentratie van FSH (follikelstimulerend hormoon) toeneemt. Deze FSH-toename is aan te tonen via het bloed en/of de urine. Heb je als vrouw last van overgangsverschijnselen en ben je qua leeftijd ‘toe’ aan de overgang, dan is het raadzaam om via de huisarts een bloed- of urinetest aan te vragen. Ook zijn er tegenwoordig thuistesten te koop. Gebruik je de anticonceptiepil, dan is een thuistest meestal niet betrouwbaar, omdat de pil de aanmaak van FSH onderdrukt.

Over de overgang: tijdsduur

Gedurende de overgangsperiode kan een vrouw last hebben van uiteenlopende overgangsklachten. Ook psychisch kan de overgang moeilijk zijn: met het einde van de vruchtbare periode wordt een tijdperk definitief afgesloten. Hierdoor kunnen vrouwen zich oud en ‘afgedankt’ voelen. Over de overgang praten, gaat dus lang niet elke vrouw gemakkelijk af.

De tijdsduur van de overgang varieert sterk van vrouw tot vrouw, maar gemiddeld gezien duurt deze periode 4 tot 10 jaar. Je weet pas achteraf wanneer er een einde aan de overgang is gekomen: na de menopauze, oftewel de aller- allerlaatste menstruatie van de vrouw. Deze wordt vastgesteld wanneer er een jaar nadien nog geen nieuwe menstruatie is opgetreden. De hormoonspiegel stabiliseert dan ook weer, zodat de overgangsklachten verdwijnen. Dit gebeurt echter niet van het ene moment op het andere: de klachten verschuiven echter wel langzaam maar zeker naar de achtergrond. In de tussentijd kan het echter soms even doorbijten zijn, want de overgang kan helaas gepaard gaan met allerlei klachten en verschijnselen.

Lichamelijke klachten tijdens de overgang

Allereerst hebben veel vrouwen last van lichamelijke klachten tijdens de overgang. De opvlieger is een van de meest bekende verschijnselen, maar je kunt ook last krijgen van andere -minder bekende- kwalen, zoals bijvoorbeeld ongewenste haargroei, pijnlijke borsten en ongewild urineverlies. Hier kan je je behoorlijk onzeker over voelen.

Psychische klachten tijdens de overgang

Alsof dat allemaal nog niet vervelend genoeg is, kan je ook psychisch het nodige te verduren hebben tijdens je menopauze. Bij sommige vrouwen gaat dit behoorlijk ver: zij kunnen last krijgen van hyperventilatie of angst- en paniekaanvallen. Bij andere vrouwen blijft de schade beperkt tot klachten als prikkelbaarheid en een lager libido. Dit kan echter wel z’n weerslag hebben op de partnerrelatie, met name wanneer de man geen of weinig begrip heeft voor deze turbulente periode in een vrouwenleven. Vaak helpt het om met elkaar in gesprek te blijven, uit te leggen hoe je je voelt en je partner informeren over wat de overgang met je doet.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


12 gedachten over “Over de overgang

 1. Vraag over mijn overgang ik ben al vanaf mijn 43 e jaar bezig ik ben nu 51 ik heb het laatste jaar weinig tot niet bloedverlies er zit gemiddeld een aantal maanden tussen en nu 10 maanden maar nu wat last van mensruatir klachten waarvan iets vuil kwijtrakend moet je dan ook weer opnieuw tellen tot een jaar

 2. Ik ben zelf in de overgang en ben 45 jaar . I heb er echt problemen mee weet niet hoe ik er mee om moet gaan . Voel me echt rot . Weet iemand een oplossing \?

  groetjes A

 3. Had mijn laatste menstruatie op 46 en ben nu 52, heb al 6 jaar last van overgangsklachten in een vorm dat ik regelmatig niet kan werken, zeker niet met ander mensen vanwege de opvliegers.
  Het laatste jaar ben ik, op advies van mijn dokter, weer aan een milde pil gegaan. ik was toen 6 maanden klachtenvrij. Eindelijk weer actief, energiek, gelukkig en het leven is vele malen beter, echte aanrader!
  Toen ik overigens weer 3 weken stopte met de pil, om te checken of het weg was, kwamen alle klachten weer in alle hevigheid terug. Dus nu weer aan de pil en tot minimaal mijn 55ste slik ik door, het leven is nu zoveel beter!!

  • Welke pil slik jij hiervoor ik ben zelf nog aan de pil omdat ik het prettiger vindt maar de ha wil dat ik ermee stop zodra ik vijftig wordt omdat het beter is .

 4. Ik ben eind september 50 geworden en heb dus verschillende overgangsklachten o. M. Onregelmatige menstruatie en opvliegers overdag. Ook ben ik sneller vermoeid dan anders.

 5. Ik heb sinds mijn 40ste het mirena spiraaltje. Deze is nu twee maal vervangen, iedere 5 jaar. De laatste keer in overleg met mijn ha i.v.m. leefttijd maar ook omdat ik erg opzie tegen de overgang en twee pubers in huis heb.

 6. Alles wat ik lees komt me bekent voor. Zelf ben ik 45 . Steeds vraag ik me zelf ook af, zou het de overgang zijn. Ik mis een eierstok doordat ik regelmatig last van cystes had. De laatst keer 5 jaar geleden is er een weg gehaald doordat er cystes aan zat. Weer een jaar later heb ik een novasure behandeling laten doen omdat ik hele hegtige menstraties had. Wat een uitkomst voor mij . Nooit geen bloeding meer gehad.
  Maar nu met deze herkenbare klachten, kan ik het niet aan mijn menstruatie merken. En gezien mijn leeftijd blijf ik maar twijvelen. En toch voel ik me echt happy. Heb het laatst jaar veel paniek/angstaanvallen. Hiervoor volg ik nu een therapie. Zou graag willen weten of ik nu in de overgang zit of niet.

 7. Ik ben bijna 54 en stip op tijd mijn menstruatie heb altijd heel veel en 5 dagen lang met pijn
  Vanaf mijn 13 e jaar mischien raar maar wanneer zal het stoppen

Een reactie plaatsen