Overbeharing tijdens de overgang

Tijdens de menopauze kan je last krijgen van allerlei verschijnselen, zoals de welbekende opvliegers, stemmingswisselingen en veranderingen in je figuur. Ook kan je te maken krijgen met overbeharing. Hoe wordt overbeharing tijdens de overgang veroorzaakt en wat kan je er tegen doen? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een zekere mate van gezichtsbeharing bij iedereen normaal. Jong of oud, man of vrouw, iedereen heeft kleine zachte haartjes in het gezicht. Pas als het heel veel haren, stuggere haren of donkere haartjes worden, spreek je van overbeharing. Hiervan kan je last krijgen tijdens en na de overgang, hoewel er ook vrouwen zijn die kampen met een teveel aan lichaamshaar wanneer de menopauze nog lang op zich laat wachten.

De oorzaak van overbeharing tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding in je lichaam ingrijpend,. Hierdoor kan je te maken krijgen met allerhande kwalen en klachten, variërend van een gebrek aan libido tot problemen met je figuur en van zere borsten tot een droge huid. Bij het grootste gedeelte van de vrouwen die last krijgen van overbeharing wordt geen duidelijke oorzaak gevonden, maar men vermoedt dat vrouwen tijdens de menopauze gevoeliger worden voor het mannelijke hormoon androgeen in de haarzakjes. Dit komt door de afname van oestrogeen, waardoor mannelijke hormonen meer de overhand krijgen. Men ziet vaak dat gevoeligheid voor androgeen erfelijk bepaald is: in de ene familie hebben vrouwen veel vaker last van overbeharing dan in de andere.

Overbeharing door een medisch probleem

Overbeharing bij vrouwen kan echter ook worden veroorzaakt door een achterliggend medisch probleem. Een aanwijzing hiervoor is haargroei op plaatsen waar vrouwen normaliter niet behaard zijn, zoals de aanwezigheid van dikke en donkere haren op de borst, de bovenbenen en/of de onderbuik. Vaak wordt een dergelijke aandoening veroorzaakt door een overschot aan een ander mannelijk hormoon: testosteron. Ook kan het gebeuren dat de hoeveelheid testosteron in het bloed wel normaal is, maar de huid er te sterk op reageert.

Er zijn diverse signalen die wijzen op een testosteronoverschot of een te grote gevoeligheid voor testosteron, zoals:

  • kleine borsten;
  • een lage stem;
  • een hoog libido;
  • dunner wordend haar of kale plekken;
  • veel spiermassa;
  • een grote clitoris.

Een aandoening zoals PCOS kan ook leiden tot overbeharing bij vrouwen.

Wat te doen tegen overmatige haargroei?

Heb je last van overbeharing tijdens de overgang? Helaas kan je hierdoor behoorlijk onzeker worden, zeker wanneer je last hebt van overmatige haargroei in het gezicht. Gelukkig zijn er verschillende manieren die je snel en doeltreffend van deze vervelende haren verlossen.

Gaat het slechts om lichte overbeharing in een klein gebied, dan kan je de ongewenste haartjes zelf met een pincet te lijf gaan. Dit gaat echter niet wanneer het om grote oppervlaktes gaat, zoals bijvoorbeeld je gehele bovenlip. Je kan dan beter aan de slag met ontharingscrème, bijvoorbeeld ontharingscrème van Veet (aff.), een middel waarmee de haartjes worden opgelost. Je krijgt geen last van stoppeltjes, maar helaas werkt deze methode maar een aantal dagen: daarna komen de haartjes gewoon weer terug.

Met waxen en harsen blijft overmatige haargroei langer weg, maar deze methodes zijn niet geheel pijnloos te noemen. Je kan aan de slag met middeltjes van de drogist > vind hier een online aanbod (aff.), maar ook in een beautysalon kan worden gewaxt en geharst, Wil je permanent van e overmatige haargroei af, dan moet je IPL of laser overwegen. Laser werkt echter minder goed bij vrouwen met blond, wit of grijs haar: dit geldt niet voor IPL. Verder is IPL, in tegenstelling tot laser, pijnloos.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “Overbeharing tijdens de overgang

Een reactie plaatsen