Overbeharing tijdens de overgang

Overbeharing tijdens de overgang

De overgang kan behoorlijk tegenstrijdige klachten geven. Aan de ene kant heb je misschien last van haaruitval, waardoor je kapsel verdacht veel weg heeft van een slappe dweil. Aan de andere kant moet je in deze periode steeds vaker ongewenste haartjes wegplukken van je bovenlip en je kin. Waarom is je haargroei zo in de war en wat kun je doen aan overbeharing in de overgang?

Oorzaken ongewenste haargroei

Overbeharing is natuurlijk een breed begrip. Er zijn vrouwen die hun hele volwassen leven al strijden tegen haargroei op ongewenste plekken. Artsen noemen dit hirsutisme. Deze vorm van overbeharing komt onder meer voor bij het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een aandoening die gepaard gaat met meer (of overgevoeligheid voor) testosteron in het bloed, overgewicht en verminderde vruchtbaarheid. Bij hirsutisme kan de ongewenste haargroei echt hevig zijn, tot de vorming van bakkebaarden aan toe.

Ook bijnieraandoeningen, een trage schildklierwerking en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen ongewenste haargroei veroorzaken. Ernstige overbeharing als gevolg van PCOS, bijnierproblemen, een trage schildklier of medicijngebruik heeft echter weinig met de overgang te maken, hoewel schildklierproblemen wel vaker voorkomen bij vrouwen die ouder zijn dan 50.

Haren op de bovenlip

In aanloop naar de menopauze kun je wel last krijgen van mildere vormen van overbeharing. Zo klagen veel vrouwen over het verschijnen van enkele donkere, stugge haren op de kin of de bovenlip. Dit heeft te maken met de hormoonschommeling. Je maakt minder oestrogenen aan en je huid lijkt daardoor sterker te reageren op de mannelijke geslachtshormonen (ja, die maak je als vrouw ook aan!). Daardoor kan er haargroei op ongewenste plekken ontstaan. Dus niet alleen op je benen en onder de oksels, maar juist ook in je gezicht.

Verminderde haargroei tijdens de overgang

Het omgekeerde komt ook voor; er zijn vrouwen die tijdens de overgang juist een vermindering van lichaamsbeharing opmerken. Deze geluksvogels hoeven hun benen en oksels minder vaak te scheren en hebben geen last van een ‘snor’ of ‘baard’. Aan de andere kant kunnen zij ook last krijgen van dunner wordende wenkbrauwen en daar zit ook niet iedere vrouw op te wachten.

Wat kun je doen aan overbeharing tijdens de overgang?

Helaas kun je weinig doen om overbeharing tijdens de overgang te voorkomen. Dan blijft over: de ongewenste haargroei (laten) verwijderen. Scheren gaat snel, maar het nadeel is wel dat er snel stoppels teruggroeien. Bij waxen, harsen en epileren trek je de haartjes met wortel en al uit het haarzakje. Daardoor blijven ze langer weg en komen ze terug als zachte haartjes in plaats van harde stoppels. Bekijk hier het aanbod ontharingsproducten > (aff.)

Met andere technieken kan de haargroei op ongewenste plekken langer of zelfs definitief wegblijven. Denk bijvoorbeeld aan flitslampen, laseren of elektrisch ontharen. Voor deze ontharingsmethoden kun je terecht bij een goede schoonheidsspecialiste of huidtherapeute.

Wanneer naar de dokter?

Voor lichte vormen van ongewenste haargroei in de overgang hoef je niet naar de dokter. Heb je erg veel last van last van overbeharing, maak dan wel even een afspraak bij de huisarts. Doe dat ook als de haargroei samengaat met andere tekenen van een verhoogd testosterongehalte, zoals kleiner wordende borsten, haaruitval bij de slapen of een stem die lager wordt.

Medicijnen tegen overbeharing in de overgang

Ernstige vormen van overbeharing kunnen eventueel behandeld worden met medicijnen. Het gaat dan meestal om geneesmiddelen op basis van hormonen. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.