Overgang en stress

De overgang is een turbulente periode in het leven van een vrouw. Niet alleen verandert er op lichamelijk gebied van alles, ook op het geestelijk terrein valt het niet mee om in de menopauze te zijn. Klachten als vergeetachtigheid, hyperventilatie en moeilijkheden om de slaap te vatten zijn dan ook symptomen die op grote schaal voorkomen. Deze klachten hebben, zeker in combinatie met de lichamelijke ongemakken waarmee de overgang gepaard gaat, uiteraard z’n weerslag op je gemoedsrust: die gaat er in de regel niet bepaald op vooruit. Niet lekker in je vel zitten roept stress op, zeker wanneer het over een langere periode gaat.

Aan stress geen gebrek

De meeste vrouwen hebben geen menopauze nodig om gemakkelijk stress te ervaren. Een drukke baan, sociale verplichtingen en de zorg voor hulpbehoevende ouders bijvoorbeeld zijn factoren die veel spanning kunnen oproepen. Maar tijdens de overgang ben je hier gevoeliger voor dan anders. Dit komt doordat je menopauze je hormoonhuishouding op z’n kop zet, waardoor je lijf op zoek moet naar een nieuw evenwicht. In deze periode kan je gemakkelijk diverse symptomen van stress ervaren, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, pijn in je rug en een kort(er) lontje.

Minder lol dankzij cortisol

Als je stress ervaart gaan je bijnieren meer cortisol produceren. Een beetje cortisol is niet gevaarlijk (je maakt dag en nacht wat cortisol aan, ook als je helemaal relaxed bent), maar als je cortisol levels de pan uitrijzen heeft dat z’n weerslag op andere processen in je lichaam. Chronisch verhoogde cortisolspiegels kunnen leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, hart- en vaataandoeningen en een verhoogd cholesterol. Verder loop je het risico dat je bijnieren vroeg of laat uitgeput raken.

Cortisol zorgt er ook voor dat je hormonen nog verder uit balans raken dan ze tijdens de overgang al zijn. Bijnieren die het al te druk hebben met de aanmaak van cortisol hebben (bijna) geen tijd en energie meer om te assisteren bij de productie van oestrogeen. De aanmaak van oestrogeen, die terugloopt doordat de eierstokken falen, heeft dan minder of geen backup van de bijnieren. Hierdoor komt de oestrogeenspiegel nóg lager te liggen en kunnen je overgangsklachten verergeren. Je bent dan in een vicieuze cirkel beland: door de overgang krijg je meer stress, door de stress krijg je meer overgang(sklachten).

Je cortisolgehalte binnen de perken houden

Teveel stress ervaren is voor niemand goed, of je nu in de overgang bent of niet. Er zijn verschillende manieren waarop je de hoeveelheid cortisol in je lichaam helpt terugbrengen tot aanvaardbare proporties, zoals door het eten van voldoende groenten en fruit. Snelle koolhydraten, die je bijvoorbeeld vindt in snoep en koek, kan je beter vermijden omdat ze je bloedsuiker snel laten pieken. Na deze piek volgt een onvermijdelijke dip, waardoor je weer behoefte krijgt aan zoetigheid en zo ontstaat er een doorlopend proces waarin je bloedsuiker continu van hoog naar laag en terug blijft schommelen.

Ook je hoeveelheid cafeïne kan je in tijden van stress beter binnen de perken houden. Dranken die grotere hoeveelheden cafeïne bevatten, zoals koffie en energiedrankjes, stimuleren de aanmaak van cortisol. Een veilige hoeveelheid cafeïnehoudende dranken is twee porties per dag. Voedingsmiddelen die je helpen om je cortisol in toom te houden zijn: omega 3 vetzuren, vitamine C, vitamine B5 en foliumzuur. Leuk weetje: ook donkere chocolade heeft een gunstig effect op je cortisolwaarde!

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Ben je van nature een stresskip en kun je wel wat meer “zen” in je leven gebruiken? Body-mind technieken, zoals yoga, tai chi, mindfulness en meditatie helpen je om rustiger te worden en meer balans in je leven te brengen. Vind je dit toch allemaal iets te zweverig, denk dan eens aan het doen van ademhalingsoefeningen. Hier hoef je niet speciaal voor te gaan zitten: ademhalingsoefeningen kan je doen tijdens het koken, autorijden of administratieve werkzaamheden.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen