De overgang en vergeetachtigheid

Over de overgang is gelukkig steeds meer informatie beschikbaar. Waar er in het verleden niet of nauwelijks gesproken werd over de verscheidenheid aan klachten die horen bij de overgang, is tegenwoordig vrijwel elke klacht bespreekbaar: urineverlies, pijnlijke borsten, maar ook depressie, hyperventilatie en huwelijksproblemen. Ook vergeetachtigheid tijdens de overgang komt vaak voor. 

De overgang en vergeetachtigheid, wat heeft dat nou met elkaar te maken? In eerste instantie niet veel, en juist dat is waarom veel vrouwen in de overgang zich zorgen maken als zij vergeetachtig zijn. Zij zijn bang dat de vergeetachtigheid een symptoom is van iets veel ernstigs, zoals beginnende dementie. Dit is echter niet het geval: de overgang en vergeetachtigheid horen bij elkaar.

De overgang en vergeetachtigheid: hoe wordt dit veroorzaakt?

Vrouwen in de overgang klagen er geregeld over dat hun hoofd vol watten lijkt te zitten en dat zij moeite hebben met het herinneren van dagelijkse kleine dingetjes, zoals bijvoorbeeld waar iemand z’n sleutels gelaten heeft of wat er nu toch echt niet mocht ontbreken op het boodschappenlijstje van vanmiddag. Deze vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen die plaatsvinden tijdens de overgang. De concentraties oestrogeen en progesteron wisselen tijdens de overgang vaak sterk, iets waar juist het centraal zenuwstelsel op reageert. Hierdoor wordt vergeetachtigheid, verwardheid en concentratieverlies veroorzaakt.

Juist als je gewend bent om normaliter alles onder controle te hebben, kan het beangstigend zijn om ineens een beetje vergeetachtig te zijn. Toch is het niets om je zorgen te maken. Na de overgang is het probleem verleden tijd, dus gun jezelf een kleine adempauze.

Er zijn ook diverse supplementen die eventueel kunnen bijdragen, bijvoorbeeld Ginkgo Extra Forte Capsules van Bloem (aff.).

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


2 gedachten over “De overgang en vergeetachtigheid”

 1. Bij hysterectomie met behoud van eierstokken, hoe herken je symptomen van overgang ?
  Kan dit ook zo voorbij gaan zonder uitgesproken klachten?

 2. Ergens heb ik gelezen dat vergeetachtigheid in de overgang weer overgaat.
  In 2002 begon de overgang bij mij, ik weet niet precies wanneer ik nou vergeetachtig werd, maar dat ben ik nu (2017) nog steeds.
  Wie weet wanneer dit stopt?
  vriendelijke groet
  Maria

Een reactie plaatsen