Overgang en zwangerschap

De overgang en zwangerschap, het lijken op het eerste gezicht twee zeer tegenovergestelde termen. De overgang luidt immers het einde in van het leven als vruchtbare vrouw, zodat er nadien geen sprake meer kan zijn van een zwangerschap. In de tussentijd daarentegen schommelen de hormonen nog alle kanten op, wat geregeld kan zorgen voor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.

De vruchtbaarheid van een vrouw is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Wil je zwanger kunnen worden, dan moet er sprake zijn van een eicel die vrijkomt uit een van de eierstokken. Dit proces wordt eisprong genoemd. Zonder eisprong is er geen kans op zwangerschap. Wanneer de voorraad eitjes uitgeput is, komt de vrouw in de overgang en neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen af. Bij veel vrouwen zorgt dit proces voor diverse klachten, zoals opvliegers en gewichtstoename. Ook wordt de menstruatiecyclus steeds minder regelmatig.

Zolang een vrouw menstrueert, is er echter kans op zwangerschap, hoe klein deze kans ook is. Vlak vóór de menstruatie komt er immers nog steeds een eicel vrij. Juist omdat je in de overgang bent, ben je wellicht niet meteen gealarmeerd wanneer je menstruatie wegblijft. Toch zou een uitblijvende menstruatie ook kunnen duiden op zwangerschap, tenzij je voorbehoedsmiddelen gebruikt.

Definitief geen kans op zwangerschap

De definitieve leeftijd waarop vrouwen niet langer zwanger kunnen raken, verschilt van vrouw tot vrouw. Ongeveer de helft van de vrouwen van 50 jaar heeft de menopauze inmiddels bereikt, maar er zijn dus ook vrouwen die langer of korter vruchtbaar zijn. Uiteraard zitten veel vrouwen op deze leeftijd niet meer te wachten op een kind, ook in verband met het toegenomen risico op afwijkingen bij de baby. Het is dan ook verstandig om voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken totdat je laatste menstruatie een jaar geleden is. Huisartsen adviseren over het algemeen voorbehoedsmiddelen tot de leeftijd van 52 jaar.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “Overgang en zwangerschap

Een reactie plaatsen