Slaappatroon bij overgangssymptomen

Overgang symptomen

Een vrouw komt gemiddeld rond haar 50e levensjaar in de overgang. Met deze periode komt er een einde aan de vruchtbaarheid. De voorraad eicellen in de eierstokken is bijna op, en dat heeft een behoorlijke impact op de hormoonhuishouding. Door die veranderende hormoonspiegel kunnen er diverse lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.

De drie hoofdsymptomen van de overgang

Artsen gaan uit van drie symptomen die rechtstreeks het gevolg zijn van de veranderende hormoonhuishouding. Deze ’typische overgangsklachten’ zijn:

Andere klachten worden door de meeste artsen beschouwd als een gevolg van de drie hoofdsymptomen. Zo kunnen hevige bloedingen (bloedarmoede!) de vermoeidheid verklaren. Nachtelijke opvliegers kunnen slaapstoornissen veroorzaken. En wie last heeft van een gevoelige, droge vagina zal vanzelf ook minder zin krijgen om te vrijen.

Andere symptomen van de overgang

Lijst met overgangsklachten
Lijst met overgangsklachten

Als je het aan vrouwen zelf vraagt, is de lijst met overgangsklachten echter veel langer. Naast opvliegers/nachtzweten, vaginale klachten en een veranderend menstruatiepatroon, zijn dit de meest genoemde symptomen in de overgang:

Lichamelijke overgangsklachten

Psychische symptomen van de overgang

Veel gehoorde psychische overgangssymptomen zijn onder andere:

Sommige vrouwen merken amper iets van de overgangssymptomen. Andere hebben zo’n beetje overal last van. De klachten die worden ervaren in de overgang verschillen dus per persoon.

De gevolgen van overgangsklachten

De overgang is een ingrijpende periode in het leven van een vrouw. Veel vrouwen hebben moeite met het idee dat ze niet meer vruchtbaar zijn (ook al is hun kinderwens al jaren geleden vervuld). Daarnaast kunnen een wisselvallig humeur en de afnemende zin in vrijen soms spanningen binnen de relatie veroorzaken. Maar ook op de werkvloer kan de overgang roet in het eten gooien. Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of migraine, leiden namelijk tot meer ziekteverzuim. En alsof dat nog niet genoeg is, worden veel vrouwen ook nog eens onzeker over hun eigen lichaam door symptomen als gewichtstoename en ongewild urineverlies.

Wat te doen bij overgangsklachten?

informeren over de overgang
Lezen over de overgang

Heb jij last van overgangsklachten? In je eentje doorploeteren of in stilte lijden is geen goed idee. Met wat hulp kun je de overgang beter doorkomen. Laat je op deze site (of andere sites) informeren over de overgang en alle aanverwante klachten. Kennis is macht! Lees over de diverse mogelijkheden om deze periode wat dragelijker te maken. Zoek daarbij vooral een manier die voor u goed voelt. Sommige vrouwen hebben behoefte aan een medische aanpak en begeleiding door een huisarts. Andere vrouwen vinden het misschien prettiger om het lichaam en de geest op een natuurlijke manier te ondersteunen. Alles kan. Bekijk hier de tips bij overgangsklachten.

In de overgang? Join the club!

Ook belangrijk: bedenk vooral dat je niet de enige bent die last heeft van overgang symptomen. Anno 2018 zijn maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang. Daarvan heeft zo’n 80% last van overgangsklachten (cijfers: vuurvrouw.nu). En aangezien de bevolking de komende jaren alleen maar meer vergrijst, zullen dus steeds meer vrouwen te maken krijgen met overgangssymptomen.

Gedeelde smart is halve smart. Contact met lotgenoten kan dan ook zeker helpen. Op internet zijn verschillende fora waarop je ervaringen en tips kunt uitwisselen. Geen behoefte aan contact? Misschien vind je het prettiger om boeken over de overgang te lezen. Het aanbod is groot!

Wanneer naar de huisarts met overgang symptomen

Bent je ouder dan 40 en begint je menstruatie af en toe te haperen, dan hoef je echt niet op stel en sprong naar de huisarts. Maak bij overgangssymptomen wel een afspraak met de huisarts in de volgende gevallen:

  • Je heeft behoefte aan meer informatie over de overgang.
  • De klachten hebben zoveel impact op je leven dat je je dagelijkse bezigheden niet kunt uitvoeren of depressief dreigt te worden.
  • Je krijgt last van overgangsklachten terwijl je jonger bent dan 40.

Uiteraard overleg je ook met een huisarts bij hevige of ernstige klachten of bij klachten die je niet vertrouwt.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

10 reacties

  1. Door de overgang zit ik niet goed in mijn vel, ik prikkelbaar en heb af en toe een zeer kort lontje. Maar wat ik nog vervelender vind is dat ik me soms erg somber en depressief voel. Ik ga elke dag wandelen met de hond, maar blijkbaar is dat onvoldoende , heeft iemand tips voor een medicijn, vitamines of voedingssupplementen die mij wat blijer kunnen maken ?

    • Bij voetreflextherapie wordt gebruik gemaakt van een speciale hormoonmassage die je hormoonhuishouding balanceert. Ik ben zelf voetreflextherapeut en heb er goede resultaten mee behaald. Sterke afname van opvliegers, beter doorslapen ed. Fundament voetreflex

  2. Extra soja eten schijnt te helpen tegen de verschijnselen van de hormoonverandering omdat er fyto-oestrogeen inzit.

  3. ik zit niet goed in mn vel,kan t toch nog de overgang zijn,ben inmiddels 65 maar smiddags heb ik t steen koud en savonds bloedheet,wat kan ik hier aan doen

  4. Bij voetreflextherapie wordt gebruik gemaakt van een speciale hormoonmassage die je hormoonhuishouding balanceert. Ik ben zelf voetreflextherapeut en heb er goede resultaten mee behaald. Sterke afname van opvliegers, beter doorslapen ed.

  5. Ik weet dat overmatig transpiratie erbij, maar het extra ruiken ervan ook, hoort dat er ook bij? En het altijd koud hebben ook?

    Met vriendelijke groet,
    Moriana

    • Nou… dat ik mezelf echt ruik… ligt dus niet alleen aan mij… Ik vind mezelf ook stinken… ondanks elke dag douchen en lotions en dergelijke (Wat ik al jaren doe)

Reacties zijn gesloten.