Overgang symptomen

Een vrouw komt gemiddeld rond haar 50e levensjaar in de overgang. De term “overgang” is er niet voor niets: met deze periode komt er een einde aan het vruchtbare leven van een vrouw. De eitjes, die haar gehele leven in haar eierstokken hebben gezeten, zijn bijna op en de hormonale balans van het lichaam verandert. Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen zorgen voor diverse lichamelijke en geestelijke klachten, zoals zij dit ook doen gedurende de puberteit en tijdens zwangerschap. Het lichaam verandert en dit heeft gevolgen op zowel lichamelijk als psychisch vlak. 

Een van de meest bekende overgang symptomen is uiteraard de opvlieger, een verschijnsel waar de nodige grappen en grollen over worden gemaakt, maar dat voor de vrouw in kwestie alles behalve aangenaam is. Met enkele kleine tips wordt het doormaken van een opvlieger echter al heel wat leefbaarder.

Andere overgang symptomen

De overgang kan leiden tot een heel scala aan symptomen en klachten, waaronder ook verandering van het slaappatroon. Niet alleen de opvliegers, maar ook het minder lekker in je vel zitten kan ervoor zorgen dat de nachtrust behoorlijk verstoord raakt. Dit heeft uiteraard z’n weerslag op je gezondheid, je humeur en je algehele welbevinden.

Ook de bloeddruk kan hoger worden tijdens en na de overgang. Tijdens het vruchtbare leven van de vrouw vindt er immers een maandelijkse ‘aderlating’ plaats, die verdwijnt na de menopauze. De bloeddruk, die in de regel lager ligt dan bij mannen van dezelfde leeftijd, kan na de overgang dan ook stijgen. Dit hoeft niet meteen problematisch te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden.

Als psychische symptomen de overhand krijgen

De menopauze is een ingrijpende periode in het leven van een vrouw. Niet alleen hebben veel vrouwen moeite met het verlies van hun vruchtbaarheid (ook al is hun kinderwens al jaren geleden vervuld), al het hormonale geweld gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Je wisselvallige humeur en je afnemende zin in vrijen kunnen soms zorgen voor spanningen binnen je relatie, vooral als je man geen of weinig begrip hebt voor deze turbulente fase in je leven. Ook kunnen lichamelijke klachten, zoals overbeharing en ongewild urineverlies, ervoor zorgen dat je onzeker wordt over je eigen lichaam.

Het heeft meestal geen zin om stilzwijgend door te worstelen met al je vragen en onzekerheden, hoewel erin zwelgen natuurlijk net zomin een goede oplossing is. Wel hebben veel vrouwen baat bij begrip: niet alleen van hun partner, maar ook door het vinden van steun bij vrouwen die hetzelfde doormaken. Gelukkig zijn er veel websites en boeken te vinden waarin vrouwen steun en herkenning kunnen vinden. Dit lost de overgangsproblemen natuurlijk niet op, maar helpt wel om deze fase dragelijker te maken.

Dreig je echt te verzanden in een depressie of heb je last van angst- en paniekaanvallen, dan is het zaak om serieuze hulp in te roepen. De eerste stap is die naar de huisarts. Deze zal de klachten beoordelen en een behandeling voorstellen: dit kan psychotherapie zijn, maar bijvoorbeeld ook verlichting van de klachten door middel van hormoontherapie.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


7 gedachten over “Overgang symptomen

  1. Door de overgang zit ik niet goed in mijn vel, ik prikkelbaar en heb af en toe een zeer kort lontje. Maar wat ik nog vervelender vind is dat ik me soms erg somber en depressief voel. Ik ga elke dag wandelen met de hond, maar blijkbaar is dat onvoldoende , heeft iemand tips voor een medicijn, vitamines of voedingssupplementen die mij wat blijer kunnen maken ?

  2. Ik weet dat overmatig transpiratie erbij, maar het extra ruiken ervan ook, hoort dat er ook bij? En het altijd koud hebben ook?

    Met vriendelijke groet,
    Moriana

    • Nou… dat ik mezelf echt ruik… ligt dus niet alleen aan mij… Ik vind mezelf ook stinken… ondanks elke dag douchen en lotions en dergelijke (Wat ik al jaren doe)

Een reactie plaatsen