Overgangsklachten bij mannen

De menopauze luidt het einde in van je vruchtbare periode. Maar wist je dat overgangsklachten bij mannen ook voorkomen? Hij raakt echter, aan het einde van deze woelige tijd, niet onvruchtbaar. Toch kan ook hij behoorlijk last hebben van de mannelijke menopauze, oftewel de penopauze. 

Niet alleen vrouwen krijgen tussen hun veertigste en hun vijftigste te maken met op hol geslagen hormonen: de mannelijke hormoonspiegel maakt net zo goed een aantal veranderingen door. Deze veranderingen kunnen, net als bij vrouwen, zorgen voor bepaalde overgangsklachten. Echt typische vrouwelijke klachten, zoals bijvoorbeeld de bekende opvliegers, zal je bij mannen niet snel tegenkomen- maar het kan wél! Ook andere klachten, zoals slapeloosheid en depressieve gevoelens, komen bij mannen op grote schaal voor.

Overgangsklachten bij mannen kunnen gevolgen hebben voor het seksleven

Het sekslevenVan vrouwen in de overgang hoor je vaak dat hun libido gedaald is. Ook mannen kunnen tijdens hun ‘penopauze’ minder zin hebben in seks. Hierdoor, maar ook door hun veranderende hormoonspiegel, wordt het soms moeilijker om een erectie te krijgen en/of te behouden. Mannen kunnen hierdoor erg onzeker worden, maar juist onzekerheid en twijfels kunnen het probleem verergeren! Accepteer dat je lichaam verandert en dat het allemaal wat langzamer op gang komt is hierbij het devies. Eventueel kan je je toevlucht nemen tot middelen die je libido (aff.) een boost geven, hoewel gezond eten en voldoende lichaamsbeweging nemen waarschijnlijk net zo effectief (zo niet effectiever) is. Krijg je niet voldoende vitaminen binnen, vul dit dan aan met supplementen: je kan het in deze woelige periode in je leven goed gebruiken! Vind hier multivitaminen en mineralen afgestemd op de man > (aff.)

Testosterontekort

Bij de ouder wordende man neemt de testosteronspiegel langzaam maar zeker af. Dit is een natuurlijk verschijnsel, maar dat wil niet zeggen dat je hierdoor geen tekort aan testosteron zou kunnen krijgen! Een te laag testosterongehalte kan verschillende klachten met zich meebrengen, zoals:

 • verminderde vitaliteit;
 • afname van het libido;
 • stemmingswisselingen en depressieve gevoelens;
 • meer buikvet;
 • verlies van spiermassa;
 • problemen met in- of doorslapen;
 • bloedarmoede;
 • botontkalking.

Een tekort aan testosteron kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Wie last denkt te hebben van een testosterontekort doet er dan ook goed aan om een afspraak te maken bij de huisarts. Blijkt het testosterongehalte inderdaad te laag, dan valt daar met behulp van medicatie gelukkig wat aan te doen. Er zijn verschillende middelen die kunnen worden ingezet: tabletten, maar ook injecties en zelfs een speciale gel.

Overgangsklachten en prostaatproblemen

ProstaatproblemenBij overgangsklachten bij mannen kán ook sprake zijn van plasproblemen, In tegenstelling tot bij vrouwen, kunnen problemen bij het plassen méér zijn dan alleen gênant: oudere mannen lopen een verhoogd risico op prostaatkanker, en plasproblemen kan hiervan een van de indicaties zijn. Is er inderdaad sprake van prostaatkanker, dan is het belangrijk hier zo vroeg mogelijk bij te zijn. Dit vergroot de kans op een effectieve behandeling aanzienlijk.

Signalen waarmee je zeker naar de dokter moet, zijn zaken zoals:

 • moeite met urineren;
 • het gevoel hebben dat na het plassen de blaas niet leeg is;
 • bloed in het sperma;
 • troebele urine of bloed in de urine;
 • een branderig gevoel en pijn bij het plassen;
 • nadruppelen;
 • plassen met een onderbroken straal.

Heb je een of meer van deze symptomen, dan wil dit uiteraard niet meteen zeggen dat je prostaatkanker hebt. Er zijn legio mannen die kampen met een goedaardige vergroting van de prostaat, wat ook plasklachten oplevert maar verder niet gevaarlijk is. Toch is het belangrijk om in geval van (aanhoudende) plasklachten tijdig een afspraak te maken bij de dokter.

Mannen en opvliegers?

Alle grapjes (die meestal gemaakt worden door mannen) ten spijt, is het hebben van opvliegers niet alleen voorbehouden aan vrouwen in de overgang. Tijdens hun “penopauze” kunnen ook mannen last hebben van typische aanvallen waarbij het zweet hen van het ene op het andere moment uitbreekt en het gelaat rood aanloopt. Deze mannelijke opvliegers worden veroorzaakt door de afname van testosteron, het mannelijk geslachtshormoon. Hoewel mannen tot op hoge leeftijd testosteron produceren, kan de productie ervan wel afnemen- en soms zelfs in behoorlijk tempo. Hierdoor raakt de mannelijke hormoonspiegel van slag, met opvliegers tot gevolg.

Vaak gaat het hebben van opvliegers bij mannen ook gepaard met andere typische klachten die behoren bij een testosterontekort, zoals de klachten die enkele alinea’s hierboven reeds werden benoemd. Ontbreken andere klachten, maar heb je als man wel last van opvliegers? Dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Een mogelijke oorzaak van opvliegers bij mannen ligt in de overproductie van vaatverwijdende stoffen. Deze overproductie wordt op zijn beurt meestal weer veroorzaakt door een onderliggende aandoening, dus een bezoek aan de dokter is in dat geval zeker aan te raden.

Opvliegers die het gevolg zijn van een verstoorde hormoonhuishouding, kan je enigszins binnen de perken houden door goed te letten op je voedselpatroon. Bepaalde voedingsmiddelen staan erom bekend dat zij een gunstige werking hebben op opvliegers. Dit zijn:

 • Vruchten zoals appels, peren, perziken en mango’s;
 • Aardappelen;
 • Groenten zoals broccoli, rabarber en koolsoorten;
 • Vetten en oliën, bijvoorbeeld walnootolie, zonnebloemolie en olijfolie;
 • Zoetstoffen (honing, kandij)
 • Makreel, paling, bokking en sprot.

Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen het ontstaan van opvliegers juist bevorderen. Wees dus matig met alcohol, koffie, suiker > zie ook de website: 20 dagen suikervrij (aff.), vlees en pittig gekruide gerechten.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen