Overgangsklachten of hartklachten?

Sommige verschijnselen, zoals de opvlieger, behoren tot de kenmerkende signalen van de overgang. Tijdens de verschillende fases van de overgang kunnen vrouwen last krijgen van diverse klachten, zoals hyperventilatie, pijnlijke borsten, zwaarder worden of stemmingswisselingen. Maar soms worden (beginnende) hartklachten aangezien voor overgangsklachten, en dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het verschil weten tussen overgangsklachten of hartklachten is dan ook zeer belangrijk.

Signalen die wijzen op problemen met het hart en/of de bloedvaten, zijn bij vrouwen vaak subtieler dan bij mannen het geval is. Daarom kunnen overgangsklachten of hartklachten gemakkelijk met elkaar worden verward. Hierdoor worden tijdige signalen van bijvoorbeeld een naderend hartinfarct soms gemist, met alle gevolgen van dien. Als hartklachten niet tijdig onderkend worden, kan dit leiden tot onherstelbare schade.

Overgangsklachten of hartklachten?

Hartklachten bij vrouwen ontstaan meestal tijdens of na de overgang. Juist daardoor weten vrouwen vaak niet of zij nu met overgangsklachten of hartklachten kampen. Iedere dag overlijden er in Nederland 57 vrouwen aan hartklachten en belanden er 440 in het ziekenhuis door hart- of vaataandoeningen. De kans dat een vrouw na de overgang last krijgt van hart- en vaatziekten, is 36 procent hoger dan het gevaar om vóór de menopauze te kampen met een dergelijke aandoening. Toch worden veel signalen van dreigende hart- en vaataandoeningen bij vrouwen vaak gemist, juist doordat de klachten kunnen lijken op overgangsklachten.

Klachten die mogelijk wijzen op hart- en vaataandoeningen, zijn misselijkheid, slecht slapen, moeheid, zweten en kortademigheid. Vrouwen die last hebben van dergelijke symptomen, doen er verstandig aan een bezoek te brengen aan de huisarts. Deze kan tijdig signaleren of er sprake is van overgangsklachten of hartklachten, zodat de behandeling op tijd kan worden gestart. Wanneer hart- of vaataandoeningen bij vrouwen op tijd herkend en behandeld worden, hebben zij dezelfde herstelkansen als mannen met een soortgelijke aandoening.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen