Schildklier of de overgang

Schildklier of is het toch de overgang?

Sommige overgangsklachten lijken sterk op de klachten die ook voorkomen bij bepaalde ziekten. Zo is er veel overlap met symptomen van een schildklieraandoening. Lastig, want hoe weet je of je last hebt van je schildklier of dat het toch om de overgang gaat?

Schildklieraandoeningen en de overgang

Tijdens de overgang verandert er veel in je hormoonhuishouding. Ook je schildklier, een orgaan dat in de hals ligt en bepaalde hormonen aanmaakt, kan sneller of juist langzamer gaan werken. Dit kan klachten geven die verdacht veel lijken op de symptomen van de overgang.

Symptomen van een te snel werkende schildklier

De schildklier maakt hormonen aan die veel invloed hebben op je stofwisseling. Werkt de schildklier te snel, dan zal je stofwisseling daardoor extra gestimuleerd worden. Dit herken je onder andere aan de volgende symptomen:

  • Het snel te warm hebben;
  • Snellere hartslag;
  • Dunne ontlasting of diarree;
  • Opgejaagd gevoel;
  • Vermoeidheid;
  • Oogklachten.

Deze klachten zijn vergelijkbaar met een aantal signalen waaraan je de overgang herkent. Denk aan vermoeidheidsklachten, de opvliegers en het nachtelijk zweten, hartkloppingen, maagdarmklachten en droge ogen.

Symptomen van een traag werkende schildklier

Werkt je schildklier juist te langzaam, dan zal daardoor je stofwisseling vertragen. Een langzaam werkende schildklier geeft onder meer de volgende klachten:

  • Veranderde menstruatiecyclus;
  • Geheugenverlies en concentratiestoornissen;
  • Haaruitval;
  • Minder zin om te vrijen;
  • Gewichtstoename.

Ook deze klachten komen overeen met symptomen die duiden op de overgang, zoals een verminderd libido, aankomen in gewicht, onregelmatig ongesteld zijn en moeite hebben met concentreren.

Is het de overgang of een schildklierprobleem?

Schildklierklachten lijken sterk op de symptomen van de overgang. Het risico bestaat dan ook dat je je klachten afschuift op de naderende menopauze terwijl het misschien ook je schildklier kan zijn. Schildklierproblemen komen maar liefst vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bovendien neemt de kans op schildklierproblemen toe bij het ouder worden. Maar hoe kom je erachter of je klachten veroorzaakt worden door je schildklier of toch door de overgang?

Diagnose schildklierproblemen of overgang

Heb je klachten die vooral horen bij óf een langzame óf een snelle schildklierwerking, dan kan het zijn dat het toch niet aan de overgang ligt. In dat geval is het handig om even langs de huisarts te gaan. Die kan je bloed laten testen op schildklierhormonen. Is de uitslag normaal, dan zouden de klachten het gevolg kunnen zijn van de overgang.

Ga in ieder geval naar de huisarts met klachten als een zwelling in de hals of uitpuilende ogen. Dit zijn symptomen die kunnen duiden op een schildklierprobleem maar die niet gelinkt zijn aan de overgang.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

2 reacties

  1. Ik ben 34 jaar en heb te horen gekregen dat ik in de vervroegde overgang zit,maar ook de waarde van mijn schildklier is te hoog. Hoe weet ik nu zeker of het de vervroegde overgang is of door de schildklier?

  2. Ik ben 58 en overgang was redelijk voorbij dacht ik. Nu mijn TSH te hoog en de overgangsklachten weer terug. Het overlapt elkaar nogal qua klachten.ik krijg nu schildklier medicatie dus schildklier hormoon.en nu zijn de overgang klachten nog echter. Dus het hele hormoon systeem is van de leg. Heel vermoeiend. Veel klachten en mentaal heel onstabiel. Dus heel herkenbaar

Reacties zijn gesloten.