Overgangsklachten of te traag werkende schildklier

Rond de leeftijd van 50 jaar komt een vrouw in de overgang: de periode die het einde inluidt van haar vruchtbare leven. Het gemiddelde van 50 jaar is slechts een gemiddelde: vrouwen kunnen eerder of later in de overgang komen. Wie te maken heeft met een vervroegde overgang, krijgt zelfs héél wat jaren eerder te maken met typische overgangsverschijnselen. Maar, niet ieder overgangsverschijnsel hoeft automatisch veroorzaakt te worden door de overgang. “Zijn het overgangsklachten of te traag werkende schildklier” is dan ook de vraag die menig vrouw zich zou moeten stellen. 

Een te traag werkende schildklier komt op grote schaal voor. Mannen krijgen op de een of andere manier veel minder te maken met schildklierproblematiek: het is dus typisch een vrouwenkwaal. Geschat wordt dat maar liefst 25% van de vrouwen van 45 jaar en ouder te maken heeft met een te traag werkende schildklier.

De schildklier is een klein, vlindervormig orgaantje bovenin je hals. Daar maakt het een hormoon aan, thyroxine genaamd. Meestal wordt dit afgekort tot T4. Thyroxine is verantwoordelijk voor essentiële processen in je lichaam, met andere woorden: je stofwisseling. Het is dan ook thyroxine dat voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor hoe je je voelt en of je veel of weinig energie hebt.

Een te traag werkende schildklier

Door een te traag werkende schildklier kunnen allerlei klachten ontstaan die doen denken aan de overgang. De boosdoener wordt echter vaak over het hoofd gezien: de overgangsklachten worden dan in het geheel toegeschreven aan de afname van oestrogeen en progesteron. Uiteraard nemen deze hormonen wel degelijk af tijdens de overgangsperiode, maar dat wil niet zeggen dat de klachten alléén hieruit voortvloeien: ook een te traag werkende schildklier kan dergelijke klachten veroorzaken.

Juist omdat de vrouw in kwestie in de overgang is, wordt niet vaak aan een te traag werkende schildklier gedacht. Terwijl de werking van de schildklier zo eenvoudig te testen is: via het bloed.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen