Pijnlijke borsten in de overgang

Ook al hoort de overgang bij het leven van een vrouw, dat wil nog niet zeggen dat het een gemakkelijke periode is. Vrijwel alle vrouwen die in de overgang komen, krijgen te maken met diverse lichamelijke en geestelijke ongemakken. Sommige overgangsklachten zijn heel bekend, zoals de opvlieger.  Andere overgangsklachten staan heel wat minder op de voorgrond, maar dat wil nog niet zeggen dat deze klachten niet bestaan. Over pijnlijke borsten in de overgang bijvoorbeeld hoor je bijna nooit iemand, maar toch hebben veel vrouwen er last van. 

Veel vrouwen zijn er aan gewend: hun borsten die reageren op hormonale veranderingen. Rond de menstruatie bijvoorbeeld hebben veel vrouwen last van pijnlijke, gespannen borsten, net zoals in de eerste periode van hun zwangerschap, Maar ook tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van gevoelige en soms zelfs ronduit pijnlijke borsten. Vrouwen kiezen er in dat geval soms voor om ’s nachts een bh te blijven dragen of hun borsten te ondersteunen met kussens, in de hoop de pijn te verminderen.

Pijnlijke borsten in de overgang: hoe ontstaat het?

De gevoeligheid van de borsten wordt veroorzaakt door de afname van een bepaald hormoon, progesteron. Doordat er minder progesteron wordt geproduceerd door het lichaam, krijgt de vrouw in verhouding meer oestrogeen. Dit oestrogeen krijgt invloed op de borsten, waardoor deze gezwollen, gespannen of zelfs pijnlijk kunnen aanvoelen. Ook kan het klierweefsel in de borst veranderen. Dit klierweefsel voelt dan onregelmatig of soms zelfs ronduit bobbelig aan. Deze bobbels kunnen van grootte veranderen en soms ineens weer verdwijnen, om dan later terug te keren. Ook kan er vocht uit een van beide of uit beide tepels komen.

De meeste vrouwen schrikken erg wanneer er “ineens” iets is met hun borsten. Toch duiden gespannen, pijnlijke borsten tijdens de overgang zelden op iets ernstigs. De verschijnselen, die met name vlak voor de menstruatie hevig kunnen zijn, nemen na verloop van tijd vanzelf af.

Na de menopauze

Vaak heb je aan het einde van de menopauze geen last meer van pijnlijke borsten, maar dat wil niet zeggen dat je borsten weer aanvoelen als voorheen. Tijdens de overgang verandert en vermindert het klierweefsel in je borsten, waardoor deze zachter en platter worden. Het slapper wordende bindweefsel (en de zwaartekracht) zorgt ervoor dat je borsten helaas meer gaan hangen. Vrouwen die van nature al wat zwaarder zijn, hebben in de overgang soms juist een gelukje: hun borsten kunnen wat groter worden. Dit wordt veroorzaakt door de oestrogenen in hun vetweefsel.

Gebruik je hormoonpreparaten tijdens de overgang? Hou er dan rekening mee dat dit ertoe kan leiden dat het begin van borstkanker minder snel wordt opgemerkt. Dit komt doordat het klierweefsel in je borsten verandert onder invloed van je hormonen. Na de menopauze neemt het klierweefsel af en verdwijnt, behalve bij vrouwen die hormonen gebruikten tijdens de overgang.

Merk je dat je door de overgang slappere borsten hebt gekregen en stoor je je hieraan, dan kan je je borstspieren trainen waardoor de borsten steviger lijken. Vooral zwemmen is een beproefde en effectieve methode, net zoals het doen van oefeningen waarmee je je rug- en halsspieren traint. Wisseldouches, dus douchen met warm water en dit afwisselen met koud (en omgekeerd) zorgen ook voor minder slappe borsten. Je kan thuis wisseldouches nemen, maar ook in de sauna biedt men vaak deze mogelijkheid.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


15 gedachten over “Pijnlijke borsten in de overgang

 1. Ik was al vroeg in de overgang, voor mijn 40e. Ben nu 56 jr. Sinds 2 jaar heb ik zgn mastopathie. Pijnlijke borst (1). Er zit een kleine cyste in, (sinds 2 jaar) die niet verandert en iedere 6 maanden onderzocht wordt. Het vreemde is dat deze borst ook groter wordt.
  Volgens mijn dokter is er niets met mij aan de hand, alles wordt regelmatig onderzocht, geen reden tot angst of paniek, zegt ze. Het blijft me echter bezig houden.

 2. Ik heb in allebei de borsten een cyste zitten en heb er geen last van,maar omdat ik nu in de overgang ben heb ik wel meer last van pijnlijke borsten . Ik ben daarom nog even naar mijn huisarts geweest en die heeft ze allebei nagevoeld ook onder mijn oksels en die zei dat er niets aan de hand was toch zit het me niet lekker. Ik heb het dus ook nog steeds dat ik er aan denk.

 3. Ik ben met 27 jaar in de overgang gekomen nu 20 jaar later heb ik last van pijnlijke borsten ook ben ik in 1 jaar tijd van bh maat 70 d naar 70 f gegaan onderzoek gehad maar niks gevonden heel vervelend die pijnlijke borsten

 4. Wat een narigheid…ben je in de overgang krijg je toch weer pijnlijke borsten.
  Ik kom mijn volgend leven terug als man. En tegen die tijd, kan ik dan ook nog eens ongestoord een kort rokje dragen :-).

 5. Ik ben 49 jaar en heb van jongs af aan in meer- en mindere mate last gehad van mastopathie. Nu ik in de overgang zit was de pijn soms echt niet te harden. Mijn moeder had er ook last van en ik dacht dat dat gewoon bij ons hoorde. Mijn moeder is gestorven toen ze 50 was aan borstkanker. Toen ik vorig jaar van een vriendin hoorde dat ik eens moest proberen om magnesiumsupplement te slikken was ik sceptisch maar ben er mee begonnen. Alles is over, ik heb nooit meer last gehad, het is nu een jaar geleden, ik kan mijn borsten nu veel beter controleren omdat de bobbels weg zijn, en heb geen pijn meer.

 6. Ik ben ook een vrouw van bijna 41 jaar, gebruik ook al 4 jaar geen pil meer en heb altijd pijnlijke borsten. Het wisselt wel af de ene maand meer als de andere. Soms rond de menstruatie meer. Ik vind het ook eel vervelend. Ik word er gewoon chagrijnig van. Wat voor magnesium moet ik dan slikken? Graag tips. Mijn moeder had ook hle erge overgangsproblemen hoofdpijn, opvliegers en pijnlijke borsten.

 7. ik ben 47 en ik heb ook zo’n last van mijn borsten. Ik denk regelmatig dat het foute boel is maar ik voel geen knobbeltje. Ik word er ook gek van. Normaal was het vlak voor de menstruatie maar nu is het eigenlijk altijd en de pijn verergert rond de eisprong. Ik ga maar eens beginnen met ginseng. dat schijnt ook goed te helpen tegen overgangsklachten.

  • Beste S, ik ben ook 47 en heb al weken pijn. Bij het slapen, omdraaien in bed. Als ik uit bed stap moet ik ze ondersteunen, bij het uittrekken van mijn bh, alles doet zeer. Jij schreef jouw reactie in juli. Hoe gaat het nu met je en wat heb je er aan gedaan?

Een reactie plaatsen