Slapeloosheid tijdens de overgang

Als vrouw heb je het niet altijd even gemakkelijk, zeker niet op het moment dat de overgang is aangebroken. Tijdens de overgang, ook wel menopauze genoemd, kan je last krijgen van diverse klachten, zoals hartkloppingen, hyperventilatie en humeurigheid. En over humeurigheid gesproken… hoe prettig ben je in de dagelijkse omgang wanneer je ’s nachts niet aan je rust toekomt? Voor veel vrouwen is slapeloosheid tijdens de overgang helaas terugkerende kost, met alle gevolgen van dien. 

Op zich is slapeloosheid niet direct te verklaren vanuit alle hormonale veranderingen die spelen tijdens de menopauze, maar dat wil niet zeggen dat de slaapproblemen alleen tussen de oren zitten: veel vrouwen geven aan last te hebben van problemen met inslapen en/of doorslapen. Zo hebben vrouwen vaak moeite om de slaap te vatten en liggen na het naar bed gaan uren te woelen. Deels is dit te verklaren door het ouder worden an sich: naarmate mensen ouder worden, slapen ze steeds korter en lichter. Je lichaam kan dus met minder slaap toe dan je gewend bent. Door goed naar je lichaam te luisteren in plaats van hardnekkig vast te houden aan het idee dat je minimaal acht of negen uur slaap nodig hebt, voorkom je in ieder geval dat je nachtenlang gefrustreerd naar de klok ligt te kijken.

Doorslapen tijdens de overgang

Vrouwen hebben tijdens de menopauze last van allerlei klachten, zoals bijvoorbeeld nachtelijk zweten en opvliegers. Uiteraard bevordert dit de kwaliteit van de slaap niet: als je middenin de nacht drijfnat wakker wordt, is het nog maar de vraag hoe gemakkelijk je weer terug in slaap valt. Slapeloosheid tijdens de overgang kan zodoende worden ‘getriggerd’ door andere typische overgangsverschijnselen. Ook psychische klachten kunnen slapeloosheid veroorzaken: wie ’s nachts knarsetandend ligt te malen, valt nu eenmaal niet gemakkelijk (terug) in slaap.

Vrouwen zijn sowieso gevoelig wanneer het gaat om bijvoorbeeld stress in relatie tot het ouder worden en/of spanningen binnen het gezin. Als je in de overgang komt, kan deze gevoeligheid nog verder toenemen, waardoor je vaker en/of langer wakker ligt van alles wat je bezighoudt. Gaat de kwaliteit van je slaap hier echt onder lijden, dan is het zaak om de rust terug te brengen in je leven. Dit kan door middel van ontspanningsoefeningen en yoga, maar bijvoorbeeld ook door het volgen van psychotherapie.

Slaapproblemen aanpakken

Heb je last van slapeloosheid tijdens de overgang, dan heb je wellicht de neiging om naar de slaapmiddelen te grijpen. Bij de klassieke slaapmedicatie die je via de huisarts krijgt, ligt echter het risico van gewenning en verslaving op de loer, waardoor je steeds meer slaapmiddel nodig hebt om hetzelfde effect te verkrijgen. Beter is het om ook andere methodes te proberen om de kwaliteit van de slaap gunstig te beïnvloeden. Hieronder valt de klassieke beker warme melk voor het naar bed gaan, maar bijvoorbeeld ook een ontspannende sessie in bad of even lekker onder de douche om de dag van je af te spoelen. Ook zijn er diverse supplementen/producten via de drogist beschikbaar die kunnen bijdragen, bekijk het aanbod (aff.).

Verder is het belangrijk om ook eens naar je eetpatroon (lees ook: voeding en overgang) te kijken: sowieso is het niet verstandig om vlak voor het naar bed gaan nog even flink te schransen. Kies dus liever voor een uitgebreide lunch en een wat lichter diner, maar eet sowieso niet later dan drie uur voor het naar bed gaan. Uiteraard is ’s avonds koffie, cola of chocolade ook geen goed idee: de cafeïne zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


1 gedachte over “Slapeloosheid tijdens de overgang”

Een reactie plaatsen