Testen of je in de overgang bent

Rond je 50e levensjaar is het zo ver: de overgang staat voor de deur. Hoe weet je of de menopauze reeds begonnen is en kan je testen of je in de overgang bent?

Aan het einde van je vruchtbare jaren kom je in de overgang terecht. Aangezien het menselijk lichaam geen machine is, is er geen exacte leeftijd te geven waarop de menopauze begint. Niet de kalender, maar je hormoonhuishouding geeft het startsein voor de overgang. In het kort werkt het ongeveer als volgt:

Als de eitjes in je eierstokken opraken, neemt de aanmaak van progesteron en oestrogeen sterk af. Progesteron en oestrogeen zijn hormonen die worden aangemaakt in de eierstokken. Zij zijn verantwoordelijk voor de rijping van het eiblaasje en het dikker worden van het baarmoederslijmvlies. Dit laatste gebeurt zodat een eventueel bevrucht eitje zich beter kan innestelen. Zonder eicelvoorraad valt er uiteraard niets te rijpen en/of in te nestelen, vandaar dat je lichaam besluit dat je het wel met wat minder progesteron en oestrogeen kan doen.

De afname van oestrogeen kan leiden tot verschillende klachten, zoals:

Heb je meerdere van deze klachten en heb je de leeftijd om in de overgang te zijn, dan hoef je vaak al niet eens een test te doen om te weten of de menopauze is begonnen. Maar zijn je klachten niet zo duidelijk of ben je eigenlijk iets te jong om al in de overgang te zijn, dan kan een (thuis)test je de zekerheid verschaffen die je zoekt. Bekijk hier zo’n thuistest > (aff.)

Over FSH

De afname van progesteron en oestrogeen is niet het enige dat er in je lichaam gebeurt zodra de menopauze z’n intrede doet. Tegelijkertijd met het afnemen van de progesteron- en oestrogeenspiegel neemt de concentratie FSH sterk toe. FSH staat voor Follikel Stimulerend Hormoon en wordt ook wel follitropine genoemd. In tegenstelling tot progesteron en oestrogeen wordt FSH niet aangemaakt in de eierstokken, maar in de hypofyse. Dit is een klier die zich middenin het hoofd bevindt en verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de hormoonhuishouding. Zo produceert de hypofyse onder andere:

  • groeihormonen (uiteraard niet meer als je eenmaal volwassen bent);
  • hormonen die de schildklier aansturen;
  • hormonen die de bijnierschors aansturen;
  • endorfine;
  • prolactine (tijdens de zwangerschap en lactatieperiode);
  • LH;
  • en dus ook FSH.

Ook bij mannen wordt er FSH aangemaakt: bij hen dient dit om de vorming van zaadcellen te bevorderen. In het vrouwelijk lichaam zorgt FSH ervoor dat er follikels groeien en rijpen in de eierstokken. De aanmaak van FSH wordt geremd door andere geslachtshormonen.

De overgang vaststellen door FSH te testen

Overgang test
Zelftest (aff.)

De wetenschap dat de hoeveelheid FSH toeneemt als je in de overgang komt of bent, wordt gebruikt om te testen of je al in je overgangsjaren bent. De test, die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren > je vindt de test hier (aff.), meet de concentratie FSH in je urine. De test is zeer gevoelig en kan niet alleen de menopauze, maar ook de daaraan voorafgaande periode (de pre-menopauze) aantonen. Zo weet je tijdig of de menopauze z’n intrede heeft gedaan en kan je voorzorgsmaatregelen nemen om bijvoorbeeld botontkalking te voorkomen.

Een thuistest om de overgang aan te tonen is eenvoudig in het gebruik. Allereerst vang je wat urine op in de bijgeleverde opvangbeker. Met behulp van de eveneens meegeleverde pipet druppel je wat urine op het testvlak van de overgangstest. Na de wachtperiode van 5 minuten verschijnt er een roze lijn in het controlevenster, en wel of geen roze lijn in het testvenster. Als er geen roze lijn in het testvenster verschijnt, ben je nog niet in de overgang.

Als er wél een roze lijn in het testvenster staat

Overgang test inhoud
Zelftest (aff.)

Een roze lijn in het testvenster betekent dat je naar alle waarschijnlijkheid in de overgang bent. Voor de zekerheid is het wel aan te raden om de test een week later nogmaals uit te voeren. Valt de test een week later negatief uit, dat wil zeggen dat er ditmaal geen roze streep verschijnt, dan zit je nog niet volledig in de overgang, maar waarschijnlijk in de pre-menopauze.

Je kan de test veilig gebruiken als je pijnstillers of antibiotica gebruikt, maar niet als je de pil slikt. De anticonceptiepil beïnvloedt immers je hormoonhuishouding en zou bij een overgangstest een vals-positief resultaat kunnen geven.

Ook thuis zelf een test doen?

Overgang sneltest >

Of ga naar:
Menopauze sneltest (aff.)

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen