Tips bij overgangsklachten

1. Koude voeten helpt opvliegers verminderen

Een van de meest bekende verschijnselen van de overgang is de opvlieger. Menig cabaretier heeft er al de draak mee gestoken: de puffende vrouw in de overgang. Maar als het je écht overkomt, is het lang zo grappig niet.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om opvliegers te lijf te gaan. Door je te kleden in laagjes, kan je in geval van een opvlieger één laagje uittrekken en zodoende een beetje afkoelen. Let ook op wat je eet en drinkt, want bijvoorbeeld sterk gekruid voedsel kan een opvlieger uitlokken. Last van een nachtelijke zweetaanval? Leg je voeten boven je dekbed, terwijl je de rest van je lijf onder de dekens houdt. Via je voeten verlies je veel warmte, zodat je lekker snel weer bent afgekoeld.

2. Tips bij een slechte nachtrust

Slapeloosheid en overgangHeb je, sinds je in de overgang bent, last van een verstoorde nachtrust? Probeer toch om iedere dag op hetzelfde tijdstip van en uit bed te komen, ook al is dat moeilijk. Zo hou je zo veel mogelijk je biologische klok en je slaapritme gelijk.

Ter ondersteuning kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld Ymea Dag & Nacht (aff.). Dit is een natuurlijk product op basis van gestandaardiseerde plantenextracten, zoals yam en hop. Een lekker warm bad voor het slapengaan helpt ook om te ontspannen, vooral als je er wat kamille of lavendel in doet.

3. Draag zorg voor je botten

Maar liefst 20% van de vrouwen in de overgang krijgt te maken met osteoporose, oftewel botontkalking. Deze botontkalking wordt veroorzaakt doordat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam afneemt. Botafbraak gaat sneller dan je denkt: in slechts enkel jaren kan je wel 10 tot 20 procent van je botmassa verliezen.

Met speciale voedingssupplementen kan je het ontstaan van osteoporose verhinderen of vertragen. Door het gebruik van calcium en vitamine D worden de botten sterker. Hier vind je een uitgebreid aanbod van vitamine en supplementen afgestemd op de overgang (aff.).

4. Stemmingswisselingen bestrijden met citrusvruchten

In de overgang kan je last krijgen van behoorlijke stemmingswisselingen. Deze worden veroorzaakt door je hormonen. Het goede nieuws: de inname van bioflavonoiden kan een gunstige werking op je gemoed hebben. Deze bioflavonoiden zijn met name in citrusfruit sterk vertegenwoordigd.

Ook hebben bioflavonoiden waarschijnlijk een gunstige invloed op de bloedsomloop en verminderen zij bijvoorbeeld de klachten bij vernauwde aders, aambeien en bloedend tandvlees.

Een overzicht van diverse bioflavonoiden supplementen vind je hier > (aff.)

5. Gemakkelijker je silhouet behouden

Eenmaal in de overgang zal je merken dat het erg moeilijk kan zijn om je goede figuur te behouden. Ook al heb je de neiging om de strijd aan te binden met je onwillige lichaam: doe dit niet. Zorg liever goed voor je lijf. Om je silhouet te behouden, kan je ervoor kiezen wat vaker te bewegen. Je hoeft je echt niet per se in het zweet te werken, gewoon wandelen is ook goed. Niet alleen voor je gewicht, maar ook voor je botten en je spieren.

Ter ondersteuning kan je kiezen voor bijvoorbeeld Ymea Silhouet (aff.). Dit is een product met natuurlijk groene thee-extract. Het extract ondersteunt een goede vochtbalans en een goede vetverbranding.

6. Voed je huid!

Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen in je lichaam, waaronder sterke botten. Maar oestrogeen is ook verantwoordelijk voor de stimulatie van collageen en ceramiden, twee huideigen vetten. Doordat de productie van oestrogeen afneemt in de menopauze, neemt ook de productie van collageen en ceramiden af. Hierdoor kan je last krijgen van een droge, trekkerige huid.

Door een goed voedende crème te gebruiken, bijvoorbeeld een crème voor de ouder wordende huid, kan je de vochthuishouding van je huid op orde houden. Ook is het verstandig niet te heet te douchen of te baden, en spaarzaam te zijn met het gebruik van zeep.

7. Overmatig zweten tegengaan

Dat vrouwen in de overgang last krijgen van opvliegers, is een bekend verschijnsel. In sommige gevallen kan dit zelfs uitmonden in bovenmatige zweetproductie. Het zweet barst je dan letterlijk aan alle kanten uit, waardoor je je heel ongemakkelijk kan voelen: wat als je omgeving er letterlijk lucht van krijgt?

Heb je veel last van overmatig zweten, kies dan voor luchtige, katoenen kleding en drink afdoende water. Producten zoals koffie, thee en alcohol moet je juist proberen te vermijden. Ben je bang voor hinderlijke zweetluchtjes, kies dan voor een sterkere anti-transpirant en gebruik deze iedere avond voor het slapengaan.

8. Lief voor je libido

Geen zin in vrijen tijdens de overgangTijdens de overgang hebben veel vrouwen minder of zelfs helemaal geen zin in seks. Dit komt door de veranderende hormoonhuishouding, waardoor je je somber, prikkelbaar en/of lusteloos kan voelen. Heb je geen zin in vrijen, doe dan niet kribbig tegen je partner in de hoop dat deze de hint begrijpt, maar leg hem uit wat er aan de hand is.

Ook kan de weerstand tegen seks te hebben met lichamelijke klachten, zoals vaginale droogheid. Multi-Gyn LiquiGel (aff.) kan bijvoorbeeld helpen tegen vaginale droogheid. Als het vrijen stroef gaat en pijn doet, is het natuurlijk vrij logisch dat je er geen zin in hebt. Blijf niet te lang in een vicieuze cirkel hangen, maar experimenteer met andere manieren om seks te beleven en/of haal een glijmiddel bij de drogist of apotheek, bekijk hier het aanbod (aff.).

9. Ontspannen doet wonderen!

De menopauze is een turbulente tijd, waarin je je jezelf behoorlijk in de weg kunt zitten. Luister naar signalen van je lichaam, maar gun jezelf ook de kans om de boel even helemaal de boel te laten: van de hele dag op elk kwaaltje letten, heeft nog nooit iemand zich beter gevoeld.

Kies dus voor ontspanning en ga een dagje naar de sauna, het strand of een leuk stadje, maar neem tevens je manier van leven onder de loep: wat zijn de dingen die je energie geven en wat kost je juist energie? Van welke mensen in je omgeving word je vrolijk en bij wie kan je het contact misschien maar beter op een wat lager pitje zetten? Wees niet bang om eerlijk tegenover jezelf te zijn!

10. Herken de menopauze op tijd

Geestelijke overgangsklachtenBen je bang dat je wellicht vroegtijdig in de overgang aan het komen bent? Zonder ieder symptoompje uitvoerig te analyseren, is het wel zo verstandig je hoofd niet in het zand te steken en goed te luisteren naar de signalen van je lijf. Het vrouwelijk lichaam is immers geen atoomklok, dus de ene vrouw komt nu eenmaal eerder in de overgang dan de andere.

Met een eenvoudige test kan worden vastgesteld of de overgang bij jou z’n intrede heeft gedaan. Bij deze test maak je gebruik van opgevangen urine, je hoeft dus geen bloed bij jezelf af te nemen. Een overgangstest vind je hier > (aff.)

Op zoek naar nog meer tips?

Kijk dan eens op deze website (aff.), een verhaal van Ria Kamelle (49) die zelf midden in de overgang zit en er een boek over heeft geschreven. Lees hier (aff.) haar verhaal.

Ook een goed idee: minderen met suikers

SuikerWie veel geraffineerde suikers eet, laat haar bloedsuikerspiegel binnen korte tijd behoorlijk stijgen. Hierdoor ervaar je een boost: je voelt je energiek en hebt geen hongergevoel meer. De gestegen bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de alvleesklier aan de slag gaat om de bloedsuikerwaarde weer naar beneden te brengen. Dit gebeurt door het produceren en afgeven van insuline. De bloedsuikerspiegel daalt en je krijgt opnieuw trek in zoetigheid. Kies je er voor om een tijdje suikervrij te eten, dan doorbreek je de vicieuze cirkel van steeds wisselende bloedsuikers. Je zal merken dat je na een korte periode zonder suikers gewend raakt aan ‘minder zoet’: teveel suiker is op dat punt te vergelijken met een verslaving waarvan je kunt afkicken. Er zijn verschillende methodes waarmee je dat kunt doen, zoals bijvoorbeeld de methode van Ria Kamelle (aff.). Deze methode gaat uit van de bloedsuikerspiegel als sleutel tot gewichtsverlies. Vind hier meer informatie over deze methode > (aff.)

De overgang en je figuur

Speciaal dieetVeel vrouwen proberen diverse methodes om hun goede figuur te behouden of opnieuw te verkrijgen, zoals diëten, voedingssupplementen en de gang naar de sportschool. Volgens Ria Kamelle (aff.) is al dat gesport echter helemaal niet nodig, sterker nog, het doen van buikspieroefeningen kan zelfs een negatief effect hebben op de vetopslag op je heupen, je benen en je buik. Dit komt doordat de oefeningen niet zijn afgestemd op vrouwen van 40 jaar en ouder, waardoor haar hormonen alleen maar verder uit balans raken. Geen zin om langzaam maar zeker steeds meer vet te zien verschijnen rondom deze probleemzones? Dan kan je, door middel van een speciaal dieet, je stofwisseling boosten en hierdoor sneller buikvet verbranden. Vind hier meer informatie over dit dieet > (aff.)

Overgewicht in de overgang

ReceptenWil je niet alleen je figuur op peil houden, maar ook daadwerkelijk een paar pondjes (of kilo’s…) verliezen, dan zal je uit een ander vaatje moeten tappen. Wie niet afvalt door meer te bewegen, zal haar voedingspatroon moeten aanpassen. En daarin zit ‘m nu juist de crux. Bij de start van een dieet zijn de meeste vrouwen nog wel goed gemotiveerd, maar naarmate het dieet langer duurt zal steeds vaker de klad erin dreigen te komen. Omdat de recepten niet lekker zijn, of er te weinig variatie in het dieet zit. Omdat de maaltijden allemaal bereid moeten worden met dure ingrediënten, die je voor de rest niet zo vaak gebruikt. Of omdat je voor iedere maaltijd uren in de keuken moet staan. Aan dat laatste valt gelukkig iets te doen: er zijn vele recepten te vinden die niet alleen gezond zijn, maar ook nog gemakkelijk en snel te bereiden. Hierdoor hoef je je privéleven niet min of meer te plooien rondom je dieet, maar kan je in plaats daarvan een gezond voedingspatroon inpassen in je dagelijkse bezigheden. Hierdoor hou je het dieet gemakkelijker vol en voorkom je ten prooi te vallen aan het beruchte jojo-effect.

Vind hier 50 Recepten in 30 Minuten (aff.), speciaal voor vrouwen in de overgang.

Zelf nog tips?

Heb je misschien nog meer tips? Deel ze nu met andere, laat een reactie achter.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Een reactie plaatsen