Uitblijvende menstruatie en de overgang

Als je menstruatie uitblijft, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Een van de meest voor de hand liggende redenen waardoor je menstruatie uitblijft is uiteraard een zwangerschap, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Heb je de leeftijd om in de overgang te komen, dan is de kans groot dat je uitblijvende menstruatie te maken heeft met de naderende menopauze.

Het menselijk lichaam is natuurlijk geen machine: de exacte leeftijd waarop je in de overgang zult komen is dan ook niet op voorhand te voorspellen. Wel bieden de statistieken je uiteraard een kleine leidraad. Zo komen vrouwen gemiddeld rond hun 50e levensjaar in de overgang en gaat daar gemiddeld zo’n jaar of vier aan onregelmatige menstruaties aan vooraf. Het onregelmatig worden van de menstruatie wordt veroorzaakt doordat de aanmaak van progesteron en oestrogeen afneemt. In eerste instantie wordt de pauze tussen de opeenvolgende menstruaties korter (waardoor je dus vaker ongesteld bent), maar in een later stadium laat de volgende menstruatie steeds langer op zich wachten. Een uitblijvende menstruatie kan dan ook zeker een aanwijzing zijn dat je in je overgangsjaren bent beland.

Uitblijvende menstruatie en de kans op zwangerschap

Heb je inmiddels een leeftijd bereikt waarop de menopauze ‘logisch’ zou zijn, dan is een zwangerschap waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt op het moment dat je menstruatie uitblijft. Toch moet je de kans op een verlate zwangerschap niet geheel uitvlakken: een ‘kleine kans’ staat immers niet gelijk aan ‘geen kans’. Het komt regelmatig voor dat vrouwen boven de 45 of zelfs 50, zwanger worden zonder een vruchtbaarheidstraject gevolgd te hebben. De meeste vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, kiezen hier bewust voor.  Denk je echter in de overgang te zijn en blijken je klachten veroorzaakt te worden door een zwangerschap, dan is dit soms een hele schok. Wil je absoluut niet zwanger worden, kies dan voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen totdat je 52 bent of totdat de overgang definitief voorbij is.

Je menstruatie kan ook uitblijven door andere oorzaken

Niet alleen de overgang kan er voor zorgen dat je menstruatie op zich laat wachten. Heb je last van stress, dan kan het tot wel 4 maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Men vermoedt dat de hypothalamus (een onderdeel van de hersenen) ervoor zorgt dat de menstruatie onderdrukt wordt in tijden van stress, zodat je door je lichaam beschermd wordt tegen de kans op zwangerschap. Ook fysieke stress, zoals veroorzaakt kan worden door anorexia nervosa of door te intensief trainen, kan mentruatiestoornissen veroorzaken. Aan een uitblijvende menstruatie als gevolg van (geestelijke) stress kan je vaak niet veel doen: je menstruatie komt vanzelf weer op gang als je leven weer in rustiger vaarwater komt. Yoga of een andere vorm van ontspanning kan er wel toe bijdragen dat je beter in je vel komt te zitten.

Kamp je met gewichtsproblemen, dan kan ook dit ertoe leiden dat je niet ongesteld wordt. Wie in korte tijd veel gewicht verliest, brengt haar lichaam eigenlijk “in staat van paraatheid”: help, er is iets aan de hand, we moeten energie besparen! Hierdoor kan je menstruatiecyclus tijdelijk worden stilgelegd. In korte tijd heel veel aankomen zal minder snel leiden tot een uitblijvende menstruatie, maar het is wel een feit dat vrouwen met overgewicht vaak minder eisprongen hebben en hierdoor dus ook minder menstruaties. Dit komt doordat buikvet zorgt voor een verhoging van de insulinespiegel, wat weer tot gevolg heeft dat follikels minder goed groeien. Heb je een appel- in plaats van een peerfiguur, dan geldt dit voor jou nog een graadje sterker.

Uiteraard kan ook ziekte ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Als bijvoorbeeld je schildklier niet goed werkt, komen er te veel of te weinig hormonen vrij. Bij een langdurig uitblijvende menstruatie doe je er zeker goed aan de huisarts te consulteren.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen