Uitblijvende menstruatie: overgang of toch iets anders?

Zo rond je 45e kun je last krijgen van onregelmatige menstruaties. Dat is een duidelijk signaal dat de overgang is ingezet. Ongeveer de helft van alle vrouwen wordt rond hun 50e voor de allerlaatste keer ongesteld. Blijft de menstruatie een jaar weg, dan noemen we (achteraf) die laatste menstruatie de menopauze. Maar wat als je voor je 50e last krijgt van een uitblijvende menstruatie? Is dat ook al de menopauze of kan het iets anders zijn?

Niemand is gemiddeld

Het gemiddelde van 50 jaar is natuurlijk maar een cijfer. Voor iedere vrouw komt de menopauze op een ander moment, net als toen je voor de eerste keer ongesteld werd. Mocht rond je 45e dus ineens je menstruatie uitblijven, dan kan dat dus best door de overgang komen. Vaak word je dan na een poosje alsnog ongesteld, want je menstruatiecyclus raakt in de overgang behoorlijk van slag. Ook kun je last krijgen van hevige menstruaties of ben je misschien ineens korter of langer dan normaal ongesteld. Hier lees je meer over onregelmatige menstruaties tijdens de overgang.

Andere oorzaken voor uitblijvende menstruaties tijdens de overgang

Naast de overgang zelf, kan het natuurlijk best zijn dat je uitblijvende menstruatie het gevolg is van iets anders. Een paar andere oorzaken voor een uitblijvende menstruatie zijn bijvoorbeeld:

  • Zwangerschap. In principe blijf je tijdens de overgangsjaren vruchtbaar totdat je minstens een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest. Stop dus niet met het gebruik van voorbehoedsmiddelen totdat je zeker weet dat je in de postmenopauze zit! Slik je de pil, dan is het raadzaam om tijdens de overgang over te stappen op een ander voorbehoedsmiddel: de pil is niet geschikt voor vrouwen vanaf een jaar of vijftig vanwege het verhoogde risico op kanker en andere ernstige aandoeningen.
  • Te laag lichaamsgewicht of te streng dieet. Als je te weinig reserves hebt of lange tijd te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, kan je lichaam stoppen met menstrueren om energie te besparen. Gezond eten tijdens de overgang is prima, maar ga niet extreem lijnen of overdreven sporten om mager te worden.
  • Schildklierproblemen. Sommige vrouwen stoppen vroegtijdig met menstrueren omdat hun schildklier te snel of te langzaam
  • Medicijnen of medische hulpmiddelen. Sommige medicijnen of medische hulpmiddelen hebben invloed op je menstruatie. Zo staat het spiraaltje erom bekend dat het de menstruatie stil kan leggen.
  • Stress. Veel stress of een ingrijpende gebeurtenis kunnen ervoor zorgen dat je ineens niet meer menstrueert.
  • Vroege overgang. Sommige vrouwen komen voor hun 40e in de overgang. Door deze vroege overgang stoppen ze dus ook eerder met menstrueren.

Wanneer naar de huisarts?

Als je de leeftijd hebt voor de overgang en je menstruatie blijft uit, dan hoef je niet direct naar de huisarts. De kans is dan namelijk groot dat het gaat om een onregelmatig menstruatiepatroon door een wisselende hormoonspiegel. Ben je seksueel actief geweest, dan is het goed om voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen. Je zult niet de eerste vrouw zijn die onverwacht op latere leeftijd in verwachting raakt! Redenen om de huisarts wél in te schakelen:

  • Als je je zorgen maakt over je uitblijvende menstruatie;
  • Als je menstruatie uitblijft terwijl je daarvoor altijd regelmatig menstrueerde en je verder geen overgangsklachten hebt;
  • Je hebt last van andere klachten die niet direct aan de overgang te koppelen zijn;
  • Je hebt last van overgangsklachten en je menstruatie blijft uit terwijl je nog geen 40 bent.

De huisarts kan andere oorzaken voor je uitblijvende menstruatie achterhalen of uitsluiten.

Toch in de postmenopauze?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ‘gewoon’ niet meer ongesteld wordt omdat je de overgang achter de rug hebt. Bij de een komt dat nu eenmaal wat vroeger dan bij de ander. Sommige vrouwen hebben moeite met het idee dat ze nu in de postmenopauze zitten. Andere zien het juist als een nieuw begin. Een paar tips waar je op kunt letten als je niet meer menstrueert:

  • Probeer ook in deze periode in ieder geval zo gezond mogelijk te leven. Tijdens het eerste jaar na je laatste menstruatie kun je nog aardig wat last hebben van opvliegers, vaginale klachten en andere overgangsklachten. Dat komt omdat je hormoonhuishouding nog druk bezig is om een nieuw evenwicht te vinden. Als je fit bent, ben je beter bestand tegen deze klachten.
  • Zorg ervoor dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Na de overgang blijf je gevoelig voor botontkalking. Eet dus voldoende zuivelproducten en beweeg regelmatig. Vrouwen boven de 50 wordt bovendien aangeraden om een voedingssupplement met vitamine D (aff.) in te nemen. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten.
  • Bewegen is en blijft belangrijk, ook in de postmenopauze. Bij vrouwen in en na de overgang zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1! Regelmatig bewegen helpt overgewicht te voorkomen en zorgt ervoor dat je hart en bloedvaten in goede conditie blijven.

Wil je meer weten over deze periode van de overgang, dan zijn er heel veel leuke en interessante boeken over dit onderwerp. Laat je inspireren!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

2 reacties

  1. Goedemorgen,

    Ik ben 26 jaar en word al 1,5 jaar niet ongesteld. Wat kan dit zijn?
    Ik zit op een normaal gewicht ik leef gezond en in het ziekenhuis zeggen ze onverklaarbaar. Heel vervelend want wij willen graag kinderen.

  2. Ben heel lang niet ongesteld..en het drukt in me baarmoeder duizelig heid voelt als of ik ongesteld ben?en hoofdpyn by soms

Reacties zijn gesloten.