Vermoeidheid in de overgang

Sleep jij je ook door de dag heen en hang je ’s avonds uitgeput op de bank? Vermoeidheid is een van de meest genoemde overgangsklachten. Waarom ben je steeds zo moe en lusteloos, en wat kun je doen om vermoeidheid in de overgang te verminderen?

De overgang vreet energie

Schommelende hormonen kunnen je behoorlijk uit je balans brengen. En dat merk je aan je energieniveau. Dat is namelijk beneden alle peil, net als tijdens het begin van de zwangerschap en de puberteit, perioden die ook gekenmerkt worden door vermoeidheid.

De overgang vreet energie, en dat kan onder andere komen door de volgende factoren:

  • Slecht slapen. Tijdens de overgang lig je vaker wakker, bijvoorbeeld door nachtelijke zweetaanvallen, overmatig piekeren of door een hinderlijke kriebel in de benen. Lever je in op je nachtrust, dan heb je overdag weinig reserves.
  • Stemmingswisselingen. Ben je het ene moment de kalmte zelve, een minuut later sta je te schreeuwen omdat iemand de afwasmachine wéér niet heeft uitgeruimd. Om na een kwartier in snikken uit te barsten bij het zien van een reclame met konijntjes. Die emotionele labiliteit in de overgang kost bakken energie.
  • Moeite met concentreren. Juist omdat alles zoveel trager lijkt te gaan in je hoofd ben je geneigd om nog meer je best te doen. Dat ‘zwemmen tegen de stroom in’ kan ontzettend vermoeiend zijn.
  • Stress. Bijvoorbeeld door een hoge werkdruk op kantoor. En wat dacht je van puberende kinderen, kwakkelende ouders en een partner die aandacht nodig hebben? Juist op deze leeftijd ben je drukker dan ooit. Stress kan een overgangsklacht als vermoeidheid echter flink versterken.
  • Vaak, lang of hevig ongesteld zijn. Tijdens de overgang verandert je menstruatiepatroon. Sommige vrouwen krijgen dan last van een veel kortere cyclus, waardoor ze om de drie weken ongesteld zijn. Je kunt ook langer ongesteld blijven dan normaal of heel hevig bloeden tijdens de menstruatie. Door al dit bloedverlies kun je bloedarmoede krijgen, en daar kun je behoorlijk moe van worden.

Vermoeidheid in de overgang verminderen en voorkomen

Wil je af van die eeuwige vermoeidheid, dan kan het enorm helpen om je leefstijl aan te passen. Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Eet minder suiker. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat je van suiker moe wordt, merken veel vrouwen dat ze meer energie krijgen als ze suiker uit hun dieet schrappen.
  • Eet meer groenten, fruit en vezels. Een gezond eetpatroon geeft je lichaam meer kracht.
  • Ga meer bewegen. Van sporten krijg je meer energie, bovendien bevordert het de nachtrust, vermindert het stress en helpt het depressies en overgewicht te voorkomen.
  • Let op je gewicht. Ben je te zwaar, probeer dan wat kilootjes kwijt te raken door gezonder te eten en meer te bewegen. Je bent dan minder moe en hebt minder snel last van je spieren en gewrichten.
  • Verminder stress en overbelasting. Van al dat ‘moeten’ kun je aardig moe worden. Moeite met relaxen? Probeer een cursus mindfulness, ga op yoga of begin met mediteren.
  • Zorg voor voldoende nachtrust. Drink ’s avonds geen koffie meer en zet je iPad, smartphone en televisie een paar uur voordat je naar bed gaat uit. Het blauwe licht van deze apparaten vermindert namelijk de aanmaak van melatonine waardoor je slechter slaapt.

Soms kan een voedingssupplement helpen om vermoeidheidsklachten aan te pakken. Zo staan vitamine B-complex en de vitamines C en D bekend om hun ondersteunende werking bij vermoeidheidsklachten. Houd je wel altijd aan de aanbevolen dosering!

Bekijk hier het aanbod voedingssupplementen die kunnen ondersteunen bij vermoeidheid > (aff.)

Wanneer naar de huisarts?

Vermoeidheid in de overgang komt vaak voor. Verminderen de klachten niet met bovengenoemde tips, ga dan wel even langs de huisarts. Aanhoudende vermoeidheid kan namelijk ook een symptoom zijn van iets anders, zoals bloedarmoede (bijvoorbeeld door menstruatieproblemen), een hart- of vaatziekte of een schildklierprobleem. De arts kan de oorzaak van je vermoeidheid achterhalen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

Eén reactie

  1. mijm vraag is of je bij a.vogel overgangsklachten tegelijk ook magnesium ksn slikken gezamelijkium en vitamine d

Reacties zijn gesloten.