Voeding en overgang

De overgang oftewel de menopauze is een roerige tijd in het leven van de vrouw. Staat de overgang eenmaal voor de deur of zit je er middenin, dan zal je merken dat je last kunt krijgen van een breed scala aan zowel lichamelijke als geestelijke klachten. De welbekende opvliegers mogen natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, maar wist je dat er nog veel meer problemen zijn waarmee vrouwen tijdens hun overgangsjaren kunnen kampen? Van zere borsten tot slapeloosheid en van hyperventilatie tot geheugenproblemen: de menopauze vergt heel wat van zowel je lichaam als je geest. Juist in deze periode is het dan ook belangrijk om goed te letten op je voeding: niet alleen ondersteun je hiermee je lichaam, maar goede voeding helpt ook om die vervelende overgangsklachten te lijf te gaan.

Goede voeding en overgang gaan hand in hand

Tijdens de overgang gebeurt er van alles in je lichaam. Het is dan ook een bijzondere periode, die het einde inluidt van het tijdperk waarin je vruchtbaar bent. De eitjes die je al vanaf je geboorte in je eierstokken had zitten, raken op. Hierdoor verandert je hormoonhuishouding, met overgangsklachten tot gevolg.

Natuurlijk zorgt goede voeding er niet voor dat je ineens weer eitjes in je eierstokken krijgt. Was het maar waar, dan zouden vrouwen die vervroegd in de overgang komen, gemakkelijk kunnen worden geholpen. Dit zou zeker een uitkomst zijn bij jonge vrouwen die nog een kinderwens hebben , maar die te horen hebben gekregen dat zij helaas in de overgang zijn. Niet de boodschap die je wil horen als je nog geen 40 bent! Gelukkig is de menopauze vóór je veertigste een zeldzaamheid, die meestal wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld beschadigde eierstokken, een auto-immuunziekte, een ontwikkelingsstoornis of een enzymafwijking. Tegen dergelijke oorzaken valt uiteraard niets te doen met een dieet. Wel kan letten op je voeding gunstig uitpakken voor vrouwen die reeds in de overgang zijn. In Japan bijvoorbeeld, waar veel soja op het menu staat, hebben vrouwen beduidend minder last van overgangsverschijnselen.

Ook een goed idee: minderen met suikers

SuikerAlsof de overgang nog niet lastig genoeg is, zal je merken dat je tijdens, maar ook na de menopauze moeite hebt om op gewicht te blijven. Dit komt doordat je vetverbranding verandert, waardoor je minder lichaamsvet verbrandt dan voorheen. Blijf je precies hetzelfde eten als dat je at voordat de overgang z’n intrede deed, dan kom je langzaam maar zeker een paar kilootjes aan.

Voor vrouwen die altijd heel slank zijn geweest, is deze gewichtstoename waarschijnlijk helemaal geen probleem. Maar vrouwen die toch al liever een paar pondjes kwijt dan rijk waren (verreweg de meeste vrouwen dus), zullen deze extra kilo’s niet waarderen.

Door te sporten, kan je ervoor zorgen dat je extra calorieën verbrandt, zodat je minder in gewicht aankomt. Ook met de juiste dieetmaatregelen kan je overgewicht tijdens en na de overgang tegengaan, bijvoorbeeld door je suikerinname eens onder de loep te nemen.

Wie veel geraffineerde suikers eet, laat haar bloedsuikerspiegel binnen korte tijd behoorlijk stijgen. Hierdoor ervaar je een boost: je voelt je energiek en hebt geen hongergevoel meer. De gestegen bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de alvleesklier aan de slag gaat om de bloedsuikerwaarde weer naar beneden te brengen. Dit gebeurt door het produceren en afgeven van insuline. De bloedsuikerspiegel daalt en je krijgt opnieuw trek in zoetigheid.

Kies je er voor om een tijdje suikervrij te eten, dan doorbreek je de vicieuze cirkel van steeds wisselende bloedsuikers. Je zal merken dat je na een korte periode zonder suikers gewend raakt aan ‘minder zoet’: teveel suiker is op dat punt te vergelijken met een verslaving waarvan je kunt afkicken. Er zijn verschillende methodes waarmee je dat kunt doen, zoals bijvoorbeeld de methode van Ria Kamelle (aff.)Deze methode gaat uit van de bloedsuikerspiegel als sleutel tot gewichtsverlies. Vind hier meer informatie over deze methode > (aff.)

De overgang en je figuur

In de overgang heb je het al lastig genoeg hebt met al die rondfladderende hormonen. Helaas blijkt het daarnaast nog een hele opgave om je figuur te behouden. Met name de zone rondom de buik heeft nogal eens de neiging om met het klimmen der jaren steeds verder uit te dijen, zelfs als je voor de rest niet te zwaar bent. Wat kan je hier nou aan doen?

Speciaal dieetVeel vrouwen proberen diverse methodes om hun goede figuur te behouden of opnieuw te verkrijgen, zoals diëten, voedingssupplementen en de gang naar de sportschool. Volgens Ria Kamelle (aff.) is al dat gesport echter helemaal niet nodig, sterker nog, het doen van buikspieroefeningen kan zelfs een negatief effect hebben op de vetopslag op je heupen, je benen en je buik. Dit komt doordat de oefeningen niet zijn afgestemd op vrouwen van 40 jaar en ouder, waardoor haar hormonen alleen maar verder uit balans raken.

Geen zin om langzaam maar zeker steeds meer vet te zien verschijnen rondom deze probleemzones? Dan kan je, door middel van een speciaal dieet, je stofwisseling boosten en hierdoor sneller buikvet verbranden. Vind hier meer informatie over dit dieet > (aff.)

Overgewicht in de overgang

Wil je niet alleen je figuur op peil houden, maar ook daadwerkelijk een paar pondjes (of kilo’s…) verliezen, dan zal je uit een ander vaatje moeten tappen. Uiteraard kan je je aanmelden bij de sportschool en enthousiast op de loopband aan de slag gaan, maar ook hier geldt: veel sportoefeningen zijn niet afgestemd op jouw specifieke behoeftes. Even los van het feit dat veel vrouwen met overgangsklachten geen zin hebben om zich, naast hun fysieke en psychische ongemakken, ook nog eens in het zweet te werken op de sportschool.

ReceptenMaar als het niet uit de lengte komt, dan moet het wel uit de breedte: wie niet afvalt door meer te bewegen, zal haar voedingspatroon moeten aanpassen. En daarin zit ‘m nu juist de crux. Bij de start van een dieet zijn de meeste vrouwen nog wel goed gemotiveerd, maar naarmate het dieet langer duurt zal steeds vaker de klad erin dreigen te komen. Omdat de recepten niet lekker zijn, of er te weinig variatie in het dieet zit. Omdat de maaltijden allemaal bereid moeten worden met dure ingrediënten, die je voor de rest niet zo vaak gebruikt. Of omdat je voor iedere maaltijd uren in de keuken moet staan.

Aan dat laatste valt gelukkig iets te doen: er zijn vele recepten te vinden die niet alleen gezond zijn, maar ook nog gemakkelijk en snel te bereiden. Hierdoor hoef je je privéleven niet min of meer te plooien rondom je dieet, maar kan je in plaats daarvan een gezond voedingspatroon inpassen in je dagelijkse bezigheden. Hierdoor hou je het dieet gemakkelijker vol en voorkom je ten prooi te vallen aan het beruchte jojo-effect.

Vind hier 50 Recepten in 30 Minuten (aff.), speciaal voor vrouwen in de overgang.

Een reactie plaatsen