Overgang en kankerbehandeling

Vroeg in de overgang na kankerbehandeling

Sommige vrouwen komen vervroegd in de overgang na een kankerbehandeling. Na het (preventief) verwijderen van de eierstokken bijvoorbeeld. Of na een chemokuur bij borstkanker of een ander vorm van kanker. Dat kan tijdelijk zijn, maar soms is het definitief. Waarom kom je vroeger in de overgang na een kankerbehandeling? En waar moet je rekening mee houden?

Vervroegde overgang door medicijnen tegen kanker

Behandelingen tegen kanker, zoals hormoontherapie of een chemokuur, kunnen ervoor zorgen dat je vroeger in de overgang komt. De risico’s en gevolgen verschillen per behandeling, maar ook per persoon.

Vroeger in de overgang door chemotherapie

Bij chemotherapie krijg je medicijnen die kankercellen vernietigen. De medicijnen beschadigen soms echter ook de gezonde cellen. Omdat chemotherapie door het hele lichaam werkt, komen de schadelijke stoffen ook terecht in de eierstokken. Hierdoor stopt de eisprong en word je niet meer ongesteld. De werking van de eierstokken wordt als het ware stilgelegd door de medicijnen. Dit betekent ook dat je last krijgt van overgangsklachten, zoals opvliegers of stemmingswisselingen. De eierstokken produceren immers (bijna) geen hormonen meer.

Is de overgang door chemokuur definitief?

Na afloop van de chemokuur kan de werking van de eierstokken zich weer herstellen. Dat gebeurt echter niet in alle gevallen. Of de overgang na deze kankerbehandeling tijdelijk of definitief is, hangt af van een aantal dingen. Belangrijke graadmeters zijn:

  • Je leeftijd
  • Je vruchtbaarheid voor aanvang van de behandeling
  • Welke behandeling je hebt ondergaan
  • De duur van de behandeling

Bij jonge vrouwen (onder de 35 jaar), herstelt de vruchtbaarheid zich na de chemo vaak wel. Daarmee verdwijnen meestal ook de overgangsklachten. Ben je ouder dan 35, dan is er echter een reële kans op blijvende onvruchtbaarheid. Bij vrouwen die zijn behandeld met een hele hoge dosis chemotherapie is de kans hierop nog veel groter. In dat geval is de overgang na de kankerbehandeling bijna altijd definitief.

Vervroegd in de overgang door hormoontherapie bij kanker

Een andere manier om kanker te lijf te gaan, is hormoontherapie. Sommige kankersoorten zijn gevoelig voor hormonen. Ze groeien onder invloed van bijvoorbeeld het geslachtshormoon oestrogeen. Bij hormoontherapie wordt de werking of de aanmaak van deze hormonen onderdrukt. Hierdoor daalt het hormoongehalte in het bloed. De kanker stopt daardoor met groeien, of kan zelfs verdwijnen. Maar er zitten ook nadelen aan de behandeling: een te laag oestrogeengehalte kan namelijk overgangsklachten geven.

Ben je nog vrij jong tijdens de behandeling, dan kom je dus vervroegd in de overgang. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, hartkloppingen of nachtelijk zweten. Was je al in de overgang bij het opstarten van de behandeling, of had je de menopauze al achter de rug? Dan is er natuurlijk geen sprake van vervroegde overgang. Wel kan de behandeling er dan voor zorgen dat de overgangsklachten heviger worden of terugkeren.

Is de overgang door hormoontherapie bij kanker definitief?

Ook bij hormonale therapie is van te voren niet goed te voorspellen of de overgangsklachten blijvend of tijdelijk zijn. Net als bij chemotherapie hangt het ervan af hoe jong je bent, welke behandeling je krijgt en hoe lang je de medicijnen hebt moeten innemen.

Vroeger in de overgang na een operatie

Bij sommige vrouwen is er sprake van een verhoogde kans op eierstok- en/of borstkanker door een genmutatie. Dit is een erfelijke kankersoort waarbij de kans op het ontstaan van de ziekte sterk verhoogd is. Een van de manieren om kanker bij deze vrouwen te voorkomen, is een operatie. Daarbij worden de eierstokken of de borsten preventief verwijderd. Als de eierstokken worden weggehaald, valt de oestrogeenaanmaak ook weg. Hierdoor treedt vrijwel direct de menopauze in. De vervroegde overgang na deze kankerbehandeling is altijd definitief.

Lees hier meer over vervroegde overgang door eierstokken verwijderen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel