Zwaarder worden tijdens de overgang

De overgang is een belangrijke periode in het leven van een vrouw. Als de overgang begint, weet je dat je op de drempel staat van een nieuwe periode: een periode waarin je niet langer vruchtbaar bent. Veel vrouwen hebben moeite met deze gedachte, zeker vrouwen die vervroegd in de overgang komen. Natuurlijk is de moeite met de overgang deels te verklaren vanuit het feit dat veel vrouwen het moeilijk vinden afscheid te nemen van hun vruchtbaarheid: het vermogen om kinderen te baren is immers een belangrijk onderdeel van de vrouwelijkheid. Maar ook lichamelijke ongemakken tijdens de overgang kunnen zorgen voor klachten en ongenoegen.

Veel vrouwen merken dat zij zwaarder worden tijdens de overgang. Ook al eet en drinkt de vrouw in kwestie hetzelfde als dat zij gewoonlijk deed, ineens lijkt ze tijdens de overgang al aan te komen van de lucht. Wanneer het voedingspatroon niet aangepast wordt, kunnen de pondjes of zelfs de kilo’s gemakkelijk toenemen. Het verliezen van dit extra gewicht is echter een ander verhaal: dat gaat ineens niet zo gemakkelijk meer, zelfs niet als de vrouw vroeger wel gemakkelijk een paar pondjes kwijt kon raken. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Zwaarder worden tijdens de overgang: oorzaak

Zwaarder worden tijdens de overgang gebeurt onder invloed van hormonen. In de eierstokken wordt steeds minder oestrogeen aangemaakt, en je lichaam probeert dit te compenseren. Dit gebeurt door het opslaan van vet. Waarom? Omdat ook in vetten oestrogeen wordt aangemaakt. Je lichaam probeert de terugval aan oestrogeen via de eierstokken dus te compenseren door vetten op te slaan, zodat libido, een gezonde huid en sterke botten behouden blijven.

Ook de verandering binnen de stofwisseling zorgt ervoor dat je gemakkelijk zwaarder wordt tijdens de overgang. Al krijg je net zo veel (of weinig) calorieën binnen als vroeger, je verbrandt er gewoonweg minder. Daardoor word je zwaarder.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Een reactie plaatsen